Politici de Sanatate

37.000 de europeni mor în fiecare an din cauza infecțiilor nosocomiale

23 mai
11:38 2015
37.000 de europeni mor în fiecare an din cauza infecțiilor nosocomiale

Lipsa voinței politice și lipsa de acțiune la nivel european sunt printre principalele cauze ale celor 37.000 de decese produse anual în sistemul de sănătate din cauza infecțiilor nosocomiale, susține Magdalena Kalata, președintele platformei European Health Parliament (EHP), după cum informează euractiv.com.

„Când o persoană dragă este internată, tindem să presupunem că aceasta este pe mâini sigure, însă această ipoteză rămâne de multe ori doar atât, o ipoteză. Ca unul dintre cei 80 de experți de sănătate tineri implicați în EHP, consider că Uniunea Europeană poate și trebuie să transforme presupunerile noastre în garanții”, explică Magdalena Kalata.

În ciuda faptului că tot mai multe inițiative privind siguranța pacienților sunt dezvoltate la nivel european, național și regional, peste 50% dintre europeni se tem încă de potențialele pericole pe care le pot întâlni în spital. Aceste temeri pleacă de la statisticile potrivit cărora între 8% și 12% dintre pacienții din spitalele europene suferă din cauza complicațiilor post-operatorii, cum ar fi infecțiile.

La începutul acestei săptămâni, deputații europeni au votat o nouă rezoluție care urmărește să îmbunătățească siguranța pacienților pe teritoriul UE, ceea ce reprezintă un pas înainte în direcția corectă pentru abordarea deficiențelor din sistemele naționale de asistență medicală, consideră Magdalena Kalata.

Rezoluția recunoaște, de exemplu, că numai anumite state membre au elaborat o legislație adecvată pentru punerea în aplicare a unui cult privind siguranța pacientului. Impactul recesiunii asupra reducerilor bugetare de asistență medicală este adesea citat ca fiind principala cauză de inerție, fapt care nu poate fi acceptat. Chiar și în climatul economic actual, reprezentanții EHP consideră că există numeroase soluții disponibile pentru a crește sigurața pacienților spitalizați.

 

Sursa: www.euractiv.com

 

Mirabela Viașu

 

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: