
Interviu cu Conf. dr. Victor Costache, director medical al Spitalului Polisano
După mai bine de 10 ani de la realizarea primei intervenții de chirurgie cardiacă într-o unitate privată, statul a decis să introducă, în 2017, trei unități medicale în Programul Național de Chirurgie Cardiovasculară: Polisano, Sanador și Monza. Conf. dr. Victor Costache, director medical al Spitalului Polisano, ne-a explicat ce înseamnă acest lucru pentru bolnavii români.
Care sunt criteriile pentru ca bolnavii să poată intra în program?
Criteriile sunt foarte bine definite de către Casa de Asigurări pentru ca aproape toată patologia de chirurgie cardiovasculară a pacientului adult să poată beneficia de tratament. Există trei programe chirurgicale.
Primul program este cel de chirurgie cardiovasculară adulți, în cadrul căruia putem trata 52 de pacienți până la sfârșitul anului – intervenții de bypass aortocoronarian, protezare valvulară aortică, plastie sau protezare valvulară mitrală, înlocuire de aortă ascendentă, închidere de defect septal atrial, practic, toată gama de intervenții de chirurgie cardiovasculară. Pacienții au marele avantaj că aceste proceduri se realizează pe cale minim invazivă, endoscopic, astfel se pot externa rapid, la cinci – șase zile de la intervenție, fără dureri postoperatorii și cu un traumatism operator minim.
Cel de-al doilea program este cel de tehnici hibride, ce ar trebui să se denumească programul de chirurgie endovasculară pentru corecția anevrismelor aortice, în cadrul căruia putem trata trei pacienți. În cadrul programului de corecție transcateter a stenozelor aortice la pacienții cu risc crescut, pot fi tratați trei pacienți până la sfârșitul anului.
Ce costuri trebuie suportate de asigurați?
Pentru realizarea acestor intervenții pacienții achită, în cadrul spitalului Polisano din Sibiu, un tarif de 300 de lei pe zi, coplată conform legii. Costul mediu decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în cadrul programelor este de aproximativ 1.800 de euro pe caz pentru primul program, 10.000 de euro pentru al doilea și 22.000 de euro pentru programul transcateter.
Pe hârtie par sume mari, dar nu acoperă decât, cu greu, costul dispozitivelor implantabile. Să vă dau ca exemplu programul de valve transcateter, care anul trecut deconta 120.000 de lei pe caz, iar anul acesta a scăzut la 100.000 de lei/ caz, în condițiile în care doar valva implantată costă 104.000 lei. Această scădere de decont pe caz s-a făcut în ciuda recomandării comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății de creștere a decontării pe cazul de chirurgie cardiovasculară.
Ne aflăm în situația paradoxală în care, în România, deși avem cel mai mare număr de pacienți din Europa care mor din cauza bolilor cardiovasculare, sistemul sanitar acordă cea mai slabă decontare pe caz: nu facem o comparație cu Franța sau cu Germania, unde decontarea medie pe caz este de 21.000 de euro la programul unde CNAS acordă doar 1.900 de euro, deși ar cam trebui, întrucât costul dispozitivelor implantabile este la fel în toată Europa. Iar dacă ne comparăm cu vecinii noștri bulgari, decontarea este de patru ori mai redusă la noi – 1.800 de euro, față de 8.000 euro în Bulgaria.
Soluția e să revalorizăm sistemul de decontare a procedurilor medicale și chirurgicale la noi în țară, pentru a ne plăti corect medicii și asistenții, în funcție de eficiență, pricepere, experiență și implicare.
Ce soluții vedeți pentru copiii cu malformații cardiace grave, care nu pot fi operați în România?
Aceasta este o altă dramă a sistemului sanitar. Practic, avem doar un singur centru care face constant intervenții de corecție a acestei patologii la nou-născuți, la Târgu Mureș. Prof. Horațiu Suciu, care a clădit acest program de la zero, a tras nenumărate semnale de alarmă. Nivelul slab al decontărilor nu permite dezvoltarea nici a programelor chirurgicale cardiovasculare de copii existente și nici crearea altora noi.
Practic, avem nevoie de a crește activitatea centrelor existente de chirurgie cardiovasculară și există loc pentru cel puțin încă trei (măcar în Moldova și Muntenia).
de Valentina Grigore