Politici de Sanatate

2 din 10 europeni își cunosc drepturile privind asistența medicală transfrontalieră

08 septembrie
15:56 2015
2 din 10 europeni își cunosc drepturile privind asistența medicală transfrontalieră

În ultimii doi ani au fost realizate progrese legislative importante în domeniul asistenței medicale transfrontaliere atât în Uniunea Europeană, cât și la nivelul statelor membre, arată un nou raport al Comisiei Europene cu privire la directiva europeană în domeniul asistenței medicale transfrontaliere (Cross-border Healthcare Directive). Cu toate acestea, documentul arată clar că sensibilizarea cetățenilor europeni cu privire la dreptul lor de a alege asistență medicală în alt stat membru al UE rămâne scăzută.

Mai puțin de doi din 10 cetățeni simt că sunt informați cu privire la drepturile lor în acest domeniu și numai unul din 10 știe unde poate găsi informații cu privire la asistența medicală transfrontalieră – punctele naționale de contact (NCP – National Contact Points). În plus, gradul de conștientizare a acestor puncte informative variază mult între țările europene: de patru ori mai mulți cetățeni maltezi știu despre ele (24%), comparativ cu cetățenii britanici (6%).

Documentul mai arată că directiva a contribuit la modelarea reformei sanitare în multe țări ale UE, a îmbunătățit transparența și mobilitatea pacienților în întreaga Uniune și a permis realizarea anumitor progrese în evaluarea tehnologiei medicale, cooperarea e-sănătate și rețelele europene de referință.

Pe de altă parte, o analiză amănunțită demonstrează că mobilitatea pacienților pentru asistența medicală planificată rămâne scăzută, fiind cu mult sub nivelurile sugerate de sondajul Eurobarometru, potrivit căruia 49% dintre cetățenii europeni sunt dispuși să călătorească într-o altă țară a UE pentru a primi tratament medical.  Astfel, experții europeni susțin că este nevoie de o îmbunătățire a nivelului de informare a pacienților cu privire la drepturile lor.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: