Politici de Sanatate

1911- raportare incidente de securitate cibernetică

29 mai
16:44 2019
1911- raportare incidente de securitate cibernetică

Atacurile de tip „ransomware” s-au triplat între 2015 și 2017, iar impactul economic al criminalității cibernetice a crescut de cinci ori din 2013. Amenințarea la adresa securității cibernetice reprezintă una dintre cele mai serioase probleme cu care societatea se confruntă în prezent, indiferent că vorbim de individ, companie sau instituție guvernamentală. Iată de ce este firesc faptul că  87% dintre europeni consideră criminalitatea cibernetică o provocare importantă pentru securitatea internă a UE!

În acest sens, la 18 octombrie 2018, Consiliul European a solicitat măsuri pentru consolidarea securității cibernetice în Uniunea Europeană. Liderii UE s-au referit în special la măsuri restrictive prin care să se poată descuraja atacurile cibernetice și să se poată reacționa la acestea. Baza pentru angajamentul reînnoit al UE de a combate amenințările cibernetice este un pachet de reformă al Comisiei Europene privind securitatea cibernetică, prezentat în septembrie 2017.  Această reformă urmărește să fructifice măsurile stabilite prin Strategia de securitate cibernetică și principalul său pilon, Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva NIS).

Propunerea prevede noi inițiative, precum: crearea unei agenții mai puternice a UE, responsabilă cu securitatea cibernetică, instituirea la nivelul întregii UE a unui sistem de certificare în materie de securitate cibernetică, punerea în aplicare rapidă a Directivei NIS. Liderii UE consideră că reforma securității cibernetice reprezintă unul dintre principalele aspecte în curs de rezolvare pe calea către definitivarea pieței unice digitale a UE.

Astfel,  în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene,  până pe 31 mai, la București, are loc evenimentul Bucharest CyberDrill, organizat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, în parteneriat cu Universitatea Politehnica. Manifestarea este organizată atât în cadrul celei de-a patra inițiative regionale europene a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) privind consolidarea încrederii în utilizarea tehnologiilor informaționale, cât și sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„ Scopul evenimentului Bucharest CyberDrill este acela de a dezvolta și consolida capacitatea de răspuns în materie de securitate cibernetică, precum și capacitatea de comunicare/interacțiune a reprezentanților companiilor participante la acest exercițiu. De asemenea, evenimentul își propune să asigure un efort colectiv continuu în ceea ce privește contracararea amenințărilor cibernetice”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Acest exercițiu este dedicat centrelor de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-uri), ministerelor, autorităților de reglementare, operatorilor de comunicații, universităților și instituțiilor educaționale, producătorilor de echipamente de comunicații, institutelor de cercetare, dezvoltatorilor de soluții software și altor părți interesate din statele membre ale UIT.

„Suntem foarte interesați ca toate țările să ia în serios acest exercițiu. (…) Grație colaborării cu dvs. și a îndrumării pe care o oferiți, așa cum vedem acum, în Europa stăm destul de bine în comparație cu alte regiuni și cu alte țări din lumea globală”, a subliniat Jaroslaw Ponder, Șef Birou UIT pentru Europa. „Putem vedea în România alerte de cyber security din ce în ce mai multe, din ce în ce mai multe incidente, an după an. Ceea ce cred că este normal pentru că sunt din ce în ce mai multe device-uri pe piață și, din nefericite, fără sisteme de securitate adecvate. Aș vrea să subliniez faptul că toate soluțiile de securitate pot detecta formele de malware cu care suntem atacați dar, pentru că mulți dintre noi nu folosim aceste soluții de securitate, toate aceste malware sunt încă disponibile pentru a ataca sistemele noastre. Acest lucru nu se întâmplă doar în România, ci și la nivel global”, a declarat Ioan-Cosmin Mihai, profesor asociat la Academia de Poliție ”A.I.Cuza”, trainer și cercetător cybersecurity și cybercrime. Pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm din partea infracționalității cibernetice:  „….esența este cooperarea. Trebuie să colaborăm și toate politicile noastre să lucreze împreună”, a afirmat și Ioannis Askoxylakis, Cybersecurity police officer, cybersecurity technology&capacity building unit, Comisia Europeană.

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale MCSI a lansat, la 2 mai 2019, prin Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, un număr unic, 1911, apelabil din toate rețelele, la care pot fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoane fizice, juridice și instituții publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistență primară și consiliere pentru diagnosticare și remediere.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: