Politici de Sanatate

1,9 miliarde de euro pentru cercetare în 2021

22 februarie
16:58 2021
1,9 miliarde de euro pentru cercetare în 2021

Comisia Europeană a prezentat Programul de lucru 2021 pentru Consiliul European pentru Cercetare (ERC), primul din cadrul Orizont Europa.

Programul pentru ERC include trei cereri principale de propuneri pentru acțiuni de cercetare de frontieră cu o sumă totală de 1,9 miliarde euro. La fel ca în anii precedenți, cea mai mare parte a finanțării (66%) este alocată oamenilor de știință și cercetătorilor aflați la începutul sau mijlocul carierei. Finanțarea va sprijini, de asemenea, locuri de muncă pentru aproximativ 6.860 de cercetători postdoctorali, doctoranzi și alt personal de cercetare angajați în echipe finanțate de ERC. Sunt oferite, astfel, subvenții cercetătorilor de top din orice parte a lumii care sunt gata să vină sau să rămână în Europa pentru a-și continua descoperirile științifice și tehnologice care pot forma baza noilor industrii, piețe și inovații sociale ale viitorului.

 „Sunt foarte încântată că astăzi am adoptat Programul de lucru al Consiliului European pentru Cercetare. Acest pas important deschide calea lansării apelurilor care susțin cercetătorii de top și echipele lor să urmărească cercetarea de frontieră în diferite etape ale carierei lor. Primul apel va sprijini tinerii cercetători din întreaga Europă care își încep propria echipă sau program de cercetare independent. Ei sunt viitorul cercetării europene”, a declarat Mariya Gabriel, comisar pentru Cercetare, Inovare, Cultură, Educație și Tineret.

„Consiliul științific al ERC este mulțumit că, sub Orizont Europa, Consiliul European de Cercetare poate continua să sprijine cercetătorii europeni și ideile lor cele mai inovatoare. Vom putea oferi mai multe subvenții decât oricând. Datorită angajamentului Comisiei Europene și dedicării remarcabile a personalului Agenției Executive, suntem gata să lansăm apelul de finanțare 2021 începând cu 25 februarie”, a declarat prof. Jean-Pierre Bourguignon, președintele Consiliului European pentru Cercetare

Calendar cereri de propuneri în 2021

Pentru întregul buget UE pe termen lung  2021-2027, ERC urmează să primească peste 16 miliarde euro de la Orizont Europa, ceea ce reprezintă o creștere de 22% față de programul Orizont 2020. În cadrul noii serii de concursuri, primul apel care urmează să fie lansat este grantul de cercetare al Consiliului European de Cercetare, care va sprijini cercetătorii de top să își lanseze propria echipă sau un program de cercetare independent. Apelul va fi lansat pe 25 februarie, cu un buget de 619 milioane euro și un termen limită de 8 aprilie. Alte concursuri de subvenții vor urma în conformitate cu calendarul programului de lucru: pe 11 martie se va deschide apelul de subvenții pentru cercetătorii care își consolidează propria echipă sau program de cercetare independent, cu un buget de 633 milioane euro. Termenul limită pentru depunerea cererilor este 20 aprilie. În cele din urmă, pe 20 mai, Consiliul European pentru Cercetare va lansa o cerere de subvenții pentru cercetătorii avansați, cu un buget de 626 milioane euro (termen limită la 31 august).

Având în vedere tranziția către noul program-cadru, subvențiile pentru sinergie nu sunt disponibile în cadrul programului de lucru 2021. Acordarea subvențiilor pentru sinergie este probabil să se reia în cadrul programului de lucru din 2022. Grantul pentru dovada conceptului este în prezent în curs de revizuire de către Consiliul științific, organul de conducere al Consiliului European de Cercetare și, prin urmare, nu apare nici el în acest program de lucru. Programul de lucru 2021 acoperă, de asemenea, alte acțiuni și achiziții publice pentru a permite Consiliului științific să își îndeplinească atribuțiile și mandatul, inclusiv numirea unor experți independenți în timpul evaluării propunerilor și pregătirea apelurilor, pentru revizuirea etică și pentru monitorizarea  de proiecte în derulare. De asemenea, acoperă obligațiile Consiliului științific de a stabili strategia generală a Consiliului European de Cercetare și de a monitoriza calitatea implementării programului din perspectiva științifică.

 

BG

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: