Politici de Sanatate

Propunere de buget pentru viitorul program-cadru pentru cercetare și inovare 2021-2027

16 mai
11:43 2018
Propunere de buget pentru viitorul program-cadru pentru cercetare și inovare 2021-2027

 

Pentru domeniul de cercetare și inovare, Comisia Europeană propune, pentru Cadrul financiar multianual, perioada 2021-2027 (MFF), un buget de 102,573 miliarde EUR repartizat astfel:

 

 

  •  Programul-cadru de cercetare și inovare 2021-2027, Orizont Europa: 97,60 mld EUR din care 3,500 mld EUR pentru Fondul InvestEU și 10 mld EUR pentru cercetare și inovare în alimentație, agricultură, dezvoltare rurală și bioeconomie
  • Programul de cercetare Euratom și Programe de Formare: 2,4 mld EUR
  • Reactorul Internațional Experimental Termonuclear (ITER): 6,070 mld EUR
  • Altele: 3 mld EUR

Programul Orizont Europa va avea 3 piloni: Știința deschisă, Provocări globale și Inovare deschisă. Pentru cercetare și inovare vor fi deschise oportunități și în cadrul altor domenii: Politica Europeană de Coeziune, Fundul European pentru Apărare și Programul Europa Digitală.

Calendarul discuțiilor privind negocierea și aprobarea bugetului european este prevăzut astfel:

  • 7 iunie 2018 – Propuneri legislative sectoriale privind programele din MFF;
  • 28-28 iunie 2018 – Reuniunea Consiliului European (liderii de stat sau de guvern ai statelor membre, Președintele Comisiei Europene și Președintele Consiliului European);
  • 12 septembrie 2018 – Declarația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker,

Vor mai urma trei reuniuni ale Consiliului European și, la data de 9 mai 2019, va fi definitorie Reuniunea la nivel înalt de la Sibiu, privind viitorul Uniunii Europene (de Ziua Europei).

Sănătatea este unul dintre subiectele care domină discuțiile politice. Cercetarea fundamentală în biomedicină, studiile clinice privind medicamentele și dezvoltarea acestora prin cercetare, administrarea și practica clinică – toate sunt aspecte foarte sensibile ale unui complex mecanism politico-economic și demografic la nivel european. Investițiile statelor membre în domeniul sănătății variază foarte mult, și cu atât mai mult în cercetare și inovare în domeniul sănătății. Diverse grupuri de interese, asociații ale universităților de medicină, asociații medicale sau ale industriei farmaceutice prezente la Bruxelles se mobilizează pentru a convinge asupra necesității ca domeniul sănătății să beneficieze de un buget semnificativ în noul Program-cadru pentru cercetare și inovare, Orizont Europa.

“Grupul Informal al oficiilor pentru cercetare și inovare de la Bruxelles, IGLO, din care face parte și oficiul român, ROST, s-a mobilizat la rândul său pentru a identifica domeniile majore de interes care ar necesita intervenția Programului-cadru. Axele majore identificate de IGLO sunt reprezentate de prevenție, tratament și îngrijire. ROST a propus o nouă axă care a fost primită cu interes de partenerii săi: măsuri însoțitoare precum reforma sistemului sanitar, economie medicală, legislație și reglementări sau politici inovatoare. Pentru identificarea acestor priorități au fost consultați participanți cu experiență în Programul-cadru din toate statele membre, inclusiv din România. În octombrie 2018, la Bruxelles, va avea loc o întâlnire cu Comisia Europeană pentru a susține aceste axe și domeniile propuse” declară Iulia Mihail, director la Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie pe lângă Uniunea  Europeană (ROSTeu) și consilier la Autoritatea  Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare.

Cei care doresc să participe la întânirea cu Comisia Europeană pot contacta ROSTeu.

Health-research-priorities-EU-poster

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: