Politici de Sanatate

120.000 persoane vor beneficia de screening pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C

14 iulie
16:53 2021
120.000 persoane vor beneficia de screening pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C

Pe 14 iulie a.c. a început un amplu program de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C din România, susținut prin fonduri UE. Programul de screening populațional derulat în cadrul proiectului LIVE(RO)-2-SUD, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), a debutat în municipiul Câmpulung. Județele Argeș și Dolj sunt primele județe în care demarează campania de testare în iulie 2021. Grupul țintă al proiectului de screening este reprezentat de 120.000 persoane, dintre care 72.000 persoane aparțin grupurilor vulnerabile și 36.000 sunt persoane din zona rurală. Furnizarea de servicii de testare este asigurată de medicii de familie care s-au înscris pentru a participa în proiect.

LIVE(RO)-2-SUD este un program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, prin intermediul căruia se va realiza screeningul populațional în două regiuni de dezvoltare – Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Prin acest program regional de prevenție, screening și diagnostic se urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației și creșterea accesului la servicii medicale de calitate, în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural și persoanele din grupuri vulnerabile (persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane neasigurate etc,). Orice persoană care va dori să se testeze și face parte din categoriile de mai sus se poate adresa unui medic din lista publicată  pe pagina de facebook a proiectului sau pe site-ul partenerului ARAS.

“Testarea pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C se va realiza în cabinetul medicului de familie, prin teste rapide din sânge capilar, ce detectează antigenul HBs (AgHBs) și anticorpii anti-hepatită C (anti-HCV). În cazul unui rezultat pozitiv, pacientul va fi programat pentru consult de specialitate și extinderea investigațiilor în vederea tratamentului în unul dintre Centrele de Prevenție înființate prin proiect. Datele pacienților testați vor fi înregistrate în sistemul electronic de evidență a screeningului (S.E.E.S.); analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile publice de sănătate prin recomandări specifice derivate din aceste date, prin propunerea unor intervenții sociale și a unor strategii de sănătate publică în această arie”, a declarat prof. dr. Liliana Gheorghe, medic primar gastroenterolog, manager de proiect din partea IC Fundeni. Furnizarea de servicii de testare este asigurată de medicii de familie, implicarea acestora în proiect fiind esențială pentru reușita lui. Medicul de familie este primul care ia contact cu un potențial pacient cu hepatită, fapt evidențiat și de dr. Ioana Predoiu, medic de familie, expert în cadrul proiectului LIVE(RO) 2 SUD: “În calitate de medici de familie, suntem bucuroși să facem parte din echipa LIVE(RO) 2- Sud. Este încă o ocazie pe care o avem să contribuim la prevenirea, depistarea și testarea hepatitelor virale și, cu ajutorul echipei de medici gastroenterologi, să diagnosticăm hepatitele virale. Pentru noi este cu atât mai important că reușim să fim parte în acest proiect desfășurat în premieră în județul nostru, având în vedere că se vorbește de el de mult timp. Suntem mândri că Județul Argeș intră acum în <<cursa>> spre eliminarea hepatitelor virale din România. Vizita cel puțin anuală la medicul de familie, informarea corectă și testarea pentru hepatitele virale B/D și C sunt vitale. Prevenția este <<cheia>> menținerii unei bune stări de sănătate.”

Identificarea medicilor de familie care s-au înscris în proiect, dar și a persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare către cabinetele medicilor de familie se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS). Liana Velica, coordonator proiect din partea ARAS, a precizat: „Echipele noastre au un rol esențial în informarea corectă a tuturor persoanelor interesate de screening, în așa fel încât să testăm un număr cât mai mare de beneficiari și să reducem numărul celor care nu își cunosc statutul serologic și pot fi infectați fără să știe. În județul Argeș, ARAS a afiliat 44 de medici de familie, prin intermediul cărora se va asigura, în cazul unui test pozitiv, conectarea la diagnostic și stadializare. Proiectul de față este o ocazie unică pentru a ajunge la cei mai vulnerabili și a le oferi șansa la sănătate”.

În drumul spre eliminarea hepatitelor virale, asumat și de România prin Planul Strategic de Eliminare a Hepatitelor Virale, implicarea autorităților locale în toți pașii făcuți este esențiala, fapt evidențiat și de primarul Municipiului Câmpulung, Elena Lasconi.  „Situația pandemică ne-a învățat cât de importantă este prevenția în fața bolilor și cât de periculoase sunt bolile nedescoperite la timp. Cel mai eficient mod prin care putem menține sănătatea populației din Câmpulung Muscel este prin prevenție. Mulțumesc Institutului Clinic Fundeni și echipei organizatoare pentru că pornesc acest proiect la Câmpulung. Îi asigur de tot sprijinul meu, al echipei mele și de tot suportul necesar pentru implementarea acestui proiect”, a declarat aceasta.

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: