Politici de Sanatate

1 din 5 români nu a fost la stomatolog în ultimul an. De ce nu mergem „la dentist”?

13 septembrie
08:41 2023
1 din 5 români nu a fost la stomatolog în ultimul an. De ce nu mergem „la dentist”?

În România sunt 27.649 de medici stomatologi care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private. În 2022, potrivit INS, în mediul urban din România existau 14.1 cabinete stomatologice la 10.000 locuitori iar în mediul rural sunt de șapte ori mai puține și, ce este mai grav, 70% dintre copiii din mediul rural nu au fost niciodată la stomatolog.

Tabloul sumbru al stării sănătății orale a românilor este completat de rapoarte ale INSP potrivit cărora 1 din 5 români nu a fost la stomatolog în ultimul an și doar 4% dintre românii care au ajuns la stomatolog în ultimul an au mers pentru un control de rutină.  Toate acestea „au trimis” România  pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog: 0,3 per capita față de 0,9, media U.E.

Se pune, în mod firesc, întrebarea „de ce nu merg românii la stomatolog?”. Una dintre principalele cauze pare să fie reprezentată de costuri – cabinetele de stomatologie sunt în proporție de 99% private, iar Casa de Asigurări de Sănătate decontează sume infime. Cu alte cuvinte, medicina stomatologică este aproape complet asigurată de mediul privat, statul având o implicare minimală.

O altă problemă este educația precară a cetățenilor în ceea ce privește grija și atenția pe care trebuie să le acorde sănătății orale. Și, nu în ultimul rând, sunt aduse în discuție și probleme ce țin de sistem, de organizarea serviciilor de stomatologie. În acest context, șase asociații profesionale ale medicilor stomatologi, cu peste 3.000 membri, cadre universitare precum și practicieni din mediul privat au tras un semnal de alarmă cu privire la starea sănătății orale la nivelul țării, precum și față de acțiunile actualei conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România, definite „prin lipsă de transparență, decizii arbitrare și restrângerea drepturilor.”

„Cred cu tărie că responsabilitatea noastră față de asigurarea accesului la servicii de sănătate orală de calitate pentru pacienții din România ne determină să facem un pas în față și să schimbăm modul în care suntem reprezentați ca medici stomatologi”, a declarat dr. Florin Lăzărescu, secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER),  acesta anunțându-și totodată candidatura la președinția CMSR.

Printre obiectivele pe care dr. Florin Lăzărescu le propune colegilor săi stomatologi se numără câteva care ar putea fi răspunsuri la întrebarea „de ce nu merg românii la stomatolog?”: clarificarea cadrului de funcționare și reglementare, prin consultarea transparentă a reprezentanților medicilor stomatologi; asigurarea finanțării serviciilor stomatologice din fonduri publice; atragerea fondurilor europene în sistemul de medicină stomatologică sau reformarea și consolidarea sistemului de Educație Medicală Continuă prin stimularea calității procesului educațional.

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: