Politici de Sanatate

Ziua Mondială a Carenței de fier 2018 un apel pentru creșterea nivelului de înțelegere a acestei afecțiuni

13 decembrie
16:08 2018
Ziua Mondială a Carenței de fier 2018 un apel pentru creșterea nivelului de înțelegere a acestei afecțiuni

Ziua Mondială a Carenței de Fier marchează eforturile de creștere a nivelului de conștientizare privind deficitul de fier și anemia feriprivă, ca probleme majore de sănătate publică și evidențierea impactului semnificativ al acestora asupra pacienților1.

O treime din populația globului suferă de carență de fier2, afecțiune des întâlnită mai ales în rândul femeilor în premenopauză, al celor însărcinate și al copiilor cu vârste sub cinci ani3.

Carența de fier rămâne o afecțiune greu de recunoscut de către cei care manifestă simptomele specifice, deși consecințele sale pot fi serioase, iar prevalența în rândul populației este relativ ridicată. Astfel, este esențial ca fiecare persoană să înțeleagă rolul fierului în organism și consecințele generate de faptul că nivelul de fier nu se află în parametrii adecvaţi6, 7.

Nerecunoaşterea simptomelor deficitului de fier şi ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obținerii unui diagnostic4. Printre simptomele uzuale se numără oboseala5, 9, 10, paloarea5, unghiile fragile5, 11, pofta de materii non-alimentare precum noroi, lut sau gheață5, 12, lipsa capacității de concentrare9, 13. Totuşi, simptomele carenței de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identificat, și pot fi asociate cu o serie de alte afecțiuni4, 5.

„Carența de fier afectează un număr semnificativ de femei din întreaga lume și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții lor. Menținerea unui nivel optim al fierului în organism este esențială în special pentru femeile gravide. Pe perioada sarcinii, carența de fier afectează nu numai sănătatea viitoarelor mame, ci și starea de sănătate a fătului, cu consecințe semnificative în ceea ce privește dezvoltarea neurocognitivă a acestora. De aceea este important ca deficitul de fier să fie prevenit mai ales la femeia gravidă. Astfel, se impune o monitorizare atentă a sarcinii, recomandarea unui regim alimentar diversificat, bogat în legume, fructe, proteine de calitate superioară, suplimente de vitamine și săruri minerale”, a declarat doamna Prof. Univ. Dr. Doina Anca Pleșca, Șef Clinică de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Consecințele deficitului de fier diferă de la o persoană la alta, însă acestea pot fi asociate unui declin al sănătății și al stării de bine, în general13. Chiar și fără anemie, deficitul de fier poate fi debilitant, poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice preexistente și poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității.4 La copii în mod particular, carența de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie a acestora14.

„Carenţa de fier este o afecţiune care poate avea consecinţe majore asupra organismului şi de aceea este o nevoie reală de creştere a gradului de atenţionare asupra carenţei de fier și de o mai bună înţelegere a simptomatologiei. Este cea mai răspândită deficiență nutrițională la nivel global şi este o afecţiune care rămâne subdiagnosticată și subtratată, deşi are un impact major nu doar asupra adultului, ci şi asupra dezvoltării copilului”, a declarat domnul Profesor Univ. Dr. Gabriel Mircescu, Șef Clinică Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Ziua Mondială a Carenței de Fier, marcată în fiecare an pe 26 noiembrie, are ca obiective:

 • creșterea gradului de conștientizare privind această problemă serioasă de sănătate publică;
 • evidențierea impactului major pe care îl au carența de fier și anemia feriprivă asupra pacienților;
 • sprijinirea recunoaşterii simptomelor obişnuite şi deseori trecute cu vederea.

Pentru a informa oamenii din întreaga lume despre Ziua Mondială a Carenței de Fier 2018, au fost create o serie de materiale pentru o mai bună înțelegere a deficitului de fier și a anemiei feriprive și o Listă de verificare a simptomelor care ajută la recunoașterea numeroaselor și variatelor simptome. Această listă cuprinde principalele simptome asociate deficitului de fier și anemiei feriprive și le aduce la viață prin intermediul unui personaj animat. Aceasta este disponibilă la adresa de web www.ziuacarenteidefier.ro.

Carența de fier este prezentă în rândul unei treimi din populație, la nivel global2. Este cel mai des întâlnită în rândul femeilor care sunt la premenopauză sau sunt însărcinate și al copiilor cu vârsta sub 5 ani3. În Europa, spre exemplu, carența de fier afectează până la aproximativ 33% dintre femeile aflate la premenopauză, până la 77% dintre femeile însărcinate și până la 48% dintre copii3. Carența de fier este, de asemenea, frecvent asociată cu boli inflamatorii cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă cronică, boala cronică de rinichi și boala inflamatorie intestinală4.

Fierul este necesar întregului organism. Este esenţial pentru producerea globulelor roșii și pentru asigurarea funcționării eficiente a inimii și a mușchilor scheletici15. De asemenea, fierul joacă un rol vital în combaterea infecțiilor și a bolilor16, menținând nivelul optim de energie16 și funcția normală a creierului17. Când depozitele de fier din organism sunt scăzute (deficit de fier), pot fi afectate aproape toate aspectele vieții, cum ar fi metabolismul, sănătatea mentală și fizică, productivitatea în muncă și chiar funcția sexuală5,17. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că deficitul de fier poate duce la o scădere cu 30% a capacității de efort fizic.

Pentru mai multe informații despre carența de fier, accesați www.ziuacarenteidefier.ro și www.carentadefier.ro.

Despre Vifor Pharma

Grupul Vifor Pharma este o companie farmaceutică globală. Obiectivul său este de a deveni lider mondial în terapia deficitului de fier și în terapii în domeniile nefrologie și cardio-renal. Compania este partenerul de încredere pentru produse farmaceutice și soluții inovatoare pentru pacienți. Grupul Vifor Pharma se străduiește să ajute pacienții cu boli grave și cronice din întreaga lume să ducă o viață mai bună și mai sănătoasă. Compania dezvoltă, produce și comercializează produse farmaceutice pentru îngrijirea de precizie a pacienților. Grupul Vifor Pharma deține o poziție de lider în toate activitățile sale principale și este alcătuit din următoarele companii: Vifor Pharma; Vifor Fresenius Medical Care Renal Pharma, o companie în parteneriat Fresenius Medical Care; Relypsa și OM Pharma. Grupul Vifor Pharma are sediul în Elveția și este cotat la Bursa de Valori din Elveția (SIX Swiss Exchange, VIFN, ISIN: CH0364749348).

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.viforpharma.ro și www.viforpharma.com

 

Referințe:

 1. Hassan, Tamer Hasan et al. Impact of Iron Deficiency Anemia on the Function of the Immune System in Children. Ed. Esaki M. Shankar. Medicine 95.47 (2016): e5395. PMC. Web. 12 June 2018.
 2. Peyrin-Biroulet L, et al. Guidelines on the diagnosis and treatment of iron deficiency across indications: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2015;102(6):1585-94.
 3. Hercberg S, et al. Iron deficiency in Europe. Public Health Nutr. 2007;4(2b).
 4. Cappellini MD et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct;92(10):1068-1078.
 5. Auerbach M, Adamson JW. How we diagnose and treat iron deficiency anemia. Am J Hematol. 2016;91(1):31-38.
 6. Thachil J. Iron deficiency: still under-diagnosed? Br J Hosp Med. 2015;76(9):528-532.
 7. Miller JL. Anemia: a common and curable disease. Cold Spring Harb Perspect Med. 2013 Jul; 3(7).
 8. Caramelo L, Mezzacasa A and Kassebaum NJ. Iron Deficiency. Understanding perceptions of sufferers and the general public. EHA 21st Annual Congress, 9-12 June 2016, Copenhagen, Denmark.
 9. Fernando B, et al. A guide to diagnosis of iron deficiency and iron deficiency anemia in digestive diseases. World J Gastroenterol. 2009 Oct 7; 15(37): 4638-4643.
 10. Favrat, B., et al. (2014). Evaluation of a single dose of ferric carboxymaltose in fatigued, iron-deficient women–PREFER a randomized, placebo-controlled study. PLoS One 9(4): e94217. eCollection 2014. <
 11. Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010;28(4):420-5.
 12. Barton JC, et al. Pica associated with iron deficiency or depletion: clinical and laboratory correlates in 262 non-pregnant adult outpatients. BMC Blood Disord. 2010;10:9. doi:10.1186/1471-2326-10-9.
 13. Patterson A et al. Iron deficiency, general health and fatigue: Results from the Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Qual Life Res. 2000;9:491-497.
 14. World Health Organisation. Nutritional anaemias: tools for effective prevention and control. 2017. Available at URL: http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/anaemias-tools-prevention-control/en/. Last accessed: June 2018.
 15. Camaschella C. 2015. Iron-deficiency anemia. N. Engl. J. Med. 372:1832–1843.
 16. Beard JL. Iron biology in immune function, muscle metabolism and neuronal functioning. J Nutr. 2001:568-580.
 17. Pinero DJ, Connor JR. Iron in the Brain: An Important Contributor in Normal and Diseased States. Neurosci. 2000;6(6):435-453.
 18. World Health Organisation. Iron deficiency anaemia. Assessment, prevention and control: A guide for programme managers. 2001. Available at URL: http://www.who.int/nutrition/publications/en/ida_assessment_prevention_control.pdf

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: