Tuberculoza continuă să facă ravagii în Europa. 1000 de persoane contractează zilnic boala în Europa, în ciuda progreselor înregistrate la nivel global în combaterea tuberculozei, arată un raport comun al Centrului European de prevenire și control al bolilor (ECDC) și al Organizației Mondiale a Sănătății. Specialiștii estimează că aproximativ 360.000 de europeni au dezvoltat tuberculoză în 2013, ceea ce înseamnă o medie de 1.000 de persoane pe zi.
Noile date mai arată că numărul de cazuri de TBC a scăzut cu aproximativ 6% față de 2012, continuând trendul descendent din ultimul deceniu în Regiunea Europeană. Cu toate acestea, ratele privind tuberculoza multirezistentă (MDR TB) rămân la niveluri foarte ridicate, în special în cele 18 țări cu prioritate ridicată, în care se înregistrează 85% din toate cazurile noi de TB din regiune. În aceste țări au fost raportate și cele mai multe decese dintre cele 38.000 de cazuri înregistrate în 2013.
„MDR-TB încă face ravagii în regiunea europeană, aceasta fiind și cea mai afectată zonă din lume. Doar 50% dintre pacienții MDR-TB sunt diagnosticați și numai jumătate din ei vindecați cu succes. Astfel, este nevoie de o creștere considerabilă a accesului la medicamente noi, sigure și eficiente în combaterea bolii. De asemenea, sunt necesare idei inovatoare privind stabilirea rapidă a diagnosticului și îngrijirea centrată pe nevoile pacienților. Acestea sunt obiectivele noii strategii globale de combatere a tuberculozei. Încercăm să ajutăm țările pentru a-și îmbunătăți calitatea și accesul echitabil la serviciile medicale, pentru a detecta și trata pacienții cu tuberculoză rezistentă la tratament”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa.
Tendința generală în regiunea europeană este influențată de un declin al cazurilor de TBC în țările cu prioritate ridicată, în timp ce în unele țări cu incidență scăzută din Uniunea Europenă (UE) ratele sunt în creștere. În general, în UE s-au înregistrat aproximativ 65.000 de cazuri de TBC în 2013.
„În ritmul actual de declin de 6%, UE va scăpa de tuberculoză în secolul următor. Pentru a eradica această afecțiune până în 2050, ar trebui să reușim să reducem numărul de cazuri de două ori mai repede „, a explicat Marc Sprenger, directorul ECDC, adăugând că noul raport arată că este nevoie urgentă de noi intervenții, adaptate la nevoile fiecărei țări în parte.
Atât reprezentanții OMS, cât și cei ai ECDC sunt de acord că obiectivul de a eradica tuberculoza depinde de o utilizare mai eficientă a instrumentelor și intervenților actuale, care trebuie să fie completate de altele noi și mai eficiente. Biroul Regional pentru Europa al OMS și ECDC vor continua să se concentreze atât asupra țărilor cu prioritate ridicată, cât și asupra statelor cu o incidență relativ scăzută a cazurilor noi de tuberculoză.
Sursa: www.euro.who.int
Mirabela Viașu