Politici de Sanatate

Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“

27 iulie
11:57 2017
Zilele Institutului Oncologic  „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“

Sute de profesioniști din domeniile oncologiei, chirurgiei oncologice, radioterapiei și specialităților conexe și-au dat întâlnire la Zilele Medicale și Științifice ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” – ediția a treia. Evenimentul din acest an a avut o bună acoperire națională și internațională prin participarea unor personalități medicale din țară și invitați din Serbia (Belgrad), Turcia (Istanbul și Ankara), Germania (Düsseldorf și Essen). Tema din acest an, „Tratamentul actual al tumorilor solide”, a fost disecată pe parcursul celor trei zile într-o serie de sesiuni de informare și prezentare de lucrări pe subiecte legate de cancerul mamar, cancerul pulmonar, cancerele din sfera digestivă și ginecologică, îngrijirea paliativă și suportivă.

„Ne propunem să readucem Institutul Oncologic la nivelul de centru de referință în domeniul oncologiei medicale pentru tratamentul tumorilor solide și aplicarea tratamentelor inovatoare, având în vedere că majoritatea studiilor clinice s-au derulat în cadrul institutului și nu în sistemul privat. Conferința și-a atins scopul principal: actualizarea unor metode de investigare, tratament și prevenție pentru unele forme de cancer solid. Important a fost și faptul ca sesiunile au fost multidisciplinare, la acestea luând parte și având contribuții atât medici, cât și cercetători din Institut și din afara acestuia”, a declarat dr. Lidia-Anca Kajanto, managerul Institutului Oncologic București (IOB), la ceremonia de deschidere a Zilelor Medicale și Științifice ale Institutului.

Concepte și metodologii terapeutice

În cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor IOB, au fost actualizate conceptele și metodologiile terapeutice pentru mai multe forme de cancer cu incidență și mortalitate ridicate, atât pe plan mondial, cât și în România: cancer mamar, cancer pulmonar, cancer colo-rectal, cancere ale sferei ginecologice, cancer cap-gât, melanom. Actualizările au vizat toate formele de terapie utilizate în cancer: chirurgie, chimio- și radioterapie. Pornind de la importanța consultului interdisciplinar în Comisia Oncologică, pentru stabilirea conduitei terapeutice a pacientului cu cancer, sesiunile au inclus prezentări de chirurgie oncologică, oncologie medicală și radioterapie. Acest lucru a permis conturarea unor concluzii pertinente cu privire la schemele terapeutice actuale, punându-se accent pe punctele slabe, care ar necesita revizuirea.

În cadrul conferinței a fost organizat cursul precongres „Actualități în tratamentul cancerului de rect”, care a respectat principiul abordării pluridisciplinare în tratamentul de boli canceroase.

Sute de participanți

La cea de-a treia ediție a Zilelor Medicale și Științifice ale Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, au participat aproximativ 300 de medici și cercetători din diferite specialități: ATI, ambulatoriu, anatomie patologică, biochimie şi radiobiologia cancerului, cancergeneză, cercetare, chirurgie, chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie toracică, dermatologie, ginecologie, histopatologie, gastroenterologie, laborator de radioterapie, medicină de familie, medicină nucleară, neonatologie, obstetrică–ginecologie, oftalmologie, oncologie, pediatrie, psihologie, radiologie – imagistică medicală, radioterapie.  De asemenea, alți 200 de asistenți din toată țara au participat la sesiunile manifestării științifice.

Evenimentul s-a bucurat de participarea a numeroși specialiști recunoscuți pe plan internațional: dr. Sonia Fertsch (Germania), dr. Ozgur Ozyilkan (Turcia), dr. Murat Dokdok (Turcia), prof. dr. Inci Ayan (Turcia), prof. dr. Med. Dirk Schadendorf (Germania), dr. Fedja Djordjevic (Serbia).

Cercetare științifică

Întrucât rezultatele cercetării științifice reprezintă „vârful de lance” al îmbunătățirii actualelor protocoale, conferința a acordat importanța cuvenită acestei activități, în programul manifestării fiind incluse prezentări și rezultate ale cercetării științifice de profil și ale conectării acesteia cu clinica, în special prin detalierea unor particularități molecular-genetice ale cancerului, și utilitatea acestor determinări ca factori de prevenție, diagnostic și orientare a tratamentului – realizarea tratamentului „individualizat” al bolii canceroase. Departamentul de cercetare al IOB are trei laboratoare principale și o biobază; în cadrul departamentului se realizează studii experimentale complexe. Domeniile de cercetare sunt diverse: cancerogeneza chimică, factori genetici în cancer (oncogene și gene supresoare), modificări structurale (secvențiere ADN, mutații, aducții ADN) și funcționale ale acizilor nucleici, expresie genică, efecte ale radiației ionizante, mecanisme de inducere și evoluție a cancerului, sisteme imune și enzimatice implicate în protecția organismului, oncologie comparată, identificare de factori de mediu implicați în protecția împotriva cancerului, studii pe tumori experimentale la animale. Multe dintre studiile Institutului sunt sau au fost incluse în Planurile de Cercetare Naționale din România: PN II, PN III, CEEX VIASAN, BIOTECH, NANOTECH, CERES etc. În ultimii șapte ani, Institutul a contribuit cu peste 50 de proiecte la planurile de cercetare naționale. De asemenea, a participat la proiecte de cooperare internațională, în special în domeniul trialurilor clinice. Institutul a fost partener în două proiecte FP7.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: