Politici de Sanatate

Zilele Institutului Clinic Fundeni 2017

14 septembrie
14:02 2017
Zilele Institutului Clinic Fundeni 2017

Institutul Clinic Fundeni va primi, în curând, un accelerator liniar pentru tratamentul pacienților oncologici, a anunțat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății, cu ocazia Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2017, organizate în perioada 14- 17 septembrie. Instituția medicală împlinește 58 de ani de activitate medicală în slujba pacienților, perioadă în care au fost acordate milioane de servicii medicale, iar specialiștii au efectuat mii de transplanturi și intervenții chirurgicale.

”În fiecare zi, la Institutul Clinic Fundeni sunt înregistrate, în medie, 193 de cazuri de spitalizare de zi, aproximativ  148 de cazuri de spitalizare continuă (pacienți acuți și cronici), în jur de 115 consultații în camera de gardă și 70 de consultații în ambulator. Toate acestea într-o zi normală. Pacientul este în centrul activității noastre, toate demersurile- atât în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de îngrijire, îmbunătățirea permanentă a serviciilor medicale, cât și în raport cu dezvoltarea profesională a echipei Institutului- fiind concentrate pe pacient, pe oferirea unei îngrijiri la standarde înalte de calitate. Institutul Clinic Fundeni se confruntă zi de zi cu patologii grele, complexe, mai ales din sfera renală, hematologică, digestivă sau hepatică. De altfel, în aceste patologii activitatea de transplant este printre cele mai dezvoltate la nivel național”, a declarat conf. dr. Carmen Orban, managerul unității medicale, cu ocazia Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2017.

 

Trei centre de transplant

De la sărbătoarea Institutului nu puteau să lipsească pacienții. ”Eu sunt unul dintre miile de pacienți căruia, în cadrul acestei instituții medicale, i s-a oferit o șansă la viață prin efectuarea unei operații de transplant renal. Pentru noi, pacienții cu insuficiență funcțională de organ vital, speranțele se împlinesc la Fundeni, unde beneficiem de aparatura necesară, de profesionalismul și performanța cadrelor medicale, de condiții optime de îngrijire spitalicească și, mai ales, de acea coordonare și bună organizare necesare desfășurării activității”, a afirmat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România. De la începutul anului 2017, în cele trei centre de transplant ale Institutului- Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul de Hematologie și Transplant Medular, Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic- au fost realizate 222 de transplanturi: 46 renale, 136 de transplanturi de celule stem hematopoietice, 41 de transplanturi hepatice.

 

Centru de excelență

În prima jumătate a acestui an, peste 46.000 de pacienți au avut nevoie de spitalizare de zi, 35.600 au necesitat spitalizare continuă, 5.125 de pacienți au suferit intervenții chirurgicale, iar numărul acestor proceduri s-a ridicat la 9.400. Acoperirea acestui flux ridicat de pacienți este posibilă datorită unei echipe medicale dedicate, cu un nivel înalt de expertiză, care asigură un acces adecvat la serviciile necesare. ”Spitalele au mai multe roluri: un rol medical- de a trata pacienții, un rol de formare- pentru specialiștii actuali și viitori, un rol social- în comunitatea în care își desfășoară activitatea, un rol de excelență și, așa cum am învățat astăzi, un rol de ultimă șansă. Toate aceste roluri se văd foarte bine în cazul Institutului Clinic Fundeni, unde oameni profesioniști, cu o pregătire și o experiență extraordinare, cu o echipă de management performantă, fac din instituția medicală un centru de excelență”, a declarat conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

”Standardul atins de echipa de profesioniști a acestei unități medicale trebuie felicitat și susținut mai departe. În ceea ce ne privește, ne dorim să fim alături în demersurile de a acorda îngrijiri de calitate pacienților. Avem în vedere o corectă evaluare, o diagnosticare a problemelor din sistem, o punere în aplicare a unui plan de măsuri, atât pe temen scurt, cât și pe termen mediu și lung, care să ne asigure că toți pacienții vor avea șansa să celebreze viața”, a dat asigurări Răzvan Teohari Vulcănescu, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 

Dotarea unităților medicale cu acceleratoare liniare

Ministerul Sănătății are în derulare un program de dotare a unităților medicale cu acceleratoare liniare pentru tratamentul pacienților oncologici. ”Acest program, datorită faptului că prima licitație s-a finalizat cu economii importante, se va dezvolta. Una dintre instituțiile care va beneficia de un accelerator liniar va fi Institutul Clinic Fundeni. În momentul de față, am solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena să evalueze Institutul Fundeni și să stabilească tipul de accelerator care trebuie montat aici. Unitatea medicală va intra în al treilea val de licitații pentru achiziționarea acestui echipament. Pentru primele 5 am primit aprobarea de la Banca Mondială și urmează să se semneze contractele”, a anunțat ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: