Politici de Sanatate

Xenobioticele din dispozitivele mobile: telefoane, calculatoare, tablete. Influența câmpului electromagnetic asupra sănătății

13 decembrie
15:10 2018
Xenobioticele din dispozitivele mobile: telefoane, calculatoare, tablete. Influența câmpului electromagnetic asupra sănătății

Câmpul electromagnetic (EM) care înconjoară corpul omenesc constă din radiaţii în infraroşu şi vizuale, împreună cu alte câmpuri, cum ar fi câmpurile electrice şi magnetice. Este bine cunoscut că orice corp fizic este înconjurat de o mantie de energie electrică și magnetică. 90% din această informaţie este filtrată de zona talamusului. 

Aceasta este partea din creier care se ocupă cu atenţia şi este localizată în sistemul limbic. Sistemul limbic este zona care se ocupă de memorie, emoţii şi luarea deciziilor.

Informaţia obţinută prin filtrul mental al talamusului este armonizată cu modelul mental vizual obţinut prin ceea ce vedem din realitate. În prezent, telefoanele mobile reprezintă cele mai întâlnite surse de câmp electromagnetic şi o parte semnificativă a telecomunicaţiilor la nivel mondial. Multe dintre echipamentele folosite sunt de tipul unor emiţătoare mobile, la nivel mondial fiind peste 6 miliarde de terminale mobile, iar în Europa procentul de persoane care folosesc dispozitive mobile, telefoane, PDA, tablete, a depăşit 100%.

Câmpul electromagnetic și sănătatea

La fiinţele vii, electricitatea stă la baza activităţii funcţiilor vitale. Electrocardiograma (EKG) şi electroencefalograma (EEG) reprezintă activităţile electrice ale inimii şi creierului.

Efectele radiației electromagnetice de frecvență joasă (50/60 hz)

Studiul lui FLEYCHTING şi ALHBOM de la Institutul Karolinske din Stockholm a fost efectuat asupra unei populaţii de 436.000 de personae a căror locuinţă se găsea la mai puțin de 300 m de o linie de înaltă tensiune, între anii 1960 şi 1985. Acest studiu pune în evidenţă creşterea proporţională a riscului de leucemie la copiii care au mai puţin de 15 ani, în funcţie de intensitatea câmpului magnetic la care sunt supuşi. Un grup de 20 de oameni de ştiinţă independenţi a publicat în 2007 raportul BIOINITIATIVE, în care au fost analizate cca 2.000 de studii privind efectele radiației electromagnetice asupra sănătăţii. Până în ziua de azi, este analiza cea mai completă pe acest subiect. Raportul este disponibil pentru publicul larg pe http://www.bioinitiative.org/freeaccess/report.

Efectele radiației electromagnetice de frecvențe înalte

Conform studiului REFLEX finanţat de Uniunea Europeană, câmpurile electromagnetice generate de telefoanele mobile provoacă modificarea ADN (ruptures des brins d’ADN), ceea ce măreşte riscurile de mutaţie genetică. După Profesorul Franz Adlkofer, coordonator general al acestui studiu, câmpul electromagnetic produs de telefoanele UMTS (Universal Mobile Telecommunications System is a third generation mobile cellular technology for networks based on the GSM standard = 3G) ar fi de 10 ori mai dăunător decât cel emis de GSM. Un studiu desfăşurat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie demonstrează faptul că „păstrarea telefonului mobil în dormitor, în timpul nopţii, creează tulburări de somn prin inducerea stării de „hipervigilenţă”. Una dintre principalele cauze care afectează somnul este, însă, fără nicio îndoială, lumina intermitentă emisă de telefoanele mobile, mai ales de pe monitorul telefoanelor inteligente, de ultimă generaţie.

Consultaţi raportul http://www.electromagnetique.com/medias/etude_interphone.pdf .

În nenumărate rânduri, au fost organizate întâlniri între medici specialişti şi oameni de ştiinţă pentru a descoperi în ce măsură radiaţiile provocate de telefonul mobil afectează creierul uman. Concluziile la care au ajuns cei mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă şi medici sunt de-a dreptul şocante: gadgetul provoacă, fără îndoială, cancer la nivelul creierului. Cercetătorii au analizat pacienţii cu cancer la creier şi au ajuns la concluzia că boala se poate dezvolta la persoanele care vorbesc mai mult de 50 de minute la telefonul mobil în fiecare zi. Telefonul mobil afectează chiar şi memoria. Acest lucru a fost demonstrat de oamenii de ştiinţă care susţin că „în momentul în care este aprins, telefonul mobil formează un câmp electromagnetic care este creat de radiaţii şi care afectează memoria”. Din acest motiv, medicii sugerează utilizarea căştilor sau a dispozitivelor bluetooth, pentru a evita apropierea gadgetului de cap.

Efectele televiziunii, ale internetului și media asupra creierului uman

Nu mai încape îndoială – vizionarea TV și calculatorul dăunează grav dezvoltării și funcționării creierului uman. Activitatea corticală, atunci când stăm în fața televizorului (ecranului) este complet diferită de cea întâlnită în mod curent. Timpul petrecut de copii în fața televizorului și a calculatorului va infuența modul în care creierul va răspunde în viitor la provocările lumii reale. Mintea ajunge să fie dependentă de starea de pasivitate, de neconcentrare și negândire, care i-a fost indusă zilnic de utilizarea acestora.

Emisfera stângă a creierului are activitatea inhibată când privim la televizor, nu se va dezvolta normal, ceea ce va conduce ca tinerii să aibă deficiențe de gândire logică și analitică în vorbire, în construirea frazelor, în scris și citit. Cele mai grave sunt consecințele pe care televizorul și jocurile video le au asupra funcționării părții din față a creierului – cortexul prefrontal. Această zonă este importantă pentru dezvoltarea proceselor de conștiință, a proceselor mentale superioare. Prin stoparea dezvoltării și chiar prin disfuncționalitățile produse de televiziune și calculator în această zonă, vizionarea afectează capacitatea de concentrare a atenției, slăbește motivația și favorizează comportamentele instinctive, bulimia, agresivitatea și pulsiunile sexuale.

Oamenii de știință, în urma unor studii, au scos la iveală o serie de motive pentru care copiii nu ar trebui să dețină un telefon mobil sau o tabletă până la vârsta de cel puţin 12 ani. Conform acestora, copiii care deţin aceste tipuri de aparate încă de la vârste foarte fragede riscă să fie privaţi de somn, să devină dependenţi de aceste aparate, să devină obezi, agresivi, să sufere de anumite boli mintale, de demenţă digitală, precum şi de alte deficienţe. Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că excesul de vorbit la telefon cauzează cancer la creier din cauza radiaţiilor.

Telefoanele mobile, tabletele sau jocurile sunt un real pericol pentru copii, în condițiile în care puţini sunt cei care îşi dau seama de acest lucru. Utilizarea în exces a acestora îl face pe copil să devină mai închis, să nu-şi dorească să socializeze cu cei din jur, să nu mai desfăşoare activităţi pe care altădată le făcea cu plăcere, precum şi să-şi piardă interesul faţă de activităţile şcolare. Vor prefera doar să se joace cu şi pe aparatele utraperformante pe care le deţin. Din păcate, copiii au înlocuit jocurile de societate cu jocurile online sau pe aparate moderne, lucru care îi face să socializeze mai puţin, să iasă mai puţin din casă la aer curat şi să desfăşoare mai puţine activităţi care le dezvoltă anumite capacităţi.

Dependența, obezitatea, dezvoltarea întârziată, agresivitatea, tulburările de somn, bolile mintale sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuși tinerii prin utilizarea dispozitivelor mobile (tablete, telefoane mobile, calculatoare) și prin expunerea la efectele câmpului electromagnetic.

Autor: prof. Cătălin Dumitrescu, PhD, departament Inteligență Artificială, Brain Computer Interface, Universitatea Politehnică București

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: