Politici de Sanatate

Visul american, transpus în România

29 aprilie
10:35 2014
Visul american, transpus în România

Interviu cu Raluca PRODAN, director general Genetic Center – Centrul National de Consiliere și Investigaţii Genetice 

Dacă nu există cinste, nu avem cum merge mai departe, este vorba de pilonii unei relații

 Doamna Raluca Prodan, fondatoarea și directorul general Genetic Center din București și Cluj-Napoca, este o persoană extrem de agreabilă și de documentată. Până să aflu ca este de formație jurist, am fost convinsă că este medic, și unul chiar foarte bine  informat. Cunoaște în detaliu aspectele legate de patologia investigată, portofoliile de teste deținute sau efectuate în colaborare cu partenerii din străinătate. Îmi povestește fluent despre testele genetice prenatale, despre cele legate de hematologie, în special asociate diagnosticului leucemiilor, despre testele postnatale pentru mucoviscidoză sau boala celiacă, despre testele farmacogenetice sau  despre ce urmează să lanseze marile laboratoare genetice ale Europei, despre etapele prin care a trecut să ajungă aici. O poveste de succes care seamănă cu cea din visul american pe care, în fapt, chiar l-a trăit și i-a marcat viața și cariera. O poveste despre muncă, onestitate și curaj, despre tenacitate și disciplină, despre viziunea care și-a găsit împlinirea în construirea unui centru medical, la Cluj-Napoca, Blue Life Medical Center, și în două centre de referință în genetică, la București și Cluj-Napoca.

Interviu realizat de Dr. Cornelia Scărlătescu

Când am vizitat Genetic Centre, doamna Raluca Prodan se afla în plin proces de recrutare.

Noi suntem în faza în care trebuie să ne mărim echipa de reprezentanți medicali, de vânzări, pentru că este nevoie de mai mulți oameni care să aibă contact cu medicii, piața s-a dezvoltat mult la nivelul geneticii, față de acum cinci ani când am început. Firma a fost înființată la 11 februarie 2009, la Cluj, chiar de ziua mea, așa că este ca și copilul meu. Înainte începusem un alt proiect, Blue Life Medical Center, este un centru medical care oferă asistență medicală în sistem ambulator la Cluj, dar care are punct de lucru și aici, deoarece oferim servicii de medicina muncii la nivel național.

 Cum a început dezvoltarea centrelor de genetică și în ce domenii v-ați specializat? 

Acest centru medical a avut inițial un profil de “Mama și copilul”. Când ne-am făcut echipa medicală, în acest prim nucleu a existat un medic pediatru, un prieten foarte bun, care ne-a spus: “Soția mea este medic genetician, n-ar fi rău să aveți o discuție și cu ea, pentru că se pot face foarte multe pe partea de genetică pentru mame și copii”. Inițial, doamna doctor a făcut parte din colectivul Blue Life Medical Center, pe partea de consult genetic, pentru că am vrut să testăm care este adresabilitatea și dacă s-ar justifica înființarea unui centru de genetică. Și răspunsul a venit rapid, așa că ne-am hotărât să achiziționăm aparatura de laborator, kiturile, am înființat această a doua firmă și ne-am dezvoltat centrul de genetică specializat în consiliere și investigații, inițial la Cluj, apoi ne-am extins în Transilvania, colaborând cu spitalele, în special de copii, și cu clinicile de stat și private, și am venit spre București.

Până în august 2012, am lucrat pentru marile lanțuri care oferă servicii de sănătate în București, fără să fim vizibili, dar am considerat că putem face mai mult, astfel că am înființat acum acest centru. Avem reprezentanți la nivel național la București, Cluj, Iași , Sibiu, Brașov. Urmează Constanța, Timișoara, Craiova.

 Care sunt atuurile centrului, ce vă diferențiază de concurență?

Eu gestionez activ acest centru, atenția este nu de 100 %, ci de 200% în privința bunei funcționări, discut cu pacienții, cu medicii, încerc să gestionez personal problemele și să găsesc soluții. Este o altă implicare față de un director, fiind centrul meu. Ideea este să nu spunem “nu” unui pacient. Dacă nu putem face un anumit test,  discut cu medicii, găsim soluții în străinătate, la laboratoarele partenere, așa încât pacientul să fie mulțumit. Colaborăm extrem de bine cu clinicile private, cu spitalele de stat, în special de copii. Eu țin foarte mult la feedback, pentru că mă ajută să reglez din mers orice problemă, să îmbunătățesc permanent serviciile.

Noi oferim consiliere genetică, nu dăm un rezultat sec, ci, întotdeauna, și interpretarea medicului genetician. În cazul în care pacientul dorește lămuriri suplimentare sau sunt necesare consulturi genetice, putem programa, la acest moment, în centrele din Cluj-Napoca și București.

Există o lipsă a medicilor, în general, în România, mai ales a celor specializați în genetică. În aceste condiții, cum vă descurcați?

Așa este, sunt foarte puțini medici geneticieni, au plecat mulți în străinătate, dar noi colaborăm foarte bine cu absolut toți medicii geneticieni din țară. Lucrăm împreună pe proiecte de cercetare. Doamna dr. Militaru, directorul medical al centrului, este formator al medicilor geneticieni la nivel de țară, a lucrat o perioadă în străinătate, astfel încât medicii din țară se formează astăzi la Cluj, la doamna doctor. Genetica presupune investiții foarte mari în aparatură și kituri, iar noi putem oferi medicilor aceste instrumente valoroase în activitatea lor.

Ce tipuri de analize efectuați?

Adresabilitatea este foarte largă, acoperim 16 specialități pe partea de analize genetice, însă cele mai uzitate sunt obstetrica-ginecologia și oncologia. Efectuăm teste de citogenetică, teste moleculare sau de farmacogenetică. Referitor la obstetrică-ginecologie, frecvente sunt screeningul prenatal – amniocenteza și investigațiile postnatale, de exemplu testele pentru mucoviscidoză sau surditate, dar și pentru alte anomalii genetice.

În oncologie, cele mai solicitate sunt testele genetice asociate cancerului pulmonar, colorectal sau de piele. În melanom, testele sunt obligatorii pentru a ști cu ce medicament inițiezi tratamentul, medicația este personalizată. Însă, deși testele se impun și sunt tot mai necesare pentru pacienți, va mai dura până vor fi decontate de CNAS. Deocamdată, pacienții fac eforturi substanțiale pentru a-și efectua investigațiile.

Alte specialități medicale includ pediatria, gastroenterologia, dermatologia, hematologia – în această privință, avem cel mai mare portofoliu din țară, pe leucemii. Avem însă și colaborări la nivel internațional, testele de predispoziție pentru nutriție în colaborare cu Suedia, testarea pentru boala celiacă – intoleranța la gluten, decontată în Franța, Spania, importantă pentru a ști cum faci diversificarea alimentației la sugarii care au acest sindrom.

Partenerii noștri sunt în Franța, Germania, Spania, Grecia, Suedia, fiecare fiind specializat pe un anumit domeniu; ei ne țin, de asemenea, la curent cu noutățile. Colaborăm, de asemenea, foarte bine cu firmele de asigurări – Allianz, Signal Iduna, Astra, Europe Assistance. Au inclus în pachetele de asigurări și teste genetice pe care le decontează integral.

Care sunt planurile?

Planurile sunt multe. Dorim să accesăm proiecte de cercetare, să le finalizăm cu rezultate aplicabile în practică, să găsim  noi căi de diagnosticare în patologie. Partea care ne interesează este legată de leucemii, am avut inclusiv contracte cu firme de medicamente, granturi pe doi ani – este axa prioritară pe care o vom dezvolta.

De asemenea, testările de farmacogenetică – respectiv toleranța organismului la medicamentele administrate în funcție de profilul genetic – vor avea o creștere exponențială.

Ne-am propus să ne extindem la nivel național și vom avea în vedere deschiderea de noi puncte de lucru.

Este o investiție 100% românească, a necesitat mult efort să o dezvoltați, cum ați reușit să ajungeți aici?

Am absolvit facultatea de drept în 1999, în același an m-am angajat la Ministerul Muncii, pe post de consilier juridic, dar, după partea de activitate în sistemul de stat, în 2004 am emigrat în Canada, convinsă că îmi fac un viitor mai bun. Am trăit și visul american, pentru că jobul m-a dus într-acolo.

Fiecare român ar trebui să-și facă un stagiu de minimum doi ani în America, îți schimbă complet sistemul de valori, viziunea, înveți să prețuiești minutele, să te bucuri de viață, ai alte satisfacții, copiii învață să facă mișcare, disciplinat, să aprecieze ce primesc, primesc întotdeauna în urma unei realizări.

Trebuie să respecți anumite reguli în care te încadrezi indiferent cine ești, poți să te numești oricum, și Obama, toată lumea trebuie să respecte regulile.

Dar dacă ești cinstit și muncești, avansezi.

După ce ajungi în America, sigur,  nu în vizită, trebuie să fii integrat în societate, să o privești din interior, nu mai ești același om. Dacă nu am fi avut experiența din State, nu am fi avut afacerea, pentru că nu aveam curaj să ne facem firma. Încă sunt și la noi oameni care cresc după anumite principii și noi lucrăm cu cei care se încadrează în acest profil. Oamenii care nu sunt de aceeași factură se elimină. Dacă nu există cinste, nu avem cum merge mai departe, este  vorba de pilonii unei relații. Reîntorși în țară, patru ani am lucrat într-o companie farmaceutică, ceea ce mi-a deschis perspectivele și relațiile cu medicii care ulterior au devenit colaboratorii noștri.

Deși a fost greu, simt că fiecare nouă etapă ni s-a deschis la momentul potrivit, am evoluat frumos.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: