
Furnizarea de produse alimentare sigure, hrănitoare, de calitate şi la un preţ convenabil consumatorilor europeni reprezintă obiectivul central al politicii europene, care acoperă tot procesul de aprovizionare cu alimente la nivel european, “de la fermă în farfurie”.
Există, însă, o serie de provocări care ameninţă întregul sistem alimentar european, de exemplu: dezechilibrele demografice, schimbările climei, deficitul de resurse şi energie, productivitatea agricolă în scădere, volatilitatea preţurilor, schimbarea trendurilor în diete şi dezvoltarea unor tulpini rezistente la medicamente.
Analiza privind “Asigurarea, la nivel european, a siguranţei alimentare şi a unei bune nutriţii, până în 2050 – Previziuni şi reacţii politice” reprezintă primul pas din procesul de implementare al proiectului DG SANCO privind viitorul politicii alimentare.
Acest proiect îşi propune să ofere informaţii şi îndrumare privind procesul de elaborare al viitoarelor politici care vor sta la baza întregului cadru legislativ european, în domeniu, prin identificarea:
– provocărilor întâmpinate în implementarea cadrului legislativ european privind sectorul alimentar;
– modului în care evoluează aceste provocări şi efecte lor (în anii 2020, 2030 şi 2050);
– impactului acestor provocări asupra cadrului care legiferează sectorul alimentar;
– schimbărilor potenţiale în cadrul actual necesar pentru menţinerea unor standarde ridicate.
Sursă: Comisia Europeană