Politici de Sanatate

Viitorul în sănătate este construit în jurul medicinei personalizate

02 mai
17:10 2016
Viitorul în sănătate este construit în jurul medicinei personalizate

Interviu cu Stavros Chisimellis, General Manager, Roche Diagnostics România

Hipocrate spunea că este important să știm ce tip de persoană suferă de o anumită boală și apoi cu ce fel de boală avem de-a face. Asta din cauză că același tratament, pentru aceeași boală, administrat unui număr mare de bolnavi, poate avea rezultate diferite. Prin urmare, cum vedeți rolul medicinei personalizate?

Divizia de Diagnostic si Divizia de Farmaceutice sunt cele două fațete ale aceleiaşi monede. Puterea lor combinată este cea care poziționează compania Roche ca lider în medicina personalizată – selectarea şi adaptarea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient în cel mai bun mod cu putință, prin folosirea tehnologiilor novatoare de ultimă generație. Obiectivul nostru global este “Doing now what patients need next”, ceea ce noi traducem în fapt prin a acționa în prezent pe baza anticipării nevoilor pacienților noștri. Testele de diagnostic asigură depistarea şi ajută la diagnosticarea rapidă, sigură şi eficientă a diferitelor maladii sau infecții, contribuind la identificarea celor mai bune medicamente şi terapii potrivite cu necesitățile individualizate fiecărui bolnav.

Grupul Roche este pionier mondial în domeniile de diagnostic şi cel farmaceutic, preocupat cu prioritate de progresul ştiințific destinat îmbunătățirii calității vieții. Roche este cea mai mare companie biotehnologică de pe mapamond, ce produce medicamente dedicate mai multor domenii medicale: oncologie, imunologie, boli infecțioase, oftalmologie şi boli ale sistemului nervos central. Roche este recunoscut în egală măsură ca lider mondial în diagnosticul in vitro (IVD) şi în diagnosticul histopatologic al cancerelor, precum şi ca partener favorit în managementul diabetului.

În România, sistemul privat de sănătate se dezvoltă din ce în ce mai mult. Care ar trebui să fie principiile unei companii private astfel încât să vină cât mai mult în ajutorul pacientului?

Principiul companiei noastre este acela că pacienții se situează în centrul întregii noastre activități; noi îi ajutăm să trăiască mai mult şi mai bine. Noi credem ca este crucial ca ei să aibă acum acces la soluțiile noastre medicale novatoare. În același timp, revoluția tehnologică durabilă reprezintă darul nostru cel mai de seamă pentru societate. Cum vrem să ne îndeplinim acest credo? Acționând împreună, Pharma şi Dia, prin cea mai bună folosire a resurselor proprii şi urmând mână-în-mână un țel comun: acela de a facilita accesul pacienților la cele mai bune teste de diagnostic disponibile şi la tratamente avansate ce îmbunătățesc sănătatea pacienților şi le prelungesc viața în eventualitatea îmbolnăvirii grave. Noi oferim produse şi servicii adecvate întregului proces medical, de la prevenție la tratament şi monitorizare postterapie, în majoritatea ariilor terapeutice.

În aproape toate țările europene, inclusiv în România, politica de stat în domeniul Sănătății se bazează în primul rând pe prevenție. Ce afecțiuni credeți că necesită o mai mare atenție în România?

Compania noastră garantează „puterea de a cunoaşte”, încorporată într-un portofoliu larg de produse de înaltă calitate, conceput să răspundă cerințelor oricărui sistem de sănătate publică, pornind de la screening şi continuând cu diagnosticul, prognosticul, stratificarea pacienților și a riscului lor de boală, precum şi cu monitorizarea evoluției acestora, inclusiv sub tratament.

Suntem încredințați că multe dintre produsele noastre ar putea contribui semnificativ la strategia națională de sănătate conturată pentru perioada 2014-2020, al cărei laitmotiv este prevenția, prin înarmarea acesteia cu puterea de a cunoaşte. Câteva exemple specifice subliniază valoarea diagnosticului in vitro (IVD) și pot adăuga valoare medicală suplimentară în îngrijirile de sănătate:

  •  prevenția mai bună a cancerului de col uterin cu cobas® HPV/CINtec® PLUS în screeningul primar;
  •  diagnosticul rapid al infarctului de miocard în contextul clinic de ischemie cardiacă prin detecția variațiilor troponinei T de sensibilitate înaltă;
  • stratificarea pacienților cu cancer în funcție de capacitatea de răspuns la o anumită terapie cu ajutorul testelor de tip “companion”;
  • evaluarea riscului de trisomii fetale  folosind Harmony™ NIPT, cu o rată de fals pozitiv <0,1%
  •  controlul infecțiilor intraspitaliceşti printr-o nouă clasă de diagnostic molecular ce identifică rapid microorganisme multirezistente şi le evaluează sensibilitatea la antibiotice direct din prelevatele clinice, fără îmbogățire, cultivare sau pregătirea prealabilă tradițională a probelor.

Ne-am stabilit şi un obiectiv local, şi anume „Every Romanian to have access and benefit from Roche technologies”, care descrie succint țelul nostru ca fiecare român să aibă acces şi să poată beneficia de tehnologiile Roche.

În cazul pacienților bolnavi de cancer, totul este contra cronometru. Ce beneficii aduc soluțiile de diagnostic oferite de Roche în cazul acestor pacienți?

Roche este vârf de lance mondial în privința inovației în diagnostic și industria farmaceutică. Este unanim recunoscut că tehnologiile proprietare Roche (cum sunt electrochimioluminiscența – ECL, PCR în timp real, secvențierea next-gen 454 etc.), precum şi brandurile Roche cobas®, TaqMan®, CoaguChek®, Elecsys® şi multe altele încorporează tehnologii unice și originale, fundamentul extraordinarei puteri de a cunoaşte. Adoptarea inovației ca mod de lucru este bine ilustrată şi de soluțiile de diagnostic Ventana, care abordează individual fiecare bolnav cu cancer și orientează atitudinea terapeutică corespunzătoare, oferindu-le specialiștilor o soluție integrată, complet automatizată, şi mai ales standardizată şi rapidă de diagnostic și evaluare histopatologică, în vederea instituirii tratamentului personalizat în deplină siguranță: testarea adecvată, la momentul potrivit.

Roche Diagnostics a demarat şi va continua să promoveze activ la nivel local implementarea criteriilor obiective de evaluare a tehnologiilor medicale specifice diagnosticului de laborator (IVD), militând pentru transparența procesului de rambursare a testelor de laborator, în contextul clar al asociațiilor industriale specializate în tehnologie medicală şi în deplină conformitate cu misiunile EDMA şi MedTech.

Roche este recunoscut în egală măsură ca lider mondial în diagnosticul in vitro (IVD) şi în diagnosticul histopatologic al cancerelor, precum şi ca partener favorit în managementul diabetului

În perfectă armonie cu orientarea Grupului, Roche Diagnostics Romania se implică în acțiuni umanitare prin diverse activități punctuale sau de tradiție, ce au inclus donații de instrumente în sprijinul diagnosticării şi monitorizării copiilor cu leucemie, ajutorarea îngrijirii sănătății bătrânilor dintr-un spital social, dar şi colectarea şi donarea de produse destinate copiilor defavorizați, prin intermediul fundațiilor Sf. Dimitrie, Salvați Copiii și European Coalition of Positive People (Children’s Walk).

 

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: