Politici de Sanatate

Vești bune în prevenția evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu infarct

20 martie
16:13 2015
Vești bune în prevenția evenimentelor cardiovasculare la pacienții cu infarct

Un medicament recomandat pentru prevenirea evenimentelor aterotrombotice la pacienții cu sindrom coronarian acut s-a dovedit eficient și în reducerea riscului cardiovascular la pacienții care au suferit anterior un infarct. Este vorba despre Brilique, bazat pe substanța activă ticagrelor, un antagonist al receptorilor P2Y12 cu acțiune directă, prescris în combinație cu acid acetilsalicilic, arată rezultatele unui amplu studiu prezentat la cel de-al 64-lea Congres American College of Cardiology.

Cercetătorii au analizat eficiența celor două doze de ticagrelor – 90 mg și 60 mg la 21.000 de pacienți cu antecedente de infarct. Rezultatele au demonstrat că ambele doze, administrate împreună cu acid acetilsalicilic, reduc semnificativ riscul de deces cardiovascular (CV), infarct miocardic (IM) sau accident vascular cerebral (AVC) comparativ cu placebo.

În ceea ce privește efectele adverse înregistrate, studiul a relevat că în cazul ambelor doze de ticagrelor au apărut frecvent hemoragii majore, însă procentele hemoragiilor intracraniene (sângerări în interiorul craniului) şi cele ale hemoragiilor fatale au fost mici. De asemenea, sângerările identificate la pacienții care au primit ticagrelor au fost asemănătoare cu cele raportate de pacienții tratați cu placebo.

În prezent, Brilique nu este aprobat pentru prevenţia secundară a evenimentelor aterotrombotice la pacienţii cu antecedente de infarct miocardic de peste un an, al căror standard actual de tratament este acidul acetilsalicilic în monoterapie.  Medicamentul nu este aprobat nici pentru prevenţia evenimentelor cardiovasculare la pacienţii cu boală arterială periferică, AVC, diabet sau ateroscleroză.

“Am depus un dosar de autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentelor şi la Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite şi vom lucra cu aceste agenţii pentru o posibilă nouă indicaţie în principalele pieţe”, a declarat Elisabeth Björk, director al Diviziei de Boli Cardiovasculare şi Metabolice, Dezvoltare Globală a Medicamentelor din cadrul AstraZeneca.

Rezultatele studiului PEGASUS-TIMI 54 au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Statisticile arată că unul din cinci pacienţi vor suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau un deces CV în primii trei ani după un infarct miocardic, chiar dacă pacienţii nu prezentaseră evenimente de acest fel în primele 12 luni.

Sursa: Comunicat de presă

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: