Asociaţia Medicines for Europe aplaudă adoptarea de către Parlamentul European a raportului despre Strategia pentru o Piaţă Unică. Prin acest document, europarlamentarii cer Comisiei Europene să introducă şi să implementeze înainte de 2019 măsurile necesare pentru suspendarea certificatelor de protecţie suplimentară (Supplementary Protection Certificate, SPC) pentru a spori competitivitatea în industriile medicamentelor generice şi biosimilare, într-un mediu global oricum foarte competitiv. Această măsură va duce şi la sporirea numărului de locuri de muncă şi va impulsiona dezvoltarea în Uniunea Europeană.
Medicines for Europe apreciază că exportul de medicamente generice şi biosimilare către pieţe care nu au impus măsuri de protecţie în aceste domenii, pe perioada în care acum funcţionează SPC, va stimula investiţiile în Europa, va susţine crearea de noi locuri de muncă pentru persoane cu înalte calificări şi va creşte accesul la tratamente de înaltă calitate în ţările de destinaţie. Totul, fără a schimba echilibrul între industriile medicamentelor biosimilare şi generice în Uniunea Europeană.
“Susţinerea puternică din partea Parlamentului European pentru crearea de locuri de muncă în sectorul producţiei de farmaceutice din Europa prin înlăturarea certificatelor de protecţie suplimentară este clară” a declarat Adrian van den Hoven, director general al asociaţiei Medicines for Europe. “Este a treia oară când Parlamentul face această solicitare şi acum aşteptăm de la Comisie să introducă rapid acest stimulent puternic pentru comerţ, care va impulsiona crearea de locuri de muncă înalt calificate şi creşterea în Europa”.
Certificatele de protecţie suplimentară (SPC) existente în acest moment, în Uniunea Europeană, prelungesc drepturile de proprietare intelectuală asupra unui anumit preparat, după expirarea patentului pentru produsul respectiv.
Asociaţia Medicines for Europe este vocea industriilor medicamentelor biosimilare şi generice din Uniunea Europeană.
Roxana Maticiuc