Politici de Sanatate

Valoarea pentru pacient, nucleul strategiei UCB

11 iulie
17:50 2020
Valoarea pentru  pacient, nucleul  strategiei UCB

Contextul pandemic a provocat modificări majore la nivelul întregului sistem de sănătate, sectorul privat fiind nevoit să ia măsuri atât pentru protecția propriilor angajați, cât și pentru a răspunde cât mai eficient nevoilor pacienților români.  „Provocarea noastră a fost să implicăm pacientul la toate nivelurile din lanțul nostru de activitate, pentru a răspunde mai eficient nevoilor sale diverse. Aceasta implică o abordare diferită în activitățile noastre în cadrul companiei, scopul fiind să aducem valoare pentru pacient”, spune Florentina Păncescu, Country Lead UCB Pharma România.

Ce ar trebui să facă un lider din industria farma pentru a fi considerat un creator de valoare pentru pacienți?

Valoarea pentru pacient reprezintă nucleul strategiei UCB. De pe acum, cu toții am îmbrățișat faptul că scopul nostru este să aducem valoare pacientului. Motivația ridicată și implicarea angajaților UCB în aducerea de soluții inovatoare pentru pacienți provin din acest deziderat de a ajuta persoanele cu boli cronice să-și gestioneze starea de sănătate și să-și îmbunătățească calitatea vieții, aceasta fiind o contribuție semnificativă la societatea noastră.

Provocarea noastră în calitate de lideri a fost să implicăm pacientul la toate nivelurile din lanțul nostru de activitate, de la cercetare la reglementare, lanț de aprovizionare, marketing și vânzări, pentru a veni cu soluții mai bune și pentru a răspunde mai eficient nevoilor sale diverse. Aceasta implică o abordare diferită în activitățile noastre în cadrul companiei, dar și în modul în care suntem organizați. În trecut, organizația s-a concentrat pe funcțiuni. Astăzi, UCB este o organizație care se concentrează pe valoarea pe care dorim să o creăm pentru pacient, cu echipe interoperaționale dedicate rezultatului dorit, în sprijinul persoanelor cu boli cronice.

Pentru colegii noștri care lucrează în departamente precum juridic, resurse umane, finanțe, care nu sunt, în activitatea lor de zi cu zi, atât de apropiați de pacienți, UCB le-a oferit experiența în domeniu sau mărturii ale pacienților, pentru a înțelege mai profund povara bolilor cu care se confruntă pacienții, astfel încât să se apropie de valoarea adăugată a soluțiilor noastre de tratament. Parte a activității mele de finanțist, am trecut printr-o astfel de experiență, care m-a ajutat foarte mult să mă apropii de nevoile pacientului. Ulterior, percepția mea în legătură cu obiectivele companiei a fost diferită, având o motivație sporită pentru eficientizarea și maximizarea utilizării resurselor companiei.

Pentru a fi eficient și cu impact într-o astfel de organizație și în mediul complex cu care ne confruntăm astăzi, un lider trebuie să fie clar cu privire la viziune și obiective, pentru a le transpune în ceva concret și operațional pentru oameni. Eu, ca lider, trebuie să fiu sincer, să fac ceea ce spun, deoarece oamenii se uită la lider și observă imediat orice inconsecvență și, astfel, îți pierzi încrederea lor.

Cum mediul se schimbă rapid și ne confruntăm cu situații fără precedent, cum ar fi pandemia cu care se luptă lumea astăzi, în calitate de lider, trebuie să mă adaptez constant la schimbări și să îi inspir pe oameni, să îi ajut să navigheze în noile incertitudini. În zilele noastre, nu autoritatea este cea care mă va ajuta ca lider pentru a-i stimula pe oameni să ofere valoare pacienților, ci autenticitatea. Ceea ce, pentru mine, înseamnă încrederea în felul în care mă văd oamenii și motivația pe care sunt capabilă să o creez pentru fiecare dintre ei, să-și investească energia în obiectivul final, care este acela de a crea valoare pentru pacienți și pentru societatea noastră.

Sănătatea, o investiție

 Care sunt prioritățile dvs. în calitate de vicepreședinte LAWG? Cum pot avea pacienții români acces mai rapid la inovație?

Local American Working Group (LAWG) este asociația ce reunește 14 companii producătoare de medicamente, americane sau cu centre de cercetare în SUA, lideri la nivel mondial în dezvoltarea de tratamente inovatoare în sprijinul pacienților. Ca vicepreședinte, împreună cu colegii mei din Consiliul Director (board), îmi doresc să pot contribui activ la continuarea consolidării identității asociației și la realizarea proiectelor pe care le derulăm. Ca asociație, ne dorim ca sănătatea să fie văzută ca o investiție de către orice guvern, o prioritate națională, și ne dorim să sprijinim efortul autorităților române în acest sens. Tratamentele de ultimă oră sunt din ce în ce mai eficiente, ajutând pacientul să ajungă la o calitate a vieții care să-i permită reîncadrarea în societate. Acest lucru înseamnă și reducerea costurilor generate pentru sistemul de sănătate pe termen lung, aspect care ar face mai eficientă utilizarea fondurilor alocate Sănătății.

Inițiativele noastre în a îmbunătăți accesul pacienților români la tratamente inovatoare se bazează pe fapte și date. Una dintre preocupările noastre este reducerea întârzierii accesului pacienților români la tratamente inovatoare. În România, termenul mediu pentru accesul medicamentelor inovatoare este de 775 de zile după ce tratamentul este autorizat la nivel european. Pentru a diminua această întârziere, LAWG lucrează la o propunere concretă de a constitui un fond de inovație pentru medicamente în România, ca o potențială soluție la această problemă, urmând exemplul altor state europene. Personal, îmi doresc foarte mult ca acest proiect să fie implementat, ar reprezenta un prim pas important pentru a asigura pacienților români tratamente inovatoare de ultimă oră, care, în multe cazuri, salvează vieți.

Care este modelul operațional de business al UCB în perioada pandemiei?

UCB are în strategia sa digitalizarea încă de câțiva ani și, prin urmare, izolarea cauzată de pandemie ne-a găsit pregătiți pentru a ne derula activitățile de la distanță, într-un mod digital. Preocuparea noastră a fost și este sănătatea oamenilor noștri și a familiilor lor, accesul pacienților la îngrijiri, cooperarea maximă cu autoritățile, pentru a limita răspândirea pandemiei și a maximiza contribuția noastră la economie și societate.

Am fost într-un dialog constant cu colegii mei din filialele din România și din regiunea est-europeană și i-am ajutat să-și gestioneze preocupările și temerile legate de situația creată de pandemie. Împreună cu colegii cu atribuții relevante, am pus la punct planuri eficiente de continuitate a afacerilor, pentru a evita orice întrerupere a furnizării de medicamente și a ajuta pacienții să își continue tratamentele. Niciunul dintre produsele noastre din România nu s-a confruntat cu vreo problemă de disponibilitate, astfel încât cred că am făcut, cu adevărat, o treabă bună. UCB a contribuit prin donații la sistemul de sănătate, pentru a face față pandemiei. Compania este permanent preocupată de găsirea de modalități mai bune de gestionare a afacerilor, care să îmbunătățească contribuția pe care o aducem economiei și societății.

Parteneriatul stat- privat

Cum se vede, dinspre companiile farma, parteneriatul cu autoritățile în beneficiul pacienților, în perioada de pandemie?

Cred că de la începutul pandemiei cauzate de COVID-19, parteneriatul dintre autorități și sectorul farmaceutic s-a îmbunătățit simțitor. Și nu vorbesc doar despre solidaritatea semnificativă dovedită de industria farmaceutică prin donații, ci și despre dialogul constant cu autoritățile și contribuția la construirea unui sistem de sănătate mai durabil și mai previzibil. Consider că acest dialog ar trebui să continue, deoarece trebuie să accelerăm transformarea completă a abordării de sănătate în România. Au fost făcuți câțiva pași importanți pentru consolidarea sustenabilității și predictibilității, cum ar fi legislația privind taxa clawback, metodologia de stabilire a prețurilor, care este în curs de desfășurare, dar există încă anumite aspecte importante care trebuie abordate: finanțarea sectorului sănătății, care este una dintre cele mai scăzute din Europa, infrastructura, digitalizarea sistemului pentru a obține eficiență, îmbunătățirea politicilor de sănătate publică, accesul mai rapid al pacienților la inovație, claritatea și respectarea termenelor în întregul sistem. Nu în ultimul rând, există o oportunitate pentru România de a atrage mai multe studii clinice și cercetări medicale. Acesta ar fi un câștig semnificativ pentru pacienți, pentru finanțarea asistenței medicale, dar și pentru creșterea economică. Dacă mă uit la Belgia, strategia lor de a crea unul din cele mai importante hub-uri europene de cercetare și dezvoltare a fost benefică și cred că autoritățile române ar trebui să fie mai strategice în abordarea lor în materie de sănătate. Nu putem construi ceva durabil, dacă nu avem o strategie clară și integrată și ne uităm la provocări doar într-un mod izolat.

Cum vedeți sănătatea post-pandemie? Ce schimbări considerați că ar trebui să rămână implementate?

Cred că nu ne vom întoarce curând la normalul nostru de dinainte de pandemie. Prin urmare, preocuparea noastră în calitate de lideri trebuie să fie găsirea de soluții pe termen lung, pentru a face față acestei situații. Se dovedește că sănătatea colectivă este pilonul unui sistem eficient de sănătate, iar guvernele din întreaga lume vor trebui să modernizeze și să adapteze sistemele de sănătate pentru a răspunde acestor provocări. De aceea, România trebuie să facă pași importanți pentru restructurarea profundă a sectorului Sănătății.

Sectorul farmaceutic este aici pentru a colabora cu autoritățile în acest scop, pentru a găsi și a implementa soluții rapide și eficiente pentru protejarea sănătății populației.

Telemedicina, rețetele electronice, soluțiile de livrare a medicamentelor la domiciliu și îngrijirea la domiciliu, capacitatea și pregătirea unităților de urgență, digitalizarea la toate nivelurile, activarea unor circuite separate de tratare a pacienților cronici în perioadele de pandemie – toate acestea sunt necesare pentru a face față unui nou val al pandemiei sau pentru a trăi în așa-numita „nouă normalitate”. Cred, de asemenea, că modalitatea în care se va derula activitatea de cercetare în domeniul Sănătății va fi, cel mai probabil, revizuită. Nu în ultimul rând, ceea ce ne-a arătat situația creată de pandemie este nevoia de solidaritate, la toate nivelurile. Cu componenta ei cea mai importantă – educația.

 

de Valentina Grigore și Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: