Politici de Sanatate

Vaccinarea antigripală, sub semnul paradoxului

26 octombrie
18:30 2022
Vaccinarea antigripală,  sub semnul paradoxului

Sanofi contribuie semnificativ la sănătatea publică, oferind soluții de imunizare pentru mai bine de 500 de milioane de oameni anual, la nivel global. Ca partener de încredere pentru sistemele de sănătate, comunitățile medicale și științifice, precum și pentru comunitățile de pacienți, Sanofi depune toate eforturile pentru a se asigura că un număr cât mai mare de oameni beneficiază de un acces cât mai bun la vaccinuri care protejează viața, cum este și cazul vaccinului gripal. Lider mondial în producția de vaccinuri gripale, Sanofi contribuie deopotrivă la procesul de educație a populației, pentru a se asigura că oamenii înțeleg cu adevărat beneficiile vaccinurilor și decid în cunoștință de cauză să se protejeze pe ei înșiși și pe cei apropiați lor.

Dr. Eduard Prisăcariu, Medical Lead South Europe MCO&Country Medical Lead Sanofi Romania

Gripa este mai periculoasă decât ne dăm seama

Cu cât vaccinurile sunt mai eficiente și mai disponibile populației, cu atât lumea tinde să uite sau să ignore că are nevoie de ele pentru a se proteja. Acesta este paradoxul vaccinării în multe țări dezvoltate. Este poate cel mai evident în cazul vaccinării antigripale. Lumea s-a obișnuit cu prezența virusului și tinde să subestimeze riscurile infecției gripale, deși acestea pot fi importante, mai ales în cazul persoanelor din categoriile vulnerabile – pacienții cronici, vârstnicii, copiii sau gravidele.

Gripa este o amenințare a sănătății la nivel global, provocând anual 3 până la 5 milioane de cazuri grave și între 290.000 și 650.000 de decese1. Procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși. În România, de exemplu, în sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulți care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare.6

Datele clinice arată că gripa poate crește riscul de infarct miocardic de până la 10 ori în prima săptămână după infecția gripală2, demonstrând că povara gripei depășește complicațiile respiratorii bine-cunoscute. De asemenea, gripa crește riscul de accident vascular cerebral de 8 ori2, fiind, în același timp, un factor determinant în dezvoltarea pneumoniei primare și secundare la copii3.

Prevenirea gripei și a complicațiilor sale severe se bazează fundamental pe atingerea unor rate ridicate de vaccinare pentru a oferi protecție dincolo de gripă, iar vaccinarea antigripală anuală este cea mai eficientă modalitate de prevenție împotriva gripei și, implicit, a complicațiilor acesteia. Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere cu 15-45% a riscului de infarct miocardic, similară cu efectul renunțării la fumat sau al consumului de medicamente pentru controlul colesterolului sau al hipertensiunii4.

Din păcate, în pofida beneficiilor clare ale vaccinării antigripale, rata de acoperire vaccinală este foarte scăzută în România, de doar aproximativ 8% pentru populația generală și de 21,38% pentru populația de peste 65 de ani în sezonul gripal 2021-2022.5 Astfel, România se află mult în urma ratei de acoperire vaccinală recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, de cel puțin 75% pentru categoriile aflate la risc și, drept urmare, este expusă consecințelor nedorite pe care imunizarea deficitară le poate avea în primul rând asupra sănătății populației, apoi asupra sistemului de sănătate și, implicit asupra economiei, care va trebui să suporte costuri mult mai mari de tratament, în locul celor presupuse de prevenția infecției gripale și a complicațiilor acesteia”.

Urgența vaccinării împotriva gripei

În ultimii doi ani s-a înregistrat un fapt îmbucurător, și anume o circulație foarte scăzută a virusului gripal în contextul măsurilor impuse de pandemia de COVID-19, însă, în prezent, cel mai probabil, imunitatea în rândul populației este scăzută, din cauza lipsei expunerii la virusurile gripale. Asta ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe. Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârșitul sezonului gripal 2021-2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic.

Temerile sunt justificate, deoarece în Australia, sezonul a început mai devreme decât de obicei, iar în prima lună, țara a înregistrat aproape jumătate din numărul total de cazuri înregistrate în tot sezonul 2020¹. De asemenea, numărul de cazuri de gripă s-a dublat în aproximativ două săptămâni, ajungând la aproape 90.000 de cazuri raportate la începutul lunii iunie, epidemia actuală depășind deja media cazurilor de gripă din ultimii cinci ani². În plus, mai multe țări din emisfera nordică au raportat cazuri de gripă foarte târziu (aprilie) în ultimul sezon considerat „normal”.

În contextul epidemiologic actual, continuă să existe un potențial risc combinat de epidemii de gripă și COVID-19, precum și probabilitatea de infecție simultană, din cauza imunității scăzute împotriva gripei, corelată cu relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Gripa poate deveni și mai periculoasă în contextul COVID-19. Infecția simultană gripă – COVID-19 poate cauza complicații serioase, studiile preliminare au arătat următoarele2:

  • Rată de mortalitate dublă la pacienții cu infecție concomitentă COVID – gripă, conform unei metaanalize6;
  • Risc crescut de afectare cardiacă, inflamații mai
    severe și afectare a organelor7.

Dr. Lidija Milicevic, General Manager Vaccines Sanofi Romania

Creșterea accesului la vaccinare

Spunem mereu că vaccinarea salvează vieți. Este un lucru dovedit științific. Astăzi un număr mare de boli care pot fi prevenite au fost eradicate sau sunt sub control, cu impact limitat asupra populației datorită utilizării eficiente a soluțiilor de imunizare. Cu toate acestea, ne confruntăm cu rate scăzute de acoperire vaccinală, mai ales în cazul vaccinării antigripale, gripa fiind deseori subestimată în rândul populației. Însă, pentru a-și atinge întregul potențial de protecție, vaccinarea antigripală are nevoie de o rată de acoperire adecvată a populației. Pentru a obține țintele de acoperire vaccinală setate la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății și pentru a reduce ezitarea în fața vaccinării, este nevoie în primul rând de educarea continuă a populației și a profesioniștilor din domeniul sănătății despre beneficiile imunizării și siguranța vaccinurilor gripale. Apoi, este nevoie de asigurarea unui acces crescut al populației la aceste soluții de imunizare, astfel încât, dacă oamenii doresc să se vaccineze, să o poată face în mod informat, rapid și facil.

Pandemia de COVID-19 a perturbat prioritățile de sănătate publică la nivel global. În timp ce vaccinarea antigripală a atins în emisfera nordică rate de acoperire vaccinală destul de ridicate în sezonul gripal 2020/2021, acestea par să fi fost afectate semnificativ în sezonul gripal 2021/2022 de lansarea rapelului COVID-19. Unele țări europene, precum Portugalia, Norvegia, Suedia, Marea Britanie și Spania, au reușit să atingă rate de acoperire vaccinală excepționale sau să mențină o acoperire ridicată a vaccinării antigripale, chiar mai mare decât înainte de pandemie, profitând de sinergiile oferite de campaniile concomitente de vaccinare. Dar majoritatea țărilor au înregistrat un declin în vaccinarea antigripală, deși în unele țări, precum Franța sau Israel, aceasta a avut o rată de acoperire mai ridicată chiar decât în perioada pre-pandemică. Aceeași tendință s-a observat și în emisfera sudică. Spre exemplu, rata de acoperire vaccinală a Australiei a primit o lovitură semnificativă, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile reprezentate de copii și vârstnici, ducând la administrarea a aproximativ 50% din dozele de vaccin gripal achiziționate inițial.

Motivele pentru care oamenii aleg să nu se vaccineze sunt complexe. Potrivit OMS, acestea includ delăsarea, accesul dificil la vaccinuri sau neîncrederea. Lumea s-a schimbat odată cu pandemia de COVID-19 și anumiți factori determinanți în ezitarea față de vaccinare s-au acutizat. Neîncrederea unei părți a populației în vaccinurile COVID-19 s-a translatat și asupra vaccinurilor gripale, drept dovadă numărul mult mai scăzut de persoane care s-au vaccinat antigripal în acești ani pandemici. În acest context, rolul nostru, al tuturor actorilor implicați – nu doar producători și distribuitori ai vaccinului gripal, ci și autorități cu atribuții în domeniul sănătății, comunitatea medicală, asociații de pacienți, media, în educarea și informarea populației cu referire la beneficiile vaccinării pentru protecția publică și individuală este cu atât mai important.

Efortul pentru educație privind valoarea și beneficiile vaccinării antigripale trebuie să fie unul colectiv, iar accesul populației la vaccinuri gripale să fie sporit. Soluții precum crearea unui sistem de compensare adecvat pentru vaccinuri sau oferirea serviciilor de imunizare în farmacii pot contribui la creșterea accentului pe servicii de prevenție și pot, totodată, reduce povara bugetară resimțită. Suplimentarea sistemului curent de achiziții de vaccin gripal cu alte modele, cum ar fi cel bazat pe rambursare, ar putea îmbunătăți nivelul de corelare a cantităților necesare cu cererea sau nevoia reală din piață. Rezultatul ar fi optimizarea bugetului alocat și evitarea riscului distrugerii dozelor achiziționate, creșterea sustenabilă și pe termen lung a ratei de acoperire vaccinală, îmbunătățirea sănătății populației. O altă soluție, vaccinarea antigripală în cadrul farmaciilor comunitare, serviciu furnizat deja în mai multe țări europene, poate contribui semnificativ la îmbunătățirea educației pentru sănătate, a ratei de acoperire vaccinală și a sănătății românilor, în general datorită accesului facil al publicului și încrederii ridicate de care se bucură farmaciștii.

 Cum arată viitorul vaccinării antigripale?

 Credem că protecția dincolo de gripă este noul standard pentru vaccinurile gripale și ne angajăm să o demonstrăm cu vaccinurile noastre, susținute de date de înaltă calitate, pe termen lung, care arată impactul lor asupra rezultatelor în materie de sănătate, cum ar fi protecția împotriva spitalizării din cauza atacurilor de cord sau a pneumoniei ce pot surveni în urma infecției gripale.

Sanofi își menține angajamentul de a furniza un vaccin gripal dezvoltat pe baza unei tehnologii consacrate. În același timp, urmărește să dezvolte o nouă generație de vaccinuri gripale cu tehnologii multiple, pentru a induce o protecție mai largă. În prezent, la nivel global, ne-am intensificat eforturile de cercetare și inovație în diferite tehnologii existente, inclusiv vaccinuri gripale pe bază de ouă, proteine recombinate, ARNm, pentru a dezvolta și furniza vaccinuri care pot proteja cât mai mulți oameni împotriva gripei și complicațiilor acesteia. În ceea ce privește piața din România, sperăm să avem în curând disponibil un al doilea vaccin gripal, așa-numitul „vaccin gripal cu doză mare de antigene” dedicat adulților de peste 60 de ani. Acest tip de vaccin este deja accesibil pentru populațiile din alte țări europene, demonstrând în cazul adulților de peste 60 de ani o protecție mai mare împotriva spitalizării și complicațiilor severe, față de același segment de populație imunizată, însă cu vaccin gripal cu doză standard.

Iulia Ionescu, Country Lead Sanofi România

Poate că lecția cea mai importantă pe care ne-a oferit-o pandemia de COVID-19 a fost că trebuie să fim mult mai bine pregătiți în gestionarea amenințărilor la adresa sănătății publice. Este în mod clar nevoie să acordăm mai multă atenție prevenției și să creștem accesul la imunizare. Acest lucru presupune, de asemenea, eforturi constante în educație din partea tuturor actorilor ce reprezintă ansamblul sistemului de sănătate, pentru a ne asigura că oamenii înțeleg cu adevărat beneficiile vaccinurilor și decid să se protejeze pe ei înșiși și pe membrii familiilor lor.

 

 

 

Surse

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal) Accesat în septembrie 2022
  2. Warren-Gash C, et al. Eur respir J. 2018 Mar 29;51(3):1701794
  3. Kubale J, et al. Clin Infect Dis. 2021 Dec 6;73(11): e4288-e4295
  4. MacIntyre CR, et al. Heart 2016;102:1953–1956. Available at: https://heart.bmj.com/content/heartjnl/102/24/1953. full.pdf Accesat în septembrie 2022
  5. https://insp.gov.ro/download/CNSCBT/docman-files/ Analiza%20date%20supraveghere/gripa_si_infectii_ respiratorii_acute/Analiza-sezon-gripal-2021-2022.pdf
  6. Sarkar, S et al., Impact of COVID-19 in patients with concurrent co-infections: A systematic review and meta-analyses. Journal of Medical Virology, 2020.
  7. Ma S. et al. Clinical characteristics of critically ill patients coinfected with SARS-CoV-2 and the Influenza virus in Wuhan
  8. Vaccines Europe – Policy Focus “Flu in the time of COVID‐19”, iunie 2022

 

de Valentina Grigore

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: