Politici de Sanatate

Vaccinarea antigripală – o normalitate înaintea fiecărui sezon rece

26 octombrie
16:58 2022
Vaccinarea antigripală – o normalitate înaintea fiecărui sezon rece

Interviu cu dr. Adrian Gabriel Marinescu, medic primar boli infecțioase, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „prof. dr. Matei Balș”

Vaccinarea antigripală ar trebui să devină o normalitate înaintea fiecărui sezon rece, însă educația medicală nu este un lucru care se face peste noapte, iar conștientizarea ar trebui să vină pas cu pas – ține de medici, de autorități, dar și de fiecare cetățean în parte. Ne putem aștepta la un sezon gripal diferit de cele din perioada pandemiei, când oamenii interacționau mai puțin, și nu trebuie uitat faptul că gripa înseamnă și cazuri severe, iar cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea făcută la timp.

În ultima săptămână din martie 2022, la nivel național, au fost raportate aproape 80.000 de cazuri de gripă, pneumonii și infecții respiratorii acute, cu aproximativ 70% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Este rata scăzută de vaccinare antigripală unul dintre motivele acestei creșteri?

Categoric este unul dintre motive, dar aici este un context mai larg. Este clar că, în perioada pandemiei, bolile transmisibile – ne referim și la gripă – au circulat într-un procent mai mic. Mi s-ar părea interesant să comparăm situația dinainte de pandemie cu ceea ce se întâmplă acum. Și ne putem da seama că, în anii în care rata de vaccinare a fost scăzută, am avut mai multe cazuri. Se poate face o corelație și, într-adevăr, vaccinarea antigripală joacă un rol important. În fiecare sezon ar trebui să fim pregătiți din timp prin metoda de prevenție pe care o reprezintă vaccinarea.

Care sunt riscurile imunizării antigripale extrem de scăzute a populației?

Cazuri mai multe de gripă. Iar aici sunt câteva lucruri de spus. Știm bine că au fost sezoane cu virusuri gripale agresive, care au provocat mai multe forme severe, încât persoanele vulnerabile – mă refer la oamenii care au afecțiuni cronice, la cei care sunt în vârstă – au o probabilitate de a face forme care presupun complicații. Trebuie să reamintim că și pacientul cu gripă poate să ajungă în Terapie Intensivă și chiar la deces. Sigur, nu este un procent mare, dacă este să comparăm, de exemplu, cu boala COVID-19. Dar trebuie să luăm în calcul că există acest risc și amintesc că am avut epidemii de gripă, iar virusurile gripale pot să aibă o circulație intensă într-o anumită zonă. Nu trebuie să plecăm de la ideea că gripa este o simplă răceală, pentru că nu este așa. Și nu poți nici să preconizezi dinaintea sezonului dacă acel virus gripal va presupune un număr mai mare de cazuri, dacă va fi mai agresiv sau dacă nu. Trebuie să gândești preventiv și să încerci să ai o rată de vaccinare cât se poate de bună. Foarte adevărat este că, din păcate, în România nu am avut campanii de vaccinare care să aibă un efect constant sau un efect foarte bun. Rata de vaccinare nu a fost niciodată crescută, cu atât mai mult în timp de pandemie, când oamenii nu s-au vaccinat împotriva gripei.

Care sunt lecțiile pandemiei în ceea ce privește amenințarea gripei? Având în vedere riscul de co-infecție gripă – COVID, cum pot fi ferite persoanele din categoriile la risc de această dublă amenințare?

Aici am un răspuns optimist și unul pesimist. Cel optimist este că am învățat, dintr-o pandemie de aproape trei ani, destul de mult și ar trebui să și ținem minte. Iar răspunsul pesimist este că, în general, memoria este de scurtă durată și, de multe ori, chiar și dacă am trecut prin situații complicate, ne gândim că nu mai poate să ni se întâmple și ce a fost nu se poate repeta.  Legat de coinfecție, sunt o discuție și un principiu vechi în bolile infecțioase și este clar că prognosticul este rezervat – în momentul în care ai gripă și COVID sau în momentul în care ai gripă și un alt microorganism, evident că lucrurile se pot complica. Iar în cazul unei persoane care are afecțiuni cronice și face două infecții virale în același timp, din păcate, riscul de complicații este mare și poți să ajungi la un prognostic rezervat.

 Educația medicală

Cum putem crește gradul de conștientizare a populației privind importanța vaccinării antigripale?

Aici este o discuție legată de educația medicală, nu este un lucru care se face peste noapte. Este și unul dintre motivele pentru care campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 nu a arătat chiar așa cum ne-am fi dorit. Din păcate, că vorbim despre campania de vaccinare pentru HPV, că vorbim despre campania pentru gripă, rata de vaccinare este scăzută. Ce putem să facem? Conștientizarea ar trebui să vină pas cu pas. Ține de medici, pe de o parte, ține de autorități, dar și de fiecare cetățean în parte.

Având în minte faptul că Australia și alte țări din emisfera sudică se confruntă cu o epidemie de gripă severă și faptul că, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o circulație scăzută a virusului gripal și, astfel, o imunizare scăzută a populației, este posibil ca și România să se confrunte cu un sezon de gripă grav. Cum putem să ne pregătim pentru a preîntâmpina acest risc?

Este logic. Oamenii interacționează și vorbim despre o normalitate după pandemie, chiar dacă pandemia nu s-a închis. Oamenii interacționează și atunci se infectează mai ușor. Este de așteptat ca sezonul care va veni în România să fie cu totul diferit față de anul trecut sau de acum doi ani și, cu siguranță, vom avea cazuri de gripă. Important este să prevenim prin vaccinare. Sfatul meu este ca oamenii să se vaccineze în această toamnă și să prevină sezonul de gripă. De multe ori, sezonul de gripă s-a întins mult în primăvară, inclusiv până în luna aprilie. Este un sezon destul de lung – pleacă undeva din octombrie-noiembrie și poate să țină până în aprilie.

Care este mesajul dumneavoastră, ca medic implicat în tratarea celor mai grave cazuri de gripă, către ceilalți medici care pot recomanda vaccinarea și către autorități, pentru a micșora presiunea pe sistemul de sănătate publică și, astfel, numărul pacienților care ajung la dumneavoastră în stare gravă?

Cred că am demonstrat că în intervențiile mele merg întotdeauna pe variante echilibrate. Nu am spus niciodată că este un capăt de țară, nu am spus-o nici în pandemie și nu am să o spun nici legat de gripă. Din păcate însă, gripa înseamnă și cazuri severe. Nu trebuie să plece nimeni de la ideea că, dacă face gripă, în mod cert trebuie să fie ceva foarte ușor. Și eu cred că metoda cea mai bună prin care pot să previn este vaccinarea făcută la timp, cu atât mai mult cu cât vorbim despre persoane în vârstă, despre oameni cu afecțiuni cronice – la afecțiunile cronice intră, spre exemplu, inclusiv obezitatea. Ar trebui să existe o conștientizare și să devină o normalitate – ar trebui să știm că înainte de sezonul rece ne vaccinăm, prevenim, avem grijă. Vaccinarea împotriva gripei este un lucru clar, pe care trebuie să îl facem. Atât în pandemie, cât și în afara ei.

 

de Alina Neagu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: