Politici de Sanatate

Vaccinarea antigripală, esențială în actualul context pandemic

05 octombrie
16:00 2020
Vaccinarea antigripală, esențială în actualul context pandemic

De la începutul lunii martie ne confruntăm cu acest coronavirus pentru care, momentan, nu există un vaccin. Odată cu începerea școlii, pândește și amenințarea virozelor și gripelor, sistemul de sănătate riscând să fie complet dat peste cap. În acest context, vaccinarea antigripală reprezintă un aliat important pentru sănătatea întregii familii, de la cei mai mici la cei mai mari. Conf. dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra importanței vaccinării antigripale a copiilor, sursă activă de răspândire a gripei în comunitate.

Interviu cu conf. dr. Mihai Craiu, MD PhD, medic primar pediatru, supraspecializare pneumologie pediatrică, șef Disciplina II INSMC „Alessandrescu-Rusescu”,  Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

În actualul context pandemic, cât de importantă este vaccinarea antigripală?

Vaccinarea antigripală este extrem de importantă. În ultimul deceniu, după episodul de gripă pandemică A H1N1 din 2009, a avut loc îmbolnăvirea anuală a unui număr impresionant de persoane. În SUA, se estimează că se îmbolnăvesc de gripă între 9,3 și 49 milioane de persoane (1).

Cele mai multe dintre persoanele vulnerabile la acțiunea noului coronavirus pot dezvolta complicații și în context gripal. În special persoanele cu vârsta peste 65 de ani și gravidele sunt în zona de mare pericol în momentul deschiderii școlilor. Dacă aceste persoane au și exces ponderal sau obezitate, riscul de complicații atât prin COVID-19, cât și prin gripă crește (2).

Bunicii și femeile însărcinate ce au copii la grădiniță ar trebui să se vaccineze, în primul rând. Deoarece copiii mici, și, mai ales, preșcolarii, care au un comportament social particular, pot aduce gripa în familia lor. Sau o pot răspândi în societate, foarte activ, după cum știm din sezoanele anterioare (3). Deși copiii sunt sursa activă de gripă în comunitate, ponderea copiilor școlari ce ajung spitalizați este de circa șapte ori mai mică decât a vârstnicilor cu gripă.

În fața unei boli acute cu febră și manifestări respiratorii, reacțiile familiei sau ale corpului medical vor fi extrem de diferite la un pacient vaccinat antigripal față de unul nevaccinat. Abordarea practică va fi mult mai structurată și intervenția medicală va fi mai facilă, dacă gripa este improbabilă.

Având în vedere că suntem în sezonul școlar, ce vaccinuri sunt disponibile pentru copii?

Vaccinurile antigripale disponibile pentru uz pediatric sunt fie vaccinuri tetavalente, vii atenuate [vaccinul cu administrare intranazală, utilizabil pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani] sau injectabile, complet inactivate [care pot fi utilizate de la vârsta de 6 luni, în unele cazuri]. O particularitate la copilul cu vârsta de până în 9 ani, care este vaccinat pentru prima dată cu vaccinul adecvat vârstei, este numărul de doze. În primul an, când are loc vaccinarea antigripală la copil, sunt necesare două doze la 28 de zile. Se utilizează, conform prospectului, EXACT doza de la adult, adică 0,5 ml, conform CDC (4).

Din experiența dv., cât de eficientă este vaccinarea intranazală?

Eu am vaccinat mai mulți copii în sezonul 2019/2020 cu vaccin viu atenuat de uz intranazal și am putut constata o eficiență comparabilă cu vaccinul injectabil inactivat corespunzător vârstei omonime (pentru copii cu vârsta de peste 2 ani). În SUA, acest vaccin este utilizat la copii din 2003, iar în Europa, din 2012, cu mare succes (5). Numai pentru noi, în România, este o noutate, el fiind utilizat pe scară largă doar de un an.

Rata vaccinării în România este extrem de scăzută. Cum putem îmbunătăți acest aspect? Cum putem combate percepțiile antivaccinare?

Prin ameliorarea aprovizionării cu vaccin în cadrul programelor de prevenție finanțate de statul român. Toate celelalte strategii vor avea șanse modeste de a crește acoperirea vaccinală a celor patru grupe vulnerabile. Ezitanții (și cu atât mai puțin oponenții vaccinării) nu vor cumpăra vaccinul din farmacii, dacă trebuie să plătească pentru el.

De asemenea, programele educaționale și de conștientizare a potențialelor complicații ale gripei ar trebui să fie promovate activ încă de acum, anterior începerii sezonului de circulație comunitară a virusurilor gripale sezoniere.

Ați participat la realizarea proiectului de lege a vaccinării. În ce stadiu se află acest proiect?

Este în continuare pe masa forului legislativ al României, la Camera Deputaților, care este for decizional în acest aspect.

 

Referințe

1.https://www.cdc.gov/flu/about/burden/past-seasons.html

2. Morgan OW, Bramley A, Fowlkes A, – Morbid obesity as a risk factor for hospitalization and death due to 2009 pandemic influenza A(H1N1) disease. PLoS One. 2010 Mar 15; 5(3):e9694.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861782/

3. Blanton L, Dugan VG, Abd Elal AI, et al – Update: Influenza Activity – United States, September 30, 2018-February 2, 2019. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2019 Feb 15;68(6):125-134

4. CDC – Prevention and Control of Seasonal Influenza with Vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2019–20 Influenza Season. Prevention and Control of Seasonal Influenza with Vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2019–20 Influenza Season

5.Mohn KG, Smith I, Sjursen H, Cox RJ. Immune responses after live attenuated influenza vaccination. Hum Vaccin Immunother. 2018 Mar 4;14(3):571-578. doi: 10.1080 / 21645515. 2017.1377376. Epub 2018 Jan 3. PMID: 28933664; PMCID: PMC5861782. – Immune responses after live attenuated influenza vaccination

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: