Politici de Sanatate

Utilizarea medicamentelor în SUA – 2023

03 mai
14:23 2023
Utilizarea medicamentelor în SUA – 2023

Piața americană a medicamentelor a crescut cu 5% în 2022, ajungând la o valoare totală de 429 miliarde de dolari. Utilizarea serviciilor de sănătate a ajuns pentru prima dată la 100% din nivelurile de dinaintea pandemiei la sfârșitul anului 2022, de la un nivel minim de 66% în al doilea trimestru al anului 2020. Sunt câteva din concluziile celui mai recent raport privind utilizarea medicamentelor în SUA.

Privind retrospectiv la anul 2022, al treilea an al pandemiei COVID-19, se pot observa zone de mai mare claritate în ceea ce privește utilizarea serviciilor de sănătate, utilizarea medicamentelor și tendințele de cheltuieli, în timp ce în alte domenii – inclusiv impactul celei mai importante reforme a sistemului de sănătate din mai bine de un deceniu – o mai mare incertitudine pare să se profileze la orizont. Sistemul de asistență medicală din SUA rămâne fragmentat, opac și adesea disfuncțional, în ciuda eforturilor de mobilizare din anii pandemiei. Cercetarea bazată pe dovezi și diseminarea rezultatelor rămâne o bază esențială pentru a avansa înțelegerea și interpretarea colectivă a evenimentelor și pentru a lua măsuri care vor modela viitorul pentru toate părțile interesate.

Domeniile pe care se concentrează raportul din acest an variază de la examinarea utilizării sistemului de sănătate și recuperarea acestuia în urma pandemiei, până la modul în care s-au schimbat modelele de utilizare a medicamentelor, natura complexă a prețului medicamentelor și impactul pe care îl au costurile suportate de pacienți. Raportul prezintă viziunea autorilor asupra factorilor de schimbare a cheltuielilor cu medicamentele în următorii cinci ani. Aceasta include impactul introducerii de medicamente biosimilare care afectează cel mai vândut medicament din SUA, precum și evaluarea  consecințelor schimbărilor politice deja legiferate, dar încă neclare și care vor intra în vigoare în următorii ani.

Iată câteva alte concluzii desprinse din raport:

  • Vizitele de telesănătate au scăzut la 5% din totalul vizitelor în 2022, în scădere față de vârful de 25% de la începutul pandemiei.
  • Biosimilarele reprezintă acum 25% din volumul total de molecule de referință prescrise în SUA.
  • Costul mediu de buzunar al pacientului pe rețetă a scăzut la 9,38 USD în 2022, în scădere de la 10,15 USD în 2017.

Zone de creștere semnificativă a cheltuielilor sunt așteptate în următorii cinci ani în domeniile oncologie, obezitate și neuroștiințe, în timp ce cheltuielile totale nete cu medicamentele ar trebui să rămână neschimbate. De asemenea, vizitele la medic – inclusiv cele față în față și cele de telemedicină – au fost cel mai puțin afectate în timpul pandemiei și au rămas peste nivelurile anterioare pandemiei de la începutul anului 2021, însă indicele cumulativ rămâne cu 2% sub nivelul de referință.

Testele de depistare și de diagnosticare au rămas sub nivelul de referință pe tot parcursul pandemiei și au scăzut pe parcursul anului 2022, probabil din cauza scăderii utilizării testelor COVID-19 în mediile medicale, deoarece testarea a scăzut și testele la domiciliu au devenit mai accesibile.

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: