Politici de Sanatate

Un secol de inovație în controlul diabetului

31 mai
12:20 2022
Un secol  de inovație în controlul diabetului

Interviu cu Cornel Agachi, Business Unit Director Novo Nordisk, Republica Moldova.

Tendința de a învinge diabetul stă la baza viziunii companiei Novo Nordisk. Aceasta este principala forță motrice în parcursul dezvoltării durabile a companiei. Despre provocările în perioada pandemiei COVID-19 și a tragediei umanitare cauzată de războiul din Ucraina, soluțiile pentru controlul diabetului și inovațiile în această arie terapeutică a relatat Cornel Agachi, Business Unit Director Novo Nordisk, Republica Moldova.

Ce inițiative a susținut Novo Nordisk în perioada foarte complicată la nivel social și economic a pandemiei COVID-19?

Încă la debutul pandemiei de COVID-19, la Novo Nordisk s-a înțeles că pacienții, angajații și comunitatea vor fi afectați într-un mod nou și unic. Compania s-a concentrat pe trei priorități cheie: asigurarea că pacienții continuă să primească medicamentele de care au nevoie, protejarea siguranței angajaților și sprijinirea agendei de sănătate publică. Prima noastră preocupare a fost ca, în perioada complicată a pandemiei, să asigurăm continuitatea livrării de medicamente care sunt critice pentru pacienții din Republica Moldova. Mai nou, la criza pandemică fără precedent s-a asociat și tragedia umanitară, cauzată de războiul din Ucraina. În acest context, Novo Nordisk a creat o linie telefonică pentru persoanele interesate cu scopul de a oferi informații despre disponibilitatea produselor companiei în Republica Moldova. Vom face tot posibilul să-i susținem pe toți cei care au nevoie să aibă acces la tratamentul necesar.

Recent s-au împlinit 100 de ani de la descoperirea insulinei. Care a fost rolul Novo Nordisk în evoluția tratamentelor pentru controlul diabetului?

În 1921, odată cu descoperirea moleculei de insulină, a început o nouă eră de inovații în controlul diabetului. În ianuarie 1922, prima persoană cu diabet tip 1 a primit prima injecție de insulină. De acolo și a pornit istoria și realizările companiei Novo Nordisk, care a început producția de insulină în 1923. Inovațiile ulterioare au contribuit la salvarea a milioane de vieți. Novo Nordisk a demonstrat că este un partener de încredere pentru profesioniștii din sănătate și pentru pacienții cu diabet din Republica Moldova, oferind un portofoliu comprehensiv de soluții pentru managementul diabetului și cercetând perseverent pentru a aduce inovații în acest domeniu terapeutic. Suntem mândri că putem asigura accesul pacienților moldoveni cu diabet la opțiuni moderne și eficiente de tratament.

Se vorbește mult despre accesul întârziat al moldovenilor la metode inovatoare de diagnostic și tratament. Cum stă Novo Nordisk din această perspectivă?

Odată cu dezvoltarea diabetologiei moderne, metodele de evaluare a calității controlului glicemic și de predicție a riscului de apariție a complicațiilor diabetului zaharat sunt din ce în ce mai performante. Deși fiecare dintre indicatori oferă informații importante despre diferite aspecte ale stării glicemice, nu pare fezabil să fie folosiți toți în practica clinică reală. Grupul de consens Tehnologii și tratamente avansate pentru diabet (ATTD) a definit în 2019 „timpul în intervalul glicemic optim” ca un indicator al controlului glicemic, a cărui analiză, pe lângă HbA1c, este cea mai informativă. În ultimele decenii, organizațiile medicale naționale și internaționale au avut succes în dezvoltarea, aprobarea și diseminarea țintelor glicemice standardizate bazate pe riscul de complicații acute și cronice. Unul dintre noii indici obținuți cu monitorizarea continuă a glicemiei este timpul în intervalul glicemic optim. Comoditatea și conținutul informativ al acestui indicator extinde foarte mult posibilitățile de evaluare a controlului glicemic în timpul zilei, oferind date importante pentru luarea deciziilor clinice zilnice. O frecvență mai scăzută a hipoglicemiei și un timp mai lung petrecut în intervalul glicemic optim nu numai că indică o variabilitate glicemică mai mică, dar sugerează și un risc redus de consecințe pe termen lung.

Se observă că componenta psihologică, teama de hipoglicemie și consecințele acesteia, contribuie semnificativ la formarea profilului glicemic al pacientului. Frica poate reduce motivația pacientului de a atinge țintele glicemice, precum și aderența la tratament. Pentru a preveni hipoglicemia, pacienții folosesc în mod deliberat doze mai mici de insulină, subestimează numărul de unități de pâine atunci când calculează doza de insulină în bolus, ceea ce duce la hiperglicemie persistentă. În plus, teama de hipoglicemie este adesea și cauza consumului excesiv de carbohidrați pentru a „opri” și a preveni hipoglicemia, chiar și cu semnele ei timpurii.

Care sunt pașii în acest domeniu terapeutic de control al diabetului?

Alegerea optimă care nu numai că ajută la atingerea și menținerea indicatorilor fiziologici normali ai controlului glicemic, dar și la reducerea riscului de hipoglicemie și la creșterea aderenței la tratament, este un analog bazal al insulinei cu acțiune ultra lungă, care este reprezentată de insulina Degludec. Acțiunea foarte lungă a medicamentului (mai mult de 42 de ore) se datorează formării unui depozit de multihexameri solubili în grăsimea subcutanată, care sunt absorbiți treptat în fluxul sanguin, oferind un profil de acțiune fără vârf și o variabilitate mai mică a acțiunii printre alte preparate de insulină bazală. Un beneficiu suplimentar pentru pacienți este flexibilitatea administrării insulinei Degludec, permițând ca momentul administrării acesteia să fie variat cu un interval minim de 8 ore. O libertate mai mare de dozare îmbunătățește nu numai starea fizică, ci și cea psihică a pacienților, și creșterea aderenței la terapie. Corelarea indicelui „timpului în intervalul glicemic optim” cu incidența complicațiilor micro și macrovasculare ne obligă să căutăm metode de terapie cu insulină care să reducă variabilitatea glicemică. Studiile clinice au demonstrat că insulina Degludec este foarte eficientă în normalizarea și menținerea timpului în intervalul glicemic optim și are potențialul de a reduce riscul de complicații cronice. Este important de menționat că, în prezent, insulina Degludec este singura insulină cu acțiune super prelungită inclusă în ghidurile clinice internaționale, a cărei siguranță cardiovasculară, în comparație cu Glargine, a fost dovedită în mod fiabil. Un pacient care beneficiază la timp de tratament inovativ și eficient înseamnă un pacient care are boala bine controlată și o calitate a vieții crescută.

de Elena Roșca

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: