Politici de Sanatate

Un nou centru de transplant de celule stem, inaugurat la SUUB

20 aprilie
15:19 2015
Un nou centru de transplant de celule stem, inaugurat la SUUB

A fost lansat cel de-al cincilea centru de transplant de celule stem din România, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB). Realizarea unității medicale presupune o investiție de 600.000 euro, realizată de Asociația Dăruiește Viață, cu sprijinul sponsorilor.

Demersurile pentru realizarea unui centru de transplant de celule stem în cadrul SUUB au început în urmă cu patru ani de zile.

“Am pornit de la necesitățile pacienților noștri hemato-oncologici pe care îi îngrijim de peste 10 ani și care pe lângă tratamente inovatoare au nevoie și de condiții optime de îngrijire. Astfel, în noul spațiu s-a dezvoltat și un compartiment de pretransplant și chimioterapie cu doze înalte, cu opt paturi, ceea ce înseamnă că putem să sperăm ca în decursul unui an să îngrijim aproximativ 200 de pacienți”, a declarat conf. univ. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB.

Noul centru cuprinde un compartiment de pretransplant, un compatiment de transplant, un laborator de diagnosticare, sală de raport și sală de studii clinice. Compartimentul de transplant are cinci camere sterile, dotate cu paturi electrice de terapie intensivă, stație de monitorizare funcții vitale și beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă și flux laminar. Acesta este deosebit de important pentru pacienții bolnavi de cancer care efectuează transplant de celule stem deoarece diminuează riscul apariției infecțiilor, principala cauză a mortalității în cancer.

Compartimentul de pretransplant, destinat pacienților cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmează să treacă printr-un transplant de celule stem, a fost construit de la zero. Cuprinde patru saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate și mobilate conform standardelor europene.

„Practic s-a dorit ca pacienții cu boli hematologice – leucemii, limfoame să aibe acces la serviciile unui spital modern, multinterdisciplinar, cu peste 20 de specialități medicale. Diagnosticul corect și precis care face apel la morfologia clasică, biologia moleculară și fenotipare pune pacientul pe o traiectorie corectă”, a declarat prof. univ. dr. Ana Maria Vlădăreanu, medic primar hematologie în cadrul SUUB.

“Fie că vorbim despre investiții guvernamentale, pentru că Ministerul Sănătății a investit destul de mult în Spitalul Universitar, fie că ne referim la o sponsorizare privată, este o mare bucurie și un prilej de încântare să vezi că apare o secție nouă. Vom face pașii următori, vom intra în programul național de pretransplant, de transplant de celule stem, vom scoate posturi la concurs pentru asistentele medicale care vor trebui să lucreze în această secție, și. încetul cu încetul cred că vom intra într-o oarecare normalitate”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, adăugând că vor fi scoase la concurs 20 de posturi de asistente medicale pentru secția de hematologie.

Până la finalul anului, managerul SUUB a precizat că speră să finalizeze un nou bloc operator și o secție de radioterapie cardiacă.

În opinia secretarul de stat în Ministerul Sănătății, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, patologia oncologică merită foarte mult suport, având în vedere numărul mare de pacienți: “A dona sistemului sanitar românesc și spitalelor din România constituie în opinia mea cea mai directă cale de a salva vieți și de a ajuta un om aflat în suferință, iar aceste doamne de la Asociația Dăruiește Viață au reușit să trezească generozitatea poporului român. Sistemul sanitar românesc este un sistem suferind care are nevoie de tratament”.

Până în prezent, Asociația Dăruiește Viață a investit peste patru milioane de euro în secțiile de hemato-oncologie din România.

„Urmărim, în continuare, scăderea ratei infecţiilor şi creşterea confortului copiilor bolnavi de cancer pe parcursul tratamentelor agresive, prin aducerea principalelor secţii de onco-hematologie la standarde europene”, a declarat Carmen Uscatu, preşedinta asociaţiei Dăruiește Viaţă.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: