Politici de Sanatate

UE are responsabilitatea de „a conduce prin exemplu” prin promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi

31 ianuarie
15:02 2014
UE are responsabilitatea de „a conduce prin exemplu” prin promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi

Semnatară a convenţie ONU, Uniunea Europeană ar trebui să conducă prin exemplu şi să promoveze incluziunea persoanelor cu dizabilităţi”, a subliniat Luk Zelderloo, secretar general al Asociaţiei Europene a furnizorilor de servicii pentru persoanele cu dizabilităţi (the European association of service providers for persons with disabilities – EASPD).

Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată de UE şi de 24 din cele 28 de state membre, prevede “protejarea drepturilor omului şi ale libertăţilor fundamentale tuturor persoanelor cu dizabilităţi”. De asemenea, o iniţiativă a Consorţiului Internaţional pentru dizabilităţi şi dezvoltare subliniază “importanţa cooperării internaţionale, inclusiv a programelor de dezvoltare internaţională, care să fie accesibile persoanelor cu dizabilităţi”.

În acest context, EASPD cere Uniunii Europene şi statelor membre dezvoltarea unei politici de dezvoltare europene care să fie incluzivă şi accesibilă tuturor cetăţenilor europen, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi. Aceasta ar ajuta milioane de vieţi  din ţările cele mai sărace din lume astfel încât să le fie respectate în mod egal drepturile. De asemenea, o astfel de politică poate contribui la schimbarea mentalităţilor liderilor politici din multe ţări, pentru a lua în considerare pe viitor impactul asupra persoanelor cu handicap atunci când îşi dezvoltă, mai ales, politicile sociale şi de angajare.

Astfel, pe timp de criză şi austeritate fiscală, UE are obligaţia să protejeze drepturile tuturor cetăţenilor ei, inclusiv ale celor mai vulnerabili.

* Uniunea Europeană este cel mai mare donator din lume, oferind 50 miliarde de euro / an pentru ajutor pentru dezvoltare. Joacă un rol important în dezvoltarea infrastructurii şi economiei multor ţări din lume.

* EASPD reprezintă peste 10.000 de furnizori de servicii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi din Europa, care sprijină toate acţiunile întreprinse atât de Consorţiul Internaţional pentru dizabilităţi şi dezvoltare în ceea ce priveşte programele de dezvoltare cu impact asupra persoanelor cu dizabilităţi.

Sursă: theparliament.com

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: