Politici de Sanatate

Trump, faţă în faţă cu directorii din industria farmaceutică

13 februarie
11:50 2017
Trump, faţă în faţă cu directorii din industria farmaceutică

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a întâlnit cu directorii mai multor companii farmaceutice. Le-a cerut să producă mai multe medicamente pe teritoriul american şi să mai taie din preţuri. În schimb, a promis că va accelera aprobările de noi medicamente şi va relaxa reglementările din domeniu.

Trump le-a spus că guvernul plătea prețuri „astronomice” pentru medicamentele din programele sale de sănătate pentru persoanele în vârstă, cu handicap sau sărace și a declarat că va numi în curând un nou director la FDA. „Vom eficientiza FDA”, a declarat Trump despre  agenția de reglementare responsabilă pentru verificarea siguranţei şi eficacităţii noilor medicamente şi pentru aprobarea intrării lor pe piaţă.

Întâlnirea dintre Trump și directorii din industria farmaceutică este un semn al dezamorsării tensiunilor dintre preşedinte şi producătorii de medicamente. Donald Trump a criticat acid în ultima vreme industria farmaceutică pentru preţurile practicate. După discuţii, acţiunile firmelor din domeniu au crescut.

La întâlnire au participat directori de top de la Merck, Johnson&Johnson, Celgene, Eli Lilly, Amgen şi Novartis, precum şi reprezentanţi ai celui mai important grup de lobby al industriei, PhRMA.

Presa americană scrie că Directorul Executiv de la Amgen,  Robert Brad a promis că firma sa va crea 1.600 de locuri de muncă în Statele Unite.

Amgen a clarificat într-un e-mail că are în prezent aproximativ 20.000 de angajaţi în întreaga lume, inclusiv 12.000 în Statele Unite. Şi a explicat că cele 1.600 de locuri de muncă le includ pe cele nou create şi pe persoanele angajate pe funcţiile altora ieşite la pensie.

Reprezentanţii Celgene, Lilly, Merck şi Amgen au anunţat într-un e-mail că au fost încurajați de concentrarea Trump pe inovare, reforma fiscală și pe necesitatea creării unui sistem de sănătate orientat spre valoare. Lilly a declarat că printre temele de discuţie au fost incluse, de asemenea, acorduri comerciale mai puternice și eliminarea „reglementărilor depășite care conduc la creșterea costurilor și la inovare lentă.”

Într-un comunicat de presă post-întâlnire, PhRMA a anunţat că dacă politicile discutate vor fi aplicate, vor duce la crearea de 350.000 de noi locuri de muncă în următorii 10 ani. „Taxele, dereglementarea – acestea sunt lucruri care ne-ar putea ajuta într-adevăr să ne extindem operațiunile”, a declarat CEO-ul Lilly, Dave Ricks.

Oficialii de la Novartis și J&J nu au răspuns imediat la cererile de comentarii suplimentare. „Trebuie să scădem preţurile pentru o mulțime de motive. Nu avem de ales, pentru Medicare și Medicaid”, a declarat Trump, referindu-se la programele de asigurări medicale  guvernamentale pentru persoanele în vârstă, sărace sau cu handicap.

Trump a declarat, de asemenea,  că din cauza faptului că alte ţări şi-au devalorizat moneda naţională, producătorii de medicamente şi-au externalizat producţia şi le-a cerut companiilor să facă mai multe dintre produsele lor în Statele Unite ale Americii. Ţările străine trebuie să plătească o parte echitabilă a costurilor de dezvoltare a medicamentelor, a adaugat el. „Vom termina la nivel mondial cu avantajele gratuite.” Statele Unite plătesc, de obicei, mai mult pentru medicamente decât orice altă națiune dezvoltată. Cele mai multe țări din Europa de Vest, precum și Japonia, au un sistem administrat de guvern de negociere a preţurilor medicamentelor.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: