Politici de Sanatate

Tratamentul inovator, vital în oncologie

27 iunie
13:40 2016
Tratamentul inovator, vital în oncologie

Supraviețuirea la cinci ani pentru pacienții cu cancer în stadiu avansat este foarte scăzută, însă tratamentul imunooncologic poate să ofere nu doar o viață mai lungă, ci și o calitate a vieții mai bună. Despre acest tratament inovator și cum funcționează el la nivelul organismului uman ne spune pe larg dr. Călin Gălășeanu, Country Manager Bristol-Myers Squibb, președinte ARPIM

Anul acesta, la congresul ASCO din Statele Unite, imunooncologia a fost din nou un subiect important și am văzut date care vorbesc despre supraviețuire mai mare la pacienți în stadii avansate de cancer. La pacienții cu cancer, cea mai importantă este supraviețuirea prin durata și calitatea vieții. Dacă ne referim la acești doi parametri, ce ne puteți spune despre acest tratament inovator?

Imunooncologia este, într-adevăr, recunoscută de către oamenii de știință și de către clinicienii din întreaga lume drept noua paradigmă de tratare a anumitor tipuri de cancer, dovada fiind recentele aprobări în regim accelerat din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și a Comisiei Europene sau decizia pozitivă a EMA pentru asocierea a două medicamente imunooncologice ale Bristol-Myers Squibb. Ne confruntăm cu o nevoie uriașă de soluții terapeutice în cancer și cu o rată scăzută de supraviețuire. Statisticile privind supraviețuirea generală arată o realitate dramatică: supraviețuirea la cinci ani în anumite tipuri de cancere în stadiu avansat este încă foarte scăzută: 17,9% în melanom, 12,1% în cancer renal și pelvis și 4% în cancer pulmonar.

Ceea ce știm acum, pe baza rezultatelor din studiile clinice prezentate și discutate în cadrul celor mai importante congrese cu participare internațională, este că inhibitorii punctului de control imun, adică medicamentele imunooncologice, pot să ofere supraviețuire semnificativ mai bună și de durată pacienților cu diverse tipuri de cancer.

Ce impact au aceste lucruri asupra politicilor de sănătate?

Politicile de sănătate publică trebuie construite în jurul pacientului. Astfel, punând în balanță perspectiva unui pacient activ, cu o calitate bună a vieții, putem să ne gândim la costuri de îngrijire pe termen lung mai mici, costuri sociale reduse și, în același timp, la productivitate. Astfel, în special în cazul unei afecțiuni cu nevoi mari de soluționare terapeutică precum cancerul, valoarea inovației poate fi încorporată într-o mai mare măsură în deciziile privind accesul la tratament.

Pacienții sunt în centrul tuturor acțiunilor noastre și credem că portofoliul nostru de medicamente imunooncologice înseamnă un pas înainte în tratarea cancerului pentru pacienții eligibili.

Se spune că imunooncologia este o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor ţintite, pentru că nu vizează direct celulele canceroase, ci „trezeşte” sistemul imunitar. Ce este diferit la aceste terapii imunooncologice, față de terapiile convenționale?

Abordările terapeutice tradiționale în oncologie, precum tratamentul chirurgical, radioterapia și chimioterapia, urmăresc să atace direct și să distrugă celulele tumorale. Medicamentele imunooncologice acționează prin a împiedica celulele tumorale să evadeze din fața funcției de recunoaștere și distrugere a sistemului imunitar. Imunooncologia se bazează pe dovezi solide din ce în ce mai numeroase care demonstrează că un răspuns imun adecvat împotriva cancerului poate ajuta la atingerea unui beneficiu clinic durabil și la obținerea unor perspective mai bune pentru pacienți, inclusiv la o creștere a supraviețuirii generale. Unul dintre obiectivele tratamentului imunooncologic este restaurarea funcției de activare a celulelor T imunitare, care să permită o eradicare susținută a celulelor canceroase, vizând indirect tumora prin intermediul sistemului natural de apărare al pacientului. Această direcție de activare a sistemului imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase reprezintă o modificare majoră față de standardul curent de tratament.

Sunt pregătiți profesioniștii din sănătatea românească pentru managementul pacientului oncologic cu tratamente de imunoterapie? Cât de accesibil va fi pentru pacientul român tratamentul cu noile terapii?

Imunooncologia este în continuare o opțiune recentă în arsenalul terapeutic oncologic. Cu toate acestea, o serie de medicamente sunt deja disponibile în Europa, inclusiv în România, acestea fiind evaluate de către Agenția Europeană a Medicamentului și aprobate la nivelul Comisiei Europene pentru tratarea unor tipuri de cancer, precum melanomul avansat, cancerul de plămân cu celule altele decât cele mici, în stadiu metastatic, și cancerul renal avansat. Până în acest moment, o parte dintre pacienții români a beneficiat deja de tratament imunooncologic fie ca parte a studiilor clinice, în cadrul unui program de acces special, fie prin contribuție privată. La nivel de companie, colaborăm îndeaproape cu autoritățile locale pentru a identifica cele mai potrivite soluții prin care terapiile noastre inovatoare să fie, de asemenea, accesibile pacienților români.

Asigurarea accesului pacienților la această terapie reprezintă o investiție eficientă a sistemului de sănătate, la un cost care reflectă valoarea supraviețuirii de calitate pe termen lung. Colaborăm astfel îndeaproape cu instituțiile locale pentru a identifica și a dezvolta noi soluții sustenabile prin care să fie posibil accesul rapid la tratament al pacienților care au nevoie de medicamentele noastre inovatoare.

Sunteți și președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Ce se întâmplă la nivel de industrie cu privire la accesul pacienților români la medicamente inovatoare?

Accesul pacienților, în prezent și în viitor, la medicamente este o prioritate pentru industria farmaceutică și suntem activ implicați alături de autorități pentru a găsi soluții prin care sistemul de sănătate din România să devină sustenabil. Sintetizăm și punem la dispoziția partenerilor noștri guvernanți experiența a 29 de companii multinaționale prezente în România, înțelegerea profundă a sistemelor de sănătate din întreaga Europă și nu numai, alături, nu în ultimul rând, de suportul de know-how al asociației europene, EFPIA, la care ARPIM este afiliată. Este esențial să dialoghezi într-o voce unitară la nivel de industrie, subliniind asiduu cele trei ingrediente de bază absente sau incomplete din sistemul românesc de sănătate: transparență, predictibilitate și finanțare.

 

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: