Primul transplant hepatic din Republica Moldova a fost realizat în urmă cu doi ani, cu ajutorul echipei de specialiști de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de prof. dr. Irinel Popescu. Era vorba de un transplant de la donator în viață, un tânăr care i-a dăruit mamei sale o parte din ficatul său, după cum își amintește prof. dr. Adrian Hotineanu ( foto: sursa Agerpres ), șeful secției Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic de la Spitalul Republican din Republica Moldova.
Colaborarea dintre specialiștii români și cei din Republica Moldova în chirurgia hepatică a început în anul 2000, odată cu demararea stagiilor de formare a specialiștilor de peste Prut în Centrul de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni. “Primul transplant de ficat de la donator viu s-a efectuat la 22 februarie 2013, împreună cu echipa condusă de prof. dr. Irinel Popescu, dr. Vlad Brașoveanu și dr. Dana Tomescu. A fost un prim pas pentru a convinge populația de importanța donării de organe, dar și pentru a convinge întreg sistemul medical din Republica Moldova de necesitatea transplantului de ficat. Cum noi avem cea mai mare mortalitate din lume prin ciroză hepatică virală, nu a fost greu să convingem atât populația, cât și medicii că avem nevoie de un program de transplant hepatic”, explică prof. dr. Adrian Hotineanu, adăugând că în fiecare an apar 1.500 de cazuri noi de ciroză hepatică virală, din care 300 ar avea nevoie de transplant hepatic.
În primul an de funcționare a programului de transplant hepatic din Republica Moldova au fost realizate trei proceduri. Numărul a crescut la 10 transplanturi hepatice, în 2014, când au început și transplanturile hepatice de la donatori aflați în moarte cerebrală. “Primul transplant de ficat de la donator în moarte cerebrală a fost realizat la 8 martie 2014, iar persoana care a beneficiat de intervenție a fost o doamnă. La fel ca în România, 8 Martie este o zi în care sărbătorim femeia, iar acest prim transplant a fost un cadou frumos”, a declarat prof. dr. Adrian Hotineanu.
Pentru anul în curs, bugetul programului național de transplant permite realizarea a 15 intervenții de transplant hepatic. În prezent, 70 de persoane se află pe lista de așteptare pentru transplant de ficat, iar 20% dintre acestea nu reușesc să supraviețuiască până la găsirea unui donator compatibil. Specialiștii și-au propus să reducă acest procent, precum și să atingă pragul de 25-40 de transplanturi hepatice pe an, având în vedere că Republica Moldova are nevoie de un minimum de 25 de astfel de proceduri anuale.
În ceea ce privește numărul de specialiști în transplant hepatic, secția de chirurgie hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic din cadrul Spitalului Republican din Republica Moldova are la dispoziție o echipă formată din 30 de persoane – medici hepatologi, medici morfopatologi, medici de anestezie și terapie intensivă și asistente medicale. Echipa de transplant numără șase persoane care au făcut stagiile de pregătire în clinica de la Fundeni. Acestea sunt în continuare ajutate, de specialiștii de la Fundeni, la realizarea transplanturilor de ficat de la donatori vii. Asta, pentru că aceste proceduri sunt mult mai dificile decât cele realizate cu organe prelevate de la donatori în moarte cerebrală. “Transplantul hepatic de la donator viu este mai dificil, deoarece pot apărea mai multe complicații, iar rata mortalității este mai mare. De aceea încă avem nevoie de ajutorul specialiștilor români. De obicei vin dr. Vlad Brașoveanu și dr. Dragoș Zamfirescu, un medic chirurg plastician foarte priceput, care ne asigură anastomoza arterială la microscop”, conchide prof. dr. Adrian Hotineanu șeful secției Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic de la Spitalul Republican din Republica Moldova.
Primul transplant de ficat de la donator în moarte cerebrală a fost realizat la 8 martie 2014, iar persoana care a beneficiat de intervenție a fost o doamnă. La fel ca în România, 8 Martie este o zi în care sărbătorim femeia, iar acest prim transplant a fost un cadou frumos.
Prof. dr. Adrian Hotineanu
Mirabela Viașu