Politici de Sanatate

Transparența și cooperarea ar putea reduce prețurile noilor medicamente

08 iunie
07:00 2015

Pe măsură ce numărul medicamentelor inovatoare crește în Europa, guvernele europene reușesc din ce în ce mai greu să-și permită introducerea acestor terapii în schemele de tratament. În plus, foarte puține state au implementate mecanisme pentru a evalua cost – eficiența noilor medicamente, susțin reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) într-un raport recent.

Raportul “Accesul la medicamente noi în Europa: analiză tehnică de inițiative politice, oportunități de colaborare și cercetare” ilustrează diferite provocări pentru sistemele de sănătate, oferind exemple concrete despre greutățile întâmpinate de guvernele europene în rambursarea medicamentelor inovatoare. Reprezentanții OMS critică politica lipsită de transparență a industriei farmaceutice privind stabilirea prețurilor medicamentelor, explicând că mediul actual „îngreunează procesele de evaluare și de luare a deciziilor”. Ei spun că atât aprovizionarea, cât și stabilirea prețurilor noilor medicamente sunt stabilite prin acorduri-cadru între guverne și companiile farmaceutice, iar acest proces de negociere este „adesea lipsit de transparență”. Astfel, țările trebuie „să-și consolideze politica de cooperare”, pentru a reduce lacunele din domeniul politicilor de stabilire a prețurilor la medicamente.

„Obiectivul nostru este de a ajuta țările să-și definească propriile priorități, astfel încât să obțină cele mai multe beneficii de pe urma investițiilor în noile medicamente. Cu toate acestea, scopul final este de a proteja interesele pacienților și de a ne asigura că acestora nu le sunt oferite medicamente noi, scumpe, care oferă puține beneficii asupra stării lor de sănătate”, susține dr. Zsuzsanna Jakab, director regional OMS pentru Europa.

Rezultatele raportului evidențiază că producătorii de medicamente „tind să perceapă un preț mai mare pentru noile produse decât pentru cele existente”, pentru a-și recupera investițiile făcute în cercetare și dezvoltare. Din păcate, din ce în ce mai puține state europene își permit să acopere costurile noilor tratamente, în special țările cu venituri mici și medii, în care mecanismele de reglementare sunt mai puțin dezvoltate, iar sistemele de sănătate sunt mai slabe.

Problema prețurilor la medicamente este cu atât mai îngrijorătoare cu cât costurile mari ale noilor medicamente pentru tratamentul cancerului și hepatitei B sunt tot mai criticate. În plus, în ultimii ani, guvernele europene, în special cele din Marea Britanie și Germania, au adoptat noi reguli și legi pentru a reduce creșterea bugetelor pentru medicamente. Prin urmare, reprezentanții OMS susțin că procesul de stabilire a prețurilor medicamentelor inovatoare reprezintă o problemă majoră pentru cetățeni și fac apel la reducerea prețurilor.

Direcții-cheie pentru creșterea accesului pacienților la terapii inovatoare

Raportul OMS privind accesul la medicamente noi în Europa cuprinde informații din 27 de țări și prezintă modalitățile în care autoritățile sanitare din țările europene abordează problema costurilor ridicate pentru noile medicamente. Documentul face referire inclusiv la implementarea ghidurilor restrictive de tratament, a limitelor impuse în utilizarea medicamentelor generice, precum și la restricțiile stabilite în consumul medicamentelor scumpe. De asemenea, raportul trasează posibilele direcții pentru cei care decid în domeniul politicilor sanitare, pentru reducerea costurilor privind introducerea pe piață a noilor terapii. Sunt încurajate acțiunile de consolidare a colaborării și transparenței în elaborarea politicilor, precum și de dezvoltare a cooperării între guverne, autoritățile de reglementare și companiile farmaceutice. Nu în ultimul rând, experții OMS recomandă acordarea unei atenții mai mari îngrijirii pacienților cu boli cronice sau afecțiuni rare, având în vedere că numărul noilor medicamente pentru aceste afecțiuni este în creștere.

„Faptul că sunt dezvoltate din ce în ce mai multe medicamente inovatoare este îmbucurător, însă autoritățile naționale trebuie să fie sigure că prețul reflectă rezultatele terapeutice, atunci când iau decizii cu privire la achiziționarea de medicamente noi. Raportul nostru explorează tendințele, practicile și mijloacele care pot spori transparența și pot ajuta guvernele să negocieze mai bine cu industria farmaceutică pentru a reduce prețurile medicamentelor noi”, explică Hanne Bak Pedersen, director de programe în cadrul Biroului Regional OMS pentru Europa.

Potrivit experților OMS, evaluarea noilor medicamente utilizând mecanisme eficiente de farmacoeconomie și menținerea unui echilibru între accesul și cost-eficacitatea medicamentelor sunt considerate măsuri esențiale în eficientizarea cheltuielilor pentru medicamente. Totodată, activitățile de pre-lansare pentru noile medicamente pot anticipa și ierarhiza nevoile terapeutice cu cel mai mare potențial de impact asupra îngrijirii pacientului și asupra rezultatelor terapeutice finale, pregătind sistemul de sănătate pentru includerea acestor terapii în schemele de tratament. Aceste activități ajută inclusiv la stabilirea nevoii de a organiza diverse campanii de informare și educare a publicului larg și a profesioniștilor, pentru a stimula prescrierea adecvată a noului produs, după introducerea acestuia pe piață. Concret, acțiunile întreprinse înainte de lansarea unui medicament pot ajuta factorii de decizie să adopte o strategie pe termen lung în dezvoltarea sistemelor sanitare, precum și în implementarea măsurilor necesare în creșterea accesului pacienților la tratamente și proceduri inovative.

Raportul “Accesul la medicamente noi în Europa: analiză tehnică de inițiative politice, oportunități de colaborare și cercetare” a fost realizat de Biroul Regional OMS pentru Europa, în parteneriat cu Emilia-Ro­magna Health and Social Care Agency, Gesundheit Österreich (GÖG), Institutul Karolinska, London School of Economics and Political Science, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și guvernele din Norvegia și Țările de Jos.

Evaluarea noilor medicamente utilizând mecanisme eficiente de farmacoeconomie și menținerea unui echilibru între accesul și cost-eficacitatea medicamentelor sunt considerate măsuri esențiale în eficientizarea cheltuielilor pentru medicamente.

Procesul de stabilire a prețurilor medica­men­telor inovatoare reprezintă o problemă majoră pentru cetățeni, motiv pentru care experții OMS fac apel la reducerea prețurilor.

În ultimii ani, guvernele europene, în special cele din Marea Britanie și Germania, au adoptat noi reguli și legi pentru a reduce creșterea bugetelor pentru medicamente.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: