Participanţii la dezbaterea „Propunerile AmCham România privind îmbunătăţirea sistemului de raportare publică, precum şi integrarea indicatorilor de performanţă în sistemul de sănătate publică”, organizată de Camera de Comerţ Americană, au prezentat soluţii pentru creşterea calităţii în sănătate. Prof. Nello Martini, în prezent director de dezvoltare şi cercetare al Academiei Medicale Naţionale din Roma care a pus bazele Agenţiei Italiene a Medicamentelor, a explicat cum pot fi îmbunătăţiţi indicatorii din Sănătate.
Este modelul italian exportabil în România?
Cred că modelul MEA (Acorduri de intrare gestionate) este exportabil în toate țările și există deja în multe țări membre UE după ce a fost lansat în Italia în 2006. De fapt, contractele cost-volum şi contractele cost-volum-rezultat, introduse de CNAS, sunt tipologii ale MEA. Dacă ne referim la exportabilitatea sistemului IT numit Registrul Pacientului, răspunsul este afirmativ. Sistemul lansat de mine în Italia a fost dezvoltat de către un consorțiu non-profit format din 70 de universități de stat numit CINECA.
Cum pot autoritățile române să îmbunătățească accesul pacientului la terapii inovative?
Cel mai simplu ar fi creșterea substanțială a bugetului. Desigur că acest lucru nu este sustenabil nici în România, nici în Italia sau în alte locuri. Garanția MEA este, în primul rând, transparența totală în alocarea fondurilor. CNAS ar ști unde a fost cheltuit fiecare euro, cum și de ce. Registrul Pacientului ar elimina prescrierea medicamentelor în afara indicaţiilor din prospect (off label), care, din experiența mea, sunt responsabile de 20%—25% din cheltuieli. Și mai important, modul ușor și eficient prin care poate fi utilizat Registrul Pacientului ar permite ca un medicament să fie plătit doar dacă tratamentul a dat roade. Toate aceste lucruri vor face ca medicamentele inovative să fie sustenabile și astfel disponibile mai multor pacienți. Noile terapii, în special în domeniul hemato-oncologiei, sunt adevărate realizări. Noi speranțe și opțiuni de terapii sunt disponibile pacienților în multe domenii: diferite tipuri de cancer pulmonar, leucemie limfatică cronică, leucemia cu celule de manta și multe altele, iar pentru ele există acum terapii mai eficiente, dar sunt foarte scumpe și trebuie găsită o soluție sustenabilă.
Cum poate îmbunătăți Registrul Electronic indicatorii din sănătate?
În mod sigur lumea medicală se îndreaptă din ce în ce mai mult către aplicarea mai extinsă a registrelor. Aceste unelte practic permit dezvoltarea sistemelor de date reale și luarea deciziilor bazate pe date reale, nu doar pe statistici realizate în urma studiilor clinice. Vă dau un exemplu: între 2006 și 2012, prin intermediul registrelor, am reușit să tratăm aproximativ 210.000 de pacienți.
Care ar fi recomandările dumneavoastră pentru factorii de decizie români?
Dacă aș putea da un sfat din experiența mea, aș recomanda cu tărie să colaborați și să implicați oncologii încă de la început în activitatea de implementare a acordurilor de intrare gestionată și a registrelor adecvate. Aceste unelte sunt destinate lor şi simplifică metodele lor de administrare a pacienților. Ar fi util ca medicii români și italieni să colaboreze în domeniul registrelor din onco-hematologie utilizând experiența acumulată.
Care sunt concluziile dumneavoastră după dezbaterea AmCham România?
Am fost încântat să văd cum AmCham România a făcut primul pas în organizarea dezbaterii despre reformele din sistemul de sănătate, transparența datelor și accesul către inovații sustenabile. De fapt, registrele și acordurile de intrare gestionate, precum plata în funcție de rezultate, sunt studiate și folosite în SUA și cred că vor fi aplicate din ce în ce mai mult.
Ar fi util ca medicii români și italieni să colaboreze în domeniul registrelor din onco-hematologie utilizând experiența acumulată.
Valentina Grigore