Politici de Sanatate

Transformarea Sănătății într-o prioritate

28 februarie
14:59 2017
Transformarea Sănătății într-o prioritate

Interviu cu DR. Călin Gălășeanu, noul președinte LAWG

Dr. Călin Gălășeanu este, începând cu data de 7 februarie 2017, noul președinte al Local American Working Group în România. Cu o experiență de aproape 20 de ani în industria farma, din care ultimii cinci ani ca director general al Bristol-Myers Squibb, Dr. Călin Gălășeanu consideră că îmbunătățirea stării de sănătate a populației ar trebui să fie o prioritate atât pentru autorități, cât și pentru sectorul privat. 

Care sunt obiectivele dvs., în calitate de președinte LAWG, și care este misiunea LAWG în România?

Local American Working Group în România este o asociație tot mai vizibilă, în contextul provocator al sistemului românesc de sănătate. Misiunea sa este de o actualitate dureroasă pentru pacienții români și anume militarea pentru politici publice eficiente ce încurajează accesul la noi medicamente cu impact major în viața pacienților. Sunt onorat de mandatul încredințat de cele 11 companii membre și îmi doresc să văd cât mai curând o normalizare nu numai a procesului de acces la tratament, dar și a măsurilor de prevenție. Transformarea Sănătății într-o prioritate națională este obiectivul principal al mandatului meu.

Cum influențează starea de sănătate a populației situația economică a României?

Starea de sănătate a unei populații este esențială pentru progresul economic și social al unei țări. Statele care se confruntă cu indicatori negativi ai stării de sănătate a populației și condiții precare în sistemul educațional au dificultăți în a obține sustenabilitate economică. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că o creștere de zece ani în speranța medie de viață indică o creștere economică cu 0,3-0,4% pe an. O femeie din România trăiește, în medie, cu 4,6 ani sub media din Uniunea Europeană, iar în cazul bărbaților diferența este de 6,2 ani. Tot în România, în absența unor politici coerente și aplicabile de informare, prevenție și screening, asistăm la o prevalență ridicată a multor afecțiuni și la diagnosticare tardivă în stadii avansate, la vârste la care populația este activă social și economic. Evident că aceste persoane nu numai că nu mai pot avea un randament economic bun, dar și grevează sistemul de sănătate – costurile de tratament cresc, alături de cele sociale, prin impactul asupra familiei.

Cum poate fi schimbat sau ce trebuie schimbat la actualul sistem de sănătate pentru ca bolnavii să beneficieze de tratamente inovatoare?

Un dialog constructiv cu cei implicați în Sănătate – asociațiile de pacienți, comunitatea medicală, industria farmaceutică și, poate cel mai important, autoritățile – este o condiție esențială pentru a regândi bazele sistemului de sănătate pornind de la principii solide de transparență, predictibilitate și sustenabilitate. De cele mai multe ori, în contextul economic românesc, accesul la medicamente de ultimă generație în România a fost pus în plan secundar. Un pas important este finanțarea corespunzătoare a acestui sector, pe măsura nevoilor, și eficientizarea cheltuielilor. Este necesară o schimbare de paradigmă – starea de sănătate a populației și indicatorii de evaluare a sistemului de sănătate sunt negative, iar politicile aplicate adresează problema simptomatic, fără să rezolve pe termen lung derapajele și fără un aport important la calitatea și durata vieții românilor. Lumea se schimbă în jurul nostru și, așa cum nu putem să ne imaginăm viața fără un smartphone sau conexiune la internet oricând și oriunde, la fel ar trebui să nu ne mai imaginăm medicina fără medicamentele, abordările terapeutice și dispozitivele medicale dezvoltate în ultimii zece ani. Noile descoperiri terapeutice ale companiilor de cercetare biofarmaceutice îi ajută deja pe oamenii din întreaga lume să trăiască mai mult, să fie mai productivi, determinând ulterior și cheltuieli mai reduse în sistemul de sănătate și stimulând creșterea economică printr-o forță de muncă sănătoasă. Astfel, nu mai putem vorbi despre costuri cu sănătatea, ci despre investiție în sănătate.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: