Politici de Sanatate

Tot mai mulți tineri optează pentru rezidențiatul în țară  

17 decembrie
15:52 2015
Tot mai mulți tineri optează pentru rezidențiatul în țară   

Numărul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie care aleg să‑și continue pregătirea profesională în sistemul de sănătate din România crește de la an la an. Este drept, nu se observă o creștere substanțială și sunt destui cei care pleacă să-și facă rezidențiatul în străinătate, dar faptul că numărul celor care rămân în țară este tot mai mare arată că tinerii medici, medici dentiști și farmaciști nu și‑au pierdut încrederea în sistemul și în învățământul sanitar românești.

Potrivit Ministerului Sănătății, numărul total de candidați înregistrați anul acesta pentru examenul de rezidențiat pe post şi pe loc pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, a fost de 5.777, cu 118 mai mulţi decât în 2014. Aceștia au concurat pe cele 3.809 locuri și posturi scoase la concurs pentru toate cele trei domenii. Defalcat, la medicină au fost peste 4.300 de candidați, care au luptat pentru unul dintre cele 3.388 de locuri și posturi disponibile; la medicină dentară a fost cea mai mare concurență – 4 candidați pe loc, fiind în total 1.066 de absolvenți și 263 de locuri și posturi, în timp ce la farmacie au fost 2,7 candidați pe loc – 409 înscriși și 152 de locuri și posturi scoase la concurs.

La fel ca în anii trecuți, concursul s-a desfășurat descentralizat, în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Tîrgu Mureș și Timișoara.

Le dorim succes tinerilor medici în cariera lor și în domeniul ales pentru a profesa!

București

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București s-au înscris 1.875 de candidați pentru ocuparea a 958 de locuri, cu 100 mai puțini față de anul trecut. Din totalul celor 1.875 de candidați, 1.520 s-au înscris la medicină, 211 la medicină dentară și 144 la farmacie. Punctajul maxim a fost obținut la medicină – 943 de puncte, iar punctajul minim cu care s-a promovat a fost la farmacie – 528.

Craiova

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova s-au înscris 587 de candidați, dintre care 486 au optat pentru medicină, pe cele 224 de locuri scoase la concurs. Cel mai mare punctaj a fost 9,47 pentru medicină, iar cel mai mic a fost 5,68. Pentru medicină dentară au fost 34 de locuri și 70 de candidați înscriși, punctajul maxim fiind 8,41, iar cel minim, 5,04. La farmacie au fost 31 de candidați pe 9 locuri, punctajul maxim de promovare fiind 8,24, iar cel minim a fost 4,94.

Tîrgu Mureș

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a declarat, într-o conferință de presă: „Anul acesta, am avut 567 de candidați înscriși, o creștere cu 10% față de anul anterior, dintre care 410 la medicină generală, 124 la medicină dentară și 33 la farmacie. La medicină, cel mai mare punctaj a fost de 914 puncte, la medicină dentară de 890 de puncte, iar la farmacie, 846 de puncte”. Cel mai mic punctaj de promovare s-a obținut la farmacie – 507 puncte.

Iași

Reprezentanții UMF Iași au precizat că cei mai mulți candidați pe un loc s-au înregistrat la medicină dentară. Concurența a fost asemănătoare cu cea de anul trecut, la medicină au fost 1,3 candidați pe un loc, la medicină dentară au fost 5 pe un loc și la farmacie, 2,2 pe loc.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, pentru județul Iași au fost distribuite 474 de locuri, din care 380 au fost la medicină, 58 la medicină dentară şi 36 la farmacie. Punctajul maxim a fost obținut la medicină – 939 de puncte, iar punctajul minim cu care s-a promovat a fost la farmacie – cu 476 de puncte.

Timișoara

694 de candidați au susținut concursul de intrare în rezidențiat de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în domeniile medicină – 523, medicină dentară – 140 și farmacie – 31. Au fost disponibile 405 locuri, dintre care 362 la medicină, 35 la medicină dentară și 8 la farmacie. Cel mai mare punctaj a fost obținut la medicină – 936 de puncte, iar cel mai mic punctaj de promovare a fost la farmacie – 480 de puncte.

Cluj-Napoca

La Cluj s-au înscris 918 candidați, după cum urmează: medicină – 681, medicină dentară – 169, farmacie – 68. Situația posturilor scoase la concurs: 588 de locuri, din care 509 la medicină, 52 la medicină dentară și 27 la farmacie; 97 posturi, din care 96 la medicină și 1 la farmacie. Media punctajelor maxime pe cele trei domenii a fost în jur de 920, în timp ce punctajul minim cu care s-a promovat examenul a fost și el asemănător – în jur de 550, la fiecare dintre cele trei domenii.

„Numărul persoanelor înscrise la examenul de rezidențiat este mai mare decât cel din anul trecut în mod firesc, având mai mulți absolvenți și specializări, comparativ cu penultima ediție. Nivelul de pregătire al concurenților a fost foarte bun, este vorba de o promoție valoroasă a Facultății de Medicină din Cluj, cu numeroase vârfuri evidențiate pe parcursul școlarității, atât datorită rezultatelor profesionale, cât și numeroaselor rezultate în activitatea de cercetare. Aș spune că este vorba de niște rezultate așteptate, având în vedere traseul profesional al acestei generații de absolvenți ai facultății noastre”, ne-a declarat prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, decanul Facultății de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. În ceea ce privește potențiale modificări la modul de organizare a concursului de rezidențiat la nivel național, aceasta consideră „că ar fi benefică organizarea examenului de rezidențiat doar de către universitățile de medicină și farmacie, fără implicarea ministerului”.

La rândul său, decanul Facultății de Farmacie a UMF Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Gianina Crișa, ne-a explicat că „în ultimii ani a crescut interesul absolvenților de farmacie pentru rezidențiat, astfel că numărul candidaților a crescut, fiind relativ constant în ultimii doi ani (72 în 2014; 68 în 2015). Candidații la examenul de rezidențiat sunt foarte bine pregătiți, iar punctajele primilor clasați sunt destul de mari (914 în 2014; 917 în 2015). În ceea ce privește organizarea examenului de rezidențiat, cred că în primul rând ar trebui modificată tematica și bibliografia, care nu mai sunt de actualitate, și poate pentru farmacie ar trebui introduse și specializări noi, în acord cu evoluția profesiei de farmacist”.

În loc de concluzii

  • cei mai mulți candidați s-au înscris la București – 1.875, iar cei mai puțini, la Iași: 474;
  • cel mai mare punctaj a fost obținut la medicină – 947 la Craiova, foarte aproape de București – 943 de puncte, iar cel mai mic punctaj s-a înregistrat la farmacie, la Iași – 476 de puncte;
  • cea mai mare concurență per total s-a înregistrat la medicină dentară, dintre toate cele 3 domenii – în jur de 4 candidați pe loc; la Tîrgu Mureș s-a înregistrat cea mai mare concurență la medicină dentară – 6 candidați pe un loc;
  • concurența de la medicină s-a situat, în medie, între 1,3 candidați pe loc și 2,16, în toate cele 6 orașe;
  • la farmacie, cea mai mare concurență a fost la Timișoara – 4 candidați pe loc, iar cea mai mică, la Cluj-Napoca – 2,5 candidați/loc.

Florina Badea

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: