Analizele la nivel mondial și regional relevă existența unor diferențe persistente între femei și bărbați în ceea ce privește cele 20 de cauze principale ale poverii bolii (îmbolnăviri și decese – cuantificate ca pierderi de sănătate) în ultimii 30 de ani. În general, pierderile de sănătate sunt mai mari în cazul bărbaților, în special din cauza deceselor premature; dar femeile, deși tind să trăiască mai mult, suportă niveluri mai ridicate de boală de-a lungul vieții – subliniind nevoile de sănătate diverse și în evoluție ale bărbaților și femeilor în diferite etape ale vieții lor.
Aceste diferențe în materie de sănătate apar în adolescență, subliniind importanța intervențiilor timpurii și a măsurilor de prevenire a apariției și agravării afecțiunilor de sănătate. Autorii celui mai recent studiu privind gender medicine, publicat in The Lancet Public Health, afirmă că progresul către un viitor echitabil și sănătos poate fi realizat doar prin strategii concertate, bazate pe gen, care să recunoască provocările unice în materie de sănătate cu care se confruntă bărbații și femeile în diferite etape ale vieții lor, în întreaga lume. La nivel mondial, există diferențe substanțiale între femei și bărbați (cu vârste de 10 ani și peste) în ceea ce privește sănătatea, cu progrese limitate în reducerea acestor diferențe în ultimii 30 de ani, potrivit unui nou studiu care examinează disparitățile dintre femei și bărbați în ceea ce privește cele 20 de cauze principale de îmbolnăvire, în funcție de vârstă și regiune, publicat în revista The Lancet Public Health.
Afecțiunile non-fatale care duc la pierderea sănătății prin boală și invaliditate, inclusiv afecțiunile musculo-scheletice, afecțiunile de sănătate mintală și tulburările de cefalee, afectează în special femeile la nivel global, în timp ce bărbații sunt afectați în mod disproporționat de afecțiuni care duc la mai multe decese premature, cum ar fi COVID-19, accidentele rutiere, bolile cardiovasculare și bolile respiratorii și hepatice. Este important faptul că aceste diferențe de sănătate dintre femei și bărbați continuă să crească odată cu vârsta, lăsând femeile cu niveluri mai ridicate de boală și dizabilitate pe tot parcursul vieții, deoarece tind să trăiască mai mult decât bărbații.
Autorii explică faptul că „sexul” se referă la caracteristicile biologice și fiziologice ale femeilor și bărbaților, în timp ce „genul” se referă la rolurile, comportamentele și identitățile construite social ale femeilor și bărbaților – precum și ale indivizilor diferiți din punct de vedere al genului – care sunt, de asemenea, modelate de contextele istorice și culturale. Acești doi factori interacționează, ceea ce duce la experiențe diferite în materie de sănătate și boală în rândul bărbaților și femeilor.
Studiul de modelare utilizează date din raportul Global Burden of Disease 2021 pentru a compara numărul total de ani de viață pierduți din cauza bolii și a decesului prematur – o măsură cunoscută sub numele de ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY) – pentru cele 20 de cauze principale de boală la femei și bărbați cu vârsta peste 10 ani la nivel global și în șapte regiuni ale lumii, între 1990 și 2021. Autorii notează că analiza nu include afecțiuni de sănătate specifice sexului, cum ar fi afecțiunile ginecologice sau cancerele de prostată, dar examinează diferențele de sănătate între afecțiunile care afectează atât femeile, cât și bărbații.
„Momentul este potrivit pentru acest studiu și pentru acest apel la acțiune – nu numai din cauza locului în care se află acum dovezile, ci și pentru că COVID-19 ne-a reamintit în mod clar că diferențele de sex pot avea un impact profund asupra rezultatelor în materie de sănătate”, spune autorul principal, dr. Luisa Sorio Flor, de la Institutul pentru Metrice și Evaluare în Sănătate (IHME), Universitatea din Washington, SUA. „Un punct cheie pe care studiul îl evidențiază este modul în care femeile și bărbații diferă în ceea ce privește mulți factori biologici și sociali care fluctuează și, uneori, se acumulează în timp, ceea ce face ca aceștia să experimenteze sănătatea și boala în mod diferit în fiecare etapă a vieții și în diferite regiuni ale lumii. Provocarea de acum este de a concepe, implementa și evalua modalități de prevenire și de tratare a principalelor cauze de morbiditate și mortalitate prematură, în funcție de sex și de gen, de la o vârstă fragedă și în rândul unor populații diverse.”
Bărbații se confruntă cu o povară mai mare a bolii în general
Analiza estimează că, pentru 13 din cele 20 de cauze principale ale poverii bolilor, inclusiv COVID-19, accidentele rutiere și o serie de boli cardiovasculare, respiratorii și hepatice, pierderile de sănătate au fost mai mari la bărbați decât la femei în 2021.
Boala cardiacă ischemică a înregistrat a doua cea mai mare diferență absolută în ceea ce privește pierderile de sănătate între femei și bărbați, bărbații înregistrând cu 45% mai multe pierderi de sănătate din cauza bolilor cardiace în comparație cu femeile (3 599 vs. 1 987 DALY la 100 000) în 2021. Cea mai mare diferență a fost observată în Europa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală, unde bărbații s-au confruntat cu o povară cu 49% mai mare decât femeile (6 789 vs. 3 456 DALYs la 100 000). Pentru afecțiunile cu o povară disproporționată la bărbați, cum ar fi cardiopatia ischemică, cancerul pulmonar și boala cronică de rinichi, diferențele între sexe tind să fie mici la vârste tinere și să se accentueze pe parcursul vieții. Excepție face numărul disproporționat de leziuni rutiere care afectează bărbații tineri (cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani) în toate regiunile lumii. Autorii subliniază faptul că progresul în ceea ce privește strategiile de sănătate pentru bărbați a fost lent. La nivel mondial, au început să fie lansate noi inițiative pentru bărbați, inclusiv Strategia din 2018 privind sănătatea și bunăstarea bărbaților în regiunea europeană a OMS, care a fost ratificată de peste 50 de țări membre. Dar, până în prezent, doar câteva țări (inclusiv Australia, Irlanda, Iran, Brazilia, Malaezia, Mongolia și Africa de Sud) au desemnat politici la nivel național pentru a aborda sănătatea bărbaților.
Numărul disproporționat de afecțiuni care cauzează dizabilități în rândul femeilor
Dintre afecțiunile evaluate, studiul sugerează că cele mai mari contribuții la pierderea de sănătate la nivel global care dezavantajează femeile sunt durerile lombare, tulburările depresive, durerile de cap, tulburările de anxietate, alte afecțiuni musculo-scheletice, boala Alzheimer și alte demențe, precum și HIV/SIDA. Aceste afecțiuni contribuie în mod predominant la îmbolnăvire și la dizabilități pe tot parcursul vieții, spre deosebire de cele care duc la moarte prematură.
Cea mai mare diferență absolută în ceea ce privește pierderile de sănătate care dezavantajează femeile a fost observată pentru durerile lombare, cu rate DALY mai mult de o treime mai mari pentru femei decât pentru bărbați în 2021 (1 265 vs. 787 DALY la 100 000). La nivel regional, acest decalaj a fost cel mai pronunțat în Asia de Sud, unde ratele au fost cu peste 50% mai mari la femei (1 292 vs 598 DALYs la 100 000), și în Europa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală, unde ratele pentru femei au fost cu aproximativ 30% mai mari (1 807 vs 1 256 DALYs la 100 000).
Afecțiunile de sănătate mintală au un impact disproporționat asupra femeilor în toate regiunile lumii. De exemplu, pierderile de sănătate cauzate de tulburările depresive au fost cu peste o treime mai mari în rândul femeilor decât în rândul bărbaților (1 019 vs. 671 DALYs la 100 000) la nivel global în 2021, cele mai mari diferențe care dezavantajează femeile fiind observate în țările cu venituri ridicate (1 300 vs. 747 DALYs la 100 000) și în țările din America Latină și Caraibe (1 139 vs. 624 DALYs la 100 000). În ceea ce privește afecțiunile care dezavantajează cel mai mult femeile, cum ar fi bolile psihice și tulburările musculo-scheletice, diferențele în ceea ce privește pierderea de sănătate între femei și bărbați încep devreme în viață și continuă să se intensifice odată cu vârsta.
Abordări ale sănătății care țin cont de sex și gen
Aceste diferențe globale în ceea ce privește pierderile de sănătate între femei și bărbați au fost în mare parte constante în ultimii 30 de ani, dar pentru unele boli, cum ar fi diabetul, diferența dintre ratele DALY între femei și bărbați aproape că s-a triplat între 1990 (56,1 DALY-uri în plus la 100 000 la bărbați) și 2021 (142,7 DALY-uri în plus la 100 000 la bărbați). În același timp, s-a înregistrat o creștere disproporționată a pierderilor globale de sănătate cauzate de tulburările depresive, de anxietate și de unele afecțiuni musculo-scheletice care dezavantajează femeile, ceea ce evidențiază faptul că povara afecțiunilor cronice cu care se confruntă femeile continuă să crească. Potrivit dr. Sorio Flor, „Acest raport arată în mod clar că, în ultimii 30 de ani, progresul global în materie de sănătate a fost inegal. Femeile au o viață mai lungă, dar trăiesc mai mulți ani cu o stare de sănătate precară, înregistrându-se progrese limitate în ceea ce privește reducerea poverii afecțiunilor care duc la îmbolnăvire și la dizabilități, ceea ce subliniază nevoia urgentă de a acorda o mai mare atenție consecințelor non-fatale care limitează funcția fizică și mentală a femeilor, în special la vârste mai înaintate”. În mod similar, bărbații se confruntă cu o povară mult mai mare și în creștere a bolilor cu consecințe fatale.”
Autorii notează unele limitări importante, inclusiv faptul că, deși studiul utilizează cele mai bune date disponibile, estimările sunt limitate de cantitatea și calitatea datelor anterioare, precum și de prejudecățile sistemice prezente în datele epidemiologice – cum ar fi prejudecata de reamintire a datelor autodeclarate și subreprezentarea grupurilor de populație – care pot afecta acuratețea diferențelor de sănătate descrise. În plus, analiza a fost limitată la date privind femeile și bărbații și nu a putut produce estimări pentru grupuri de genuri sau de sexe diferite, subliniind necesitatea de a dispune de mai multe date care să acopere spectrul de sex și de gen. În cele din urmă, studiul nu a inclus afecțiuni specifice femeilor și bărbaților, cum ar fi bolile ginecologice și cancerele de prostată, pentru a permite comparații între populații și pentru a evidenția domeniile în care intervențiile care țin cont de sex și gen ar putea avea beneficii substanțiale pentru sănătate.