Politici de Sanatate

Terapiile noi, introduse în România prin contractele cost-volum

08 iunie
07:00 2015

51 de molecule noi vor putea beneficia de includere condiționată în lista de medicamente compensate și gratuite, prin contractele cost-volum și cost-volum rezultat, ca urmare a deciziilor emise recent de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Printre noile terapii se numără și moleculele pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice și ciroze hepatice tip C.

Criteriile de includere a pacienților în tratament cu interferon free sunt deja postate în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Documentul prevede că, într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienții aflați într-un stadiu avansat de fibroză, pacienți aflați în stadiu F4 și care nu au răspuns la tratamentele anterioare.

În ceea ce pri­vește introducerea noilor terapii pe lista medicamentelor compensate și gratuite, reprezentanții CNAS anunță că au fost stabilite contactele premergătoare negocierilor cu pro­du­cătorii de medicamente.

“Acest tip de contracte sunt absolut necesare pentru a ne asigura că includem în tratament un număr cât mai mare de pacienți. Urmărim ca răspunsul la tratament să fie cât mai eficient, iar contractul cost-volum-rezultat va face posibilă decontarea din fond doar a acelor tratamente care dau rezultate”, a declarat dr. Vasile Ciurchea, președintele CNAS, adăugând că au fost identificate inclusiv sursele de finanțare, iar primele contracte de acest tip vor fi încheiate în iunie.

 6,2 milioane de carduri de sănătate, activate

Peste 14 milioane de carduri de sănătate au fost distribuite asiguraților. Din cele 500.000 de carduri nedistribuite înainte de 1 mai, au mai rămas de distribuit aproximativ 350.000 de carduri, dintre care 113.000 la CASMB. Potrivit reprezentanților CNAS, din numărul total de 192.000 de carduri returnate inițial de Poșta Română către CASMB, au ajuns la asigurați peste 79.000, atât prin reprezentanții Casei, cât și prin intermediul medicilor de familie.

Din totalul cardurilor distribuite asiguraților, au fost activate până în prezent 6,2 milioane. Dacă înaintea implementării cardului de sănătate erau activate în sistem 50.000 de carduri, pe 4 mai 2015 au fost activate 147.000 de carduri. Ulterior, numărul cardurilor activate zilnic a crescut în medie la aproximativ 250.000.

În ceea ce privește numărul serviciilor medicale acordate în baza cardului de sănătate, reprezentanții CNAS anunță că la mai puțin de o lună de la introducerea acestui instrument, numărul validărilor cu cardul reprezintă 70% din totalul serviciilor medicale acordate zilnic. Concret, în perioada 1–27 mai, au fost acordate 6,4 milioane de servicii medicale validate cu cardul de sănătate și 3,9 milioane de servicii medicale fără card. Dacă la începutul lunii mai numărul serviciilor medicale acordate validate prin cardul de sănătate era destul de mic, din a doua săptămână de funcționare a sistemului acesta s-a dublat, comparativ cu serviciile acordate fără card. De asemenea, tot în a doua săptămână numărul rețetelor validate cu ajutorul cardului a depășit numărul celor eliberate fără card. De exemplu, la data de 19 mai 2015, peste 95.000 de rețete au fost validate cu cardul și aproape 84.000 au fost eliberate fără card.

Potrivit reprezentanților CNAS, aproape 30.000 de carduri sunt blocate în sistem, fie din cauza tastării greșite a pin-ului, fie din cauza scoaterii cardului din cititor înainte de confirmarea în sistem a validării cardului. Deblocarea cardurilor se poate face de furnizorul de servicii medicale, apelând la helpdesk, sau de pacient, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: