Politici de Sanatate

Terapiile de cancer oferă mai multă speranță ca oricând, dar diagnosticarea târzie le pune piedici

27 iulie
12:17 2017
Terapiile de cancer oferă mai multă speranță ca oricând, dar diagnosticarea târzie le pune piedici

de Dr. Deepak Khuntia, Vicepreşedinte Știinţe Medicale, Varian Medical Systems

În 1971, președintele american Richard Nixon era printre primii lideri politici care au declarat „război” cancerului. De atunci, multe țări au introdus lupta împotriva cancerului în programele lor naționale de sănătate. Această boală complexă i-a provocat pe medici și pe cercetători de zeci de ani, astfel încât s-au făcut progrese remarcabile. Deși poate că evoluția tratamentelor a avut loc lent, este ceva cu care ne putem mândri astăzi. De la cercetarea medicală la conștientizarea bolii, de la diagnosticare la un tratament accesibil și la o mai bună calitate a vieții, acest progres poate fi resimțit pe mai multe niveluri.

Acestea fiind spuse, pacienții au nevoie de un acces mai rapid și mai eficient la o mai bună diagnosticare și la metode avansate de tratament. În India, de exemplu, în fiecare an sunt depistate mai mult de 1.200.000 de cazuri de cancer. Au fost detectate o serie de tipuri diferite de cancer, precum cancerul la sân, cancerul cervical, cancerul cavitãţii bucale, cancerul la plămâni, cancerul la prostatã, cancerul la stomac, cancerul rectului, cancerul la ficat, cancerul la esofag, cancerul sângelui și cancerul vezicii urinare. La fel ca în multe alte țări, și în India există această problemă a diagnosticării târzii, cauză care a determinat ca tratamentul să fie o provocare mai mare, a dus la rezultate mai slabe și la creșterea ratei mortalității din cauza cancerului. Dacă putem identifica din timp cazurile de cancer, când tumorile sunt mici și izolate în organism, cele mai recente tratamente vor fi mai eficiente, iar pacienții vor avea şanse de supraviețuire mai bune.

Cei trei piloni principali ai tratamentului cancerului sunt chirurgia, radioterapia și chimioterapia și sunt adesea utilizați în combinație pentru a oferi pacienților șanse mai mari de supraviețuire.

Progresele în tehnologia imagistică, inclusiv ultrasunetele (sonografia), tomografia computerizată (scanarea CT), imagistica prin rezonanță magnetică (scanarea RMN) și tomografia cu emisie de pozitroni (scanarea PET), au permis medicilor să înțeleagă mai bine tumoarea: localizarea acesteia, accesibilitatea, opțiunile de tratament și cât de bine funcționează terapia.

Noile evoluții în procedurile chirurgicale au oferit medicilor o gamă largă de instrumente de vârf, permițându-le să funcționeze la un grad înalt de precizie. Acestea includ:

– criochirurgia, o metodă chirurgicală mai puțin invazivă care folosește o sondă rece pentru a ucide sau a îngheța celulele tumorale; mai este denumită crioablație sau crioterapie;

– lasere, de obicei lasere cu dioxid de carbon, argon sau Nd: YAG (Neodim: Yttrium-Aluminiu-Garnet), care pot fi folosite pentru o operație chirurgicală foarte precisă în locul scalpelor tradiționale;

– ablația prin radiofrecvență, care utilizează o sondă subțire pentru a transmite unde radio de mare energie ce încălzesc tumora și ucid celulele.

Importanța radioterapiei în tratamentul cancerului

De la prima sa utilizare în 1903, radioterapia, care utilizează fluxuri de particule de energie înaltă pentru a distruge celulele canceroase, a găsit multiple utilizări în tratamentul cancerului.

 

Există, în principiu, două tipuri comune de radioterapie:

  • radiația cu fotoni: este similară tipului de radiație generata de o mașină cu raze X; radiațiile ajung la celulele canceroase și ies din organism, dar pot afecta și celelalte celule în calea lor;
  • radiația cu particule: aceasta include fascicule de neutroni,  protoni, radiații ionice de carbon și particule alfa și beta.

Radioterapia poate fi clasificatã ca externă (radiația provine de la o mașină, din afara corpului), radiație internã (sursa de radiație este localizatã în interiorul corpului – brahiterapia) sau radiație sistemicã (medicamentele radioactive sunt introduse în organism intravenos sau oral).

Progresul extraordinar în medicină și știință ne-a oferit diagnostice și opțiuni avansate de tratament al cancerului. În opinia mea, accesul mai larg la aceste opțiuni de diagnosticare și tratament ne poate ajuta să tratăm cancerul cu mai multă încredere și cu un grad înalt de precizie, oferind pacienților cea mai bună îngrijire

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: