Potrivit studiilor, costurile medii lunare totale pentru pacienții cu LLC la care tratamentul eșuează sunt de două ori mai mari decât pentru pacienții care răspund la tratament. Dezideratul principal al medicilor este să trateze pacienții cu terapii la care să existe un răspuns adecvat, dar care să fie și cost- eficiente. Studiul „Impactul bugetar al moleculelor inovatoare în prima linie de tratament al pacienților diagnosticați cu LLC”, realizat de prof. dr. Robert Ancuceanu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Facultatea de Farmacie, arată că, în LLC, pentru prima linie de tratament, Venetoclax plus Obinutuzumab s-au dovedit a fi cea mai cost-eficientă opțiune de tratament – aproape aceeași calitate a vieții la costuri de 2-3 ori mai mici.
„Potrivit unor rapoarte de anul trecut, în tratamentul de primă linie avem mai multe opțiuni extraordinare: sunt opțiunile clasice, analogii purinici, dar avem și anticorpii monoclonali antiCT20 mai vechi sau de nouă generație, plus inhibitorii Bruton tirozin kinazei – BTK. Nu aveam încă în primă linie, la începutul anului trecut, dar între timp a fost autorizat și avem astăzi în rezumatul caracteristicilor produsului inhibitorii de BCL 2 cu molecula prototip Venetoclax. Modelul pe care l-am realizat este construit din perspectiva plătitorului și este bazat pe o analiză cost-utilitate, ceea ce înseamnă că pe de o parte ne uităm la costuri și pe de altă parte, la impactul asupra vieții pacienților. Am considerat o cohortă de 320 de pacienți (reprezentând între 30% și 50% dintre pacienții diagnosticați în România, într-un an). Structura acestei cohorte de pacienți, pe baza a ceea ce cunoaștem despre LLC, este reprezentată de aproximativ 60% bărbați și 40% femei”, a explicat prof. dr. Robert Ancuceanu.
Intervenția este reprezentată de Venetoclax în combinație cu Obinutuzumab și au fost utilizați principalii comparatori disponibili pe piața din România: Clorambucil în combinație cu Obinutuzumab, Fludarabina plus Ciclofosfamidă și Rituximab, Bendamustina în combinație cu Rituximab, Clorambucil în combinație cu Rituximab și inhibitorul BTK Ibrutinib ca monoterapie, precum și în asociere cu Obinutuzumab. Studiul a inclus costurile directe de tratament (costurile medicamentelor și costurile de administrare). Pentru costurile de administrare pe cale injectabilă, s-au utilizat costurile oficiale practicate de un centru medical de diagnostic și tratament ambulatoriu (instituție publică) din București. Pentru administrarea orală, care poate fi făcută de către pacient, costurile au fost zero. Au fost luat în calcul, de asemenea, costul evenimentelor adverse și costurile de monitorizare: de exemplu, hemoleucograme, analiza LTH, radiografii, CT-uri etc., pe baza costurilor-standard suportate de CNAS.
Concluzii
În LLC, pentru prima linie de tratament, combinația Venetoclax plus Obinutuzumab s-a dovedit a fi cea mai cost-eficientă opțiune de tratament, care asigură aproape aceeași calitate a vieții la costuri de 2-3 ori mai mici. „Fondurile economisite prin aplicarea unei terapii cost-eficiente la cât mai mulți pacienți se pot folosi pentru tratarea altor pacienți cu oricare altă terapie indicată profilului lor genetic. Venetoclax plus Obinutuzumab domină inhibitorul pentru BTK, iar față de combinația inhibitor BTK – Obinutuzumab – varianta cu Venetoclax oferă aproape aceleași beneficii la costuri de trei ori mai mici (diferență cumulativă în costurile totale de tratament de cca 800.000 de lei). Aceste rezultate sunt similare cu o evaluare din SUA, care a identificat Venetoclax drept cea mai cost-eficientă opțiune de tratament în primă linie pentru pacienții cu LLC”, a mai spus specialistul.
de Valentina Grigore