Politici de Sanatate

Terapie evaluată în SUA pe baza unei proceduri accelerate pentru tratamentul pacienții cu tumori solide metastatice, HER2-pozitive

06 februarie
12:53 2024
Terapie evaluată în SUA pe baza unei proceduri accelerate pentru tratamentul pacienții cu tumori solide metastatice, HER2-pozitive

Dacă va fi aprobat, Enhertu va fi primul tratament țintit anti HER2 și primul conjugat anticorp-medicament cu indicație indiferent de localizarea tumorii.

Aplicația se bazează pe rezultatele studiului DESTINY-PanTumor02 și este susținută de date suplimentare despre Enhertu. Depunerea va fi revizuită în cadrul FDA Real-Time Oncology Review și Project Orbis.

Cererea suplimentară de licență pentru produse biologice (sBLA) depusă de AstraZeneca și Daiichi Sankyo pentru Enhertu (trastuzumab deruxtecan) a fost acceptată și va fi revizuită accelerat în SUA pentru tratamentul pacienților adulți cu tumori solide HER2-pozitive nerezecabile sau metastatice (imunohistochimie [IHC] 3+) care au primit tratament anterior sau care nu au opțiuni de tratament alternative satisfăcătoare.

sBLA se bazează pe datele din studiul de fază II în curs de desfășurare DESTINY-PanTumor02, în care Enhertu a demonstrat răspunsuri semnificative clinic și durabile care conduc la un beneficiu de supraviețuire semnificativă clinic, pentru pacienții tratati anterior, care au tumori solide metastatice care exprimă HER2, tumori inclusiv de tract biliar, vezică urinară, col uterin, cancer endometrial, ovarian și alte tipuri de tumori. Au fost  incluse în dosarul de submitere și datele din studii suplimentare ce includ pacienți cu tumori IHC3+ HER2-pozitive din programul de dezvoltare clinică Enhertu, inclusiv DESTINY-Lung01 și DESTINY-CRC02.

Enhertu este un conjugat anticorp-medicament (ADC) cu acțiune specifică pe receptorii HER2, proiectat, dezvoltat și comercializat în comun de AstraZeneca și Daiichi Sankyo.

Procedura accelerată FDA se aplică cererilor pentru medicamente care, dacă sunt aprobate, ar oferi îmbunătățiri semnificative în raport cu opțiunile disponibile, demonstrând îmbunătățiri ale profilului de siguranță sau eficacității, ar putea să prevină afecțiunile grave sau sporind aderenta la tratament. Decizia de reglementare FDA, va fi în al doilea trimestru al anului 2024.

Susan Galbraith, Vicepreședinte Executiv al departamentului de Cercetare și Dezvoltare în Oncologie, AstraZeneca, a declarat: „Evaluarea prioritară de astăzi pentru prima indicație Enhertu, indiferent de localizarea tumorii, reflectă potențialul acestui medicament de a redefini tratamentul cancerelor care exprimă HER2. Biomarkerii pentru expresia HER2 sunt deja stabiliți în cancerele de sân și gastric, dar acum trebuie să îi definim pentru toate tipurile de tumori. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu FDA pentru a oferi pacienților cât mai repede posibil, acest medicament țintit HER2 indiferent de localizarea tumorii.”

Ken Takeshita, MD, Global Head, R&D, Daiichi Sankyo, a declarat: „Beneficiul clinic observat în tumorile solide metastatice care exprimă HER2 în studiul DESTINY-PanTumor02 și datele din programul de dezvoltare clinică Enhertu, continuă să demonstreze potențialul acestui medicament, dincolo de indicaţiile sale actuale. Dacă va fi aprobat, Enhertu ar putea deveni primul conjugat anticorp-medicament și terapie țintită HER2 cu indicație indiferent de localizarea tumorii, oferind pacienților o potențială nouă opțiune de tratament.”

Rezultatele studiului DESTINY-PanTumor02 au fost prezentate la Congresul ESMO din 2023 și publicate simultan în Journal of Clinical Oncology.

Profilul de siguranță observat în cadrul studiilor a fost în concordanță cu studiile clinice anterioare ale Enhertu, fără noi elemente de siguranță identificate.

Revizuirea prioritară pentru Enhertu în tumorile solide metastatice HER2-pozitive, a urmat dupa primirea Breakthrough Therapy Designation (BTD) în SUA din august 2023.

 

Expresia HER2 în tumorile solide

HER2 este o proteină care favorizează creșterea receptorului tirozin kinazei exprimată pe suprafața diferitelor celule din organism și este implicată în creșterea normală a celulelor. În unele tipuri de cancer, expresia HER2 este amplificată sau celulele au mutații activatoare. Supraexprimarea proteinei HER2 poate apărea ca urmare a amplificării genei HER2 și este adesea asociată cu o boală agresivă și un prognostic rezervat.

În timp ce terapiile țintite HER2 au fost folosite pentru a trata cancerele de sân, gastric, pulmonar și colorectal, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua rolul lor potential și în tratarea altor tipuri de tumori solide care exprimă HER2.

HER2 este un biomarker emergent în tipurile de tumori solide, inclusiv cancerele de tract biliar, vezică urinară, cervical, endometrial, ovarian și pancreatic. Testarea nu este efectuată în mod obișnuit în aceste tipuri de tumori și, prin urmare, literatura disponibilă este limitată. În aceste tumori solide, expresia HER2-pozitivă, clasificată ca IHC 3+, a fost observată la rate de la 1% la 28%. Există o nevoie neacoperită de terapii eficiente pentru anumite tumori solide care exprimă HER2, în special pentru acele tumori solide care au progresat sau sunt refractare la terapiile standard, deoarece în prezent nu există terapii aprobate țintite HER2 pentru aceste tipuri de cancer.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: