Politici de Sanatate

Terapia fără interferon — o descoperire nemaipomenită, dar mult prea scumpă

10 noiembrie
12:34 2015
Terapia fără interferon — o descoperire nemaipomenită, dar mult prea scumpă

Prof. univ. dr. Peter Ferenci, Universitatea de Medicină din Viena

Politicile de stabilire a prețului noilor medicamente fără interferon pun o foarte mare presiune pe sistemele de sănătate din întreaga lume, nu doar pe cele din țările cu venituri mici și mijlocii. Există o întreagă dezbatere la nivel internațional privind cost-eficiența acestor noi terapii, care îngreunează accesul pacienților la tratament și care, pentru unii dintre ei, reprezintă chiar o condamnare la moarte. Mulți pacienți, aflați în stadii avansate ale bolii, nu pot aștepta rambursarea noilor terapii, iar sistemele de sănătate din foarte multe țări reușesc cu greu să acopere costurile necesare tratamentului.

Noile molecule lansate pe piață în tratamentul hepatitei C reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri științifice din medicină. Sunt acele medicamente pe care medicii le-au așteptat de mai bine de câteva decenii, medicamente care vindecă hepatita C în proporție de peste 90%. În opinia specialiștilor, descoperirea terapiilor fără interferon este la fel de mare ca descoperirea penicilinei. Singurul dezavantaj al acestor terapii moderne este, însă, prețul. „Diferența dintre penicilină și tratamentul interferon free este că penicilina a rămas un produs ieftin și accesibil tuturor. Acum, regulile jocului s-au schimbat complet și cred că aceasta este marea problemă. Descoperirea este nemaipomenită, distribuția medicamentelor lasă însă de dorit. Este de-a dreptul o evoluție rușinoasă. Prețul real pentru producerea Sofosbuvir este undeva la 200 de dolari. Faimosul economist american Jeffrey Sachs estima că pe baza costurilor de dezvoltare a acestor medicamente, prețul tratamentului cu Sofosbuvir nu ar trebui să depășească 2.000 de dolari. Asfel, diferența până la suma percepută de compania farmaceutică reprezintă profitul acesteia. Așa se face că îmbogățim și mai mult oamenii bogați”, ne-a declarat prof. univ. dr. Peter Ferenci, de la Universitatea de Medicină din Viena, cu ocazia celui de-Al XXV-lea Congres Național de Hepatologie, desfășurat la București în perioada 24-26 septembrie 2015.

Cu chiu, cu vai, România a reușit să obțină unul dintre cele mai mici prețuri din Europa pentru tratarea a 5.000 de români cu hepatită C, în stadiul F4. Suma nu a fost anunțată oficial, însă autoritățile garantează că este un preț mult mai bun decât cele obținute de alte țări europene. Neoficial, sumele ar varia între 11.000 și 13.000 de euro, pentru o cură de tratament, per pacient.

În Austria, potrivit prof. Ferenci, există două combinații rambursate de stat pentru pacienții cu hepatită C aflați în stadiile F2, F3, F4 și pacienții posttransplant hepatic. Per total, în Austria sunt tratați aproximativ 1.000 de pacienți cu hepatită. „În centrul nostru avem în evidențe aproape 450 de pacienți. Deocamdată, nu este rambursat tratamentul pentru F0 și F1, însă ne luptăm să extindem tratamentul gratuit și la acești pacienți”, ne-a explicat prof. Ferenci. Nici în Austria nu se cunosc oficial prețurile obținute. „Există o serie de înțelegeri secrete, pe care noi, ca medici, nu le cunoaștem. Știm că, în funcție de aceste înțelegeri, combinația Abbvie este mai ieftină decât Harvoni”, susține specialistul austriac.

Cele două combinații rambursate de statul austriac sunt: combinația Abbvie, care este o combinație de trei medicamente — inhibitorul de protează ABT-450/ritonavir, inhibitorul NS5A ABT-267 și inhibitorul polimerazei non-nucleozidice ABT-333 și combinația formată din Sofosbuvir, un inhibitor al polimerazei, și Ledipasvir, un inhibitor NS5A, comercializată într-o singură pastilă sub numele Harvoni. „Teoretic, ambele combinații sunt eficiente pentru genotipul 1b, sunt aproape la fel de eficiente pentru pacienții cu genotip 1a, genotipul 4 poate fi tratat atât cu combinația Abbvie, cât și cu Harvoni, iar pentru celelalte genotipuri, 2, 3, 5 și 6, care nu există în Austria, funcționează numai combinația de Sofosbuvir”, declară prof. dr. Peter Ferenci.

Se vehiculează că, în Austria, prețul pentru combinația Abbvie este în jur de 25.000 de euro, pentru o cură de tratament. După cunoștințele expertului austriac, cel mai ieftin ar fi în Portugalia — sub 22.000 de euro cura de tratament, per pacient, în timp ce în Germania ar fi cel mai scump.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: