Politici de Sanatate

Terapia fără interferon, introdusă prin contractele cost-volum până la sfârșitul lunii

05 iunie
09:55 2015
Terapia fără interferon, introdusă prin contractele cost-volum până la sfârșitul lunii

Pacienții cu hepatita C pentru care în prezent nu există variante terapeutice eficiente, aflaţi în stadiu de fibroză F4 vor putea beneficia de terapia fără interferon la sfârșitul lunii iunie. Până atunci vor fi semnate primele contracte cost-volum, prin care noile tratamente vor fi introduse pe piață, apreciază președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

“După mulţi ani de aşteptări, în care au fost descoperite moleculele care vindecă hepatita, se află şi România în pragul de a semna un contract cost-volum. Avem şi oferte de preţ depuse, criteriile medicale sunt afişate, vrem ca toate lucrurile să fie extrem de transparente şi vreau să îi rog pe pacienţii cu hepatită să ne ajute în negocierea noastră nu să fie de partea cealaltă. Dacă înţeleg şi mai pot să reziste o săptămână, două, trei, lucrurile se vor finaliza. Este greu de negociat şi sunt sume extrem de importante. Dacă ne uităm la preţurile din CANAMED, cu acele preţuri este imposibil să tratăm toţi pacienţii şi nu este corect să tratăm doar 500 din 5.000, ori aceste negocieri dacă se poartă în linişte atunci cu siguranţă lucrurile vor fi bune”, a declarat jurnaliștilor Vasile Ciurchea în cadrul  Școlii de vară – Jurnalism farmaceutic.

Potrivit șefului CNAS, în prezent sunt 5.000 de pacienţi care au nevoie de terapia fără interferon. Aceștia vor fi primi care vor beneficia de tratament. Ulterior, vor avea acces la terapia fără interferon și  pacienții aflați în stadiul F3 al bolii.

“Sigur că dacă pe parcursul derulării acestor contracte cost volum apar şi alţi pacienţi cu F4 ei vor fi incluşi în tratament fără niciun fel de probleme. Acesta este numărul de pacienţi cu care putem porni, cu condiţia ca preţul să fie unul accesibil. […] Un termen maxim pentru pacienţi ar fi undeva până la sfârşitul lunii iunie şi când spun acest termen mă refer la semnarea contractului pentru că după ce contractul este semnat deja lucrurile îşi urmează cursul şi pacienţii îşi primesc tratamentul”, a explicat Vasile Ciurchea, adăugând că speră ca pacienții să fie alături de CNAS și să mai aștepte puțin.

“Este greu să negociezi sub presiunea străzii dar eu îi asigur pe pacienţi că vor primi tratamentul într-un timp extrem de scurt”, a declarat șeful CNAS.

Pe de altă parte, reprezentanții pacienților susțin că s-au săturat de promisiuni, că de la începutul anului introducerea terapiei fără interferon a tot fost amânată și că nu mai au încredere că acest nou termen va fi respectat.

“Apreciem sincer eforturile care se fac. Noi am tot primit promisiuni de la începutul anului, cine ne garantează nouă că acestea nu vor fi doar promisiuni? Nu avem nicio garanție că acum se va întâmpla, sunt atâția oameni cărora li s-au luat atâtea șanse la viață. Normal că ne dorim ca un număr tot mai mare de pacienți să fie tratați. Asociația de pacienți a făcut presiuni și în 2012 pentru a primi tratamentele care erau atunci și nu am primit nimic. Faptul că acum ieșim în stradă arată că suntem disperați”, a explicat Marinela Debu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România APAH-RO.

Răspunsul șefului CNAS a fost că unele molecule au primit avizul de punere pe piață la începutul lunii februarie și că a mai durat o perioadă până s-a stabilit prețul: “Fără a avea preţ nu puteam începe nicio discuţie oficială. Mesajul meu către pacienţi este să aibă puţină răbdare şi o să îi putem trata pe toţi. Există buget pentru cei 5.000 de pacienţi“.

Vasile Ciurchea a mai precizat că la negocierile pentru introducerea terapiei fără interferon prin contractele cost-volum participă patru companii farmaceutice.

Reamintim că reprezentanții pacienților cu hepatită au anunțat un amplu protest luni, 8 iunie, în fața Guvernului. “Cerem acces la noile terapii, cerem analize compensate pentru ca sunt oameni care nu-și permit să plătească anumite analize și cerem existența în continuare a programuui naţional pe hepatită. În semn de solidaritate, rugăm oamenii care ne susțin să poarte ceva galben și negru: galben de la hepatită și negru pentru că mulți pacienți au pierdut deja lupta cu viața”, a conchis Marinela Debu.

Cea de-a doua ediție a „Scolii de vară pentru jurnaliști – Jurnalism farmaceutic” a fost organizată de Colegiul Farmaciștilor din România la Sighișoara, în perioada 4-6 iunie 2015.

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: