Politici de Sanatate

Specializare în tehnologii de ultimă generație în radioterapie pentru radiooncologii din România, Bulgaria și Moldova

19 noiembrie
11:36 2014
Specializare în tehnologii de ultimă generație în radioterapie pentru radiooncologii din România, Bulgaria și Moldova

În septembrie, la București a avut loc cursul avansat de radiologie oncologică “Neolife Bucharest Contouring Workshop”, la care au participat specialiști din România, Bulgaria și Republica Moldova.

„Nu este necesar doar să cumperi aparate de radioterapie performante, revoluționare. Este nevoie de resursa umană care să fie capabilă să le folosească, altfel riscurile pentru pacient sunt imense. În Turcia, începând cu anul 2000, au fost aduse aparate performante de radioterapie din inițiativă privată, dar aceasta a necesitat redefinirea radioterapiei și adaptarea personalului medical la aceste imense progrese ale tehnologiilor de tratament oncologic”. Prof.Dr. Ömer UZEL, Universitatea de Medicină din Istanbul, șeful Catedrei de radioterapie.

“Cu tehnologiile recente a devenit posibil să stabilești ținta terapeutică și să administrezi doza de radiații într-un mod mult mai exact. Definirea conturului tumorii-țintă, delimitarea țesutului bolnav de cel sănătos au devenit esențială în radiooncologie și trebuie făcute într-un mod profesionist, precis, fără erori, pentru rezultate eficiente terapeutice”, a declarat prof. Ufuk ABACIOGLU, coordonatorul cursului și directorul Departamentului de Oncologie din Neolife Medical Center Istanbul.

Evoluția tehnologiilor în radioterapie, apariția acceleratoarelor lineare cu multiple funcții, de radioterapie, radiochirurgie, stereotaxie, abordarea tridimensională și modularea intensității fasciculului de radiații (IMRT) în funcție de particularitățile țesutului bolnav, scăderea radiotoxicității țesuturilor sănătoase învecinate au făcut ca, în ultimii ani, să survină schimbări dramatice în  cunoștințele necesare specialiștilor radioterapeuți oncologi, dar și în cele ale fizicienilor medicali, dozimetriștilor sau tehnicienilor care lucrează în echipa de radioterapie.

„Dacă administrezi o doză greșită de radiații, nu o poți lua înapoi spunând „scuze, a fost o eroare”.  Este nevoie de definirea exactă a contururilor tumorii în plan tridimensional, pentru a poziționa fasciculul de radiații exact pe țintă; dacă greșești, poți afecta organe critice, poți rata vindecarea pacientului sau chiar poți crește radiotoxicitatea prin administrarea unei doze greșite într-o direcție sau pe o suprafață eronată”, subliniază Salih GÜRDALLI, fizician medical, coordonatorul departamentului  de specialitate din grupul Bozlu.

Workshopul s-a desfășurat pe parcursul a două zile și a abordat teme importante, precum cancerele localizate la nivelul capului și gâtului, sistemului nervos central, plămânului, sânului, cele ginecologice, de prostată sau anorectale.

Echipa de lectori, sosiți din Turcia, a fost compusă din șase medici renumiți și fizicieni, de la Universitatea de Medicină din Istanbul și Centrul Medical Neolife Istanbul, care au împărtășit experiența lor în diagnosticarea și radioterapia cancerului, cu tehnologiile avansate care au început să pătrundă și în România.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: