Politici de Sanatate

Tehnologia medicală din țările dezvoltate, accesibilă pacienților români

08 septembrie
08:13 2022
Tehnologia medicală din țările dezvoltate, accesibilă pacienților români

Din ce în ce mai multe inițiative internaționale în medicină ajung și în România, cel puțin la nivel de prezentare a anumitor produse sau soluții inovatoare.

Însă, deși tehnologia permite tuturor să trăiască mai mult și mai bine, perspectiva accesului sporit al pacienților români la noile metode este ”condiționată de resursele pe care le avem la dispoziție, pentru că tot ceea ce înseamnă inovație vine ca urmare a unei investiții semnificative”, potrivit lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

”România are puteri limitate în a aloca resurse comparabile cu principalele sisteme de Sănătate. Însă acum avem o oportunitate uriașă- fie că vorbim de partea de PNRR sau de viitorul Program Operațional de Sănătate, fie că vorbim numai de Sănătate, sau și de digitalizare și cercetare. Este nevoie de un efort pe termen lung pentru a implementa aceste tehnologii. Este importat să înțelegem care sunt așteptările reale. Avem câteva modele de succes în ceea ce privește implementarea tehnologiei în medicină în diferite centre din țară, însă ideea este de a oferi întregii populații acces la tot ceea ce permite medicina, nu doar pe o anumită zonă geografică sau pe un anumit sector medical”, a explicat reprezentantul ministerului în cadrul Conferinței Internaționale de Tehnologie Medicală SSIMA RE:Imagine Healthcare.

Acesta a mai atras atenția că avem ”oportunitatea de a folosi 1,7 miliarde euro din PNRR pentru construcția de clădiri noi, pentru renovări, dotări cu echipamente, etc, toate acestea ducând la eficientizarea sistemului de Ssănătate. În plus, ne bucurăm de 2,5 miliarde de euro numai prin PNRR și cu resurse comparabile prin viitorul Program Operațional de Sănătate. Sunt resurse fără precedent în România, care au puterea de a face o diferență majoră, pe care să o vedem cu toții în unitățile medicale sau în alte sectoare ale asistenței medicale”.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: