Cercetarea IQVIA realizată în 2021 pentru Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (AMPGR) arată că medicamentele generice permit ca un număr mai mare de persoane să fie tratate cu costuri reduse.
Potrivit datelor oferite de industrie, prețul medicamentelor după apariția genericelor scade cu 40%. După 4 ani de la apariția genericelor pe piață, prețul scade cu 76%, ceea ce se traduce în mai mulți oameni tratați cu medicamente de ultimă generație și pe o perioadă mai lungă. Informațiile APMGR arată că peste 65% dintre pacienții români sunt tratați cu medicamente generice.
Cercetarea IQVIA susține că impactul medicamentelor generice asupra sustenabilității sistemului de sănătate, în perioada 2015- 2020, a fost de 540 milioane euro economii de cost, determinate de 650 de generice lansate pe piață în aceeași perioadă.
Din păcate, România nu beneficiază de toate avantajele aduse de medicamentele generice, a atras atenția Simona Cocoș, președintele APMGR, care a menționat provocările cu care se confruntă producătorii de generice din România: metodologia de preț (bazată pe alegerea celui mai mic preț de referință dintr-un coș de 12 țări din UE), bugetul insuficient alcocat pentru medicamente compensate, taxa clawbck, care are un nivel ridicat (în cazul medicamentelor generice cu rambursare integrală se plătește o taxă de 28% pentru un medicament cu prețul între 5 și 50 de lei), creșterea costurilor de producție (materii prime și excipienți: 20-60%, ambalaje: 15-20%, transport: 250- 300%, energie și gaz: 100- 150%).
Reprezentantul producătorilor de medicamente generice a înaintat câteva soluții pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate.
”Ne dorim eliminarea celui mai mic preț, ci o medie a celor mai mici 3 prețuri din UE. Această regulă a fost introdusă în 2021, dar doar pentru medicamentele aflate pe lista de terapii esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății. Producătorii de generice își doresc extinderea acestei reguli pentru toate medicamentele din CaNaMed. O altă propunere este ca bugetul utilizat pentru compensarea medicamentelor să fie mai bine folosit, să existe reguli de susținere a medicamentelor generice și biosimilare, care aduc economii atât pentru pacienți, cât și pentru bugetul de sănătate. De asemenea, propunem să scadă taxa clawbak cu 6%, astfel încât să plătim un procent cât mai aproiat de ceea ce se stipulează în lege (care menționează o taxă de 20% pentru un medicament generic). În plus, ne dorim să se mențină plafonarea pentru costurile de energie și gaz, care este implementată, deocamdată, până în 2023”, a explicat Simona Cocoș. (V.G.)