Politici de Sanatate

Supravieţuitoarele de cancer au rol decisiv în creşterea conştientizării

01 octombrie
09:40 2015
Supravieţuitoarele de cancer au rol decisiv în creşterea conştientizării

La nivel mondial, aproximativ două milioane de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu două dintre cele mai cutremurătoate afecţiuni – cancer la sân şi cancer de col uterin. Acestea sunt şi principalele cauze de deces în rândul femeilor din toată lumea, îndeosebi în regiunile cu resurse scăzute. Acest lucru se întâmplă în mare măsură din lipsa conştientizării, a diagnosticării precoce şi din cauza dificultăţilor în obţinerea tratamentului. Prin urmare, este nevoie, mai mult ca oricând, de acţiuni clare şi concrete pentru a creşte nivelul de informare a populaţiilor cu privire la factorii de risc, la beneficiile screeningului şi la opţiunile de tratament, pentru a creşte ratele de supravieţuire.

Pe lângă campaniile naţionale de informare şi programele de screening care ar trebui implementate şi finanţate de autorităţi, un rol extrem de important în creşterea gradului de conştientizare al problematicii cancerului la femei îl au supravieţuitoarele şi asociaţiile de pacienţi. Acesta este şi scopul întâlnirilor regionale organizate la nivel mondial de Women’s Empowerment Cancer Advocacy Network (WE CAN). Cea de-a VII-a întâlnire regională va avea loc, la Bucureşti, în luna octombrie şi îşi propune să consolideze mişcarea internaţională de susţinere a femeilor cu cancer şi să asigure progresul în vederea reducerii ratei morbidităţii şi mortalităţii din cauza cancerului la sân şi de col uterin.

“Supravieţuitoarele de cancer, în special, au un rol foarte important în a demonstra că un diagnostic de cancer nu trebuie să fie o condamnare la moarte, că afecţiunea poate fi tratată şi învinsă, dacă este depistată din timp. Noi credem că puterea fiecărui susţinător se multiplică prin intermediul reţelelor regionale”, susţine dr. Julie Gralow, director al Departamentului de oncologia sânului din cadrul Seattle Cancer Care Alliance şi profesor la Universitatea din Washington, SUA.

Referitor la rolul asociaţiilor de pacienţi, în special în domeniul oncologiei, dr. Julie Gralow consideră că “limita este cerul” şi că reprezentanţii pacienţilor joacă un rol decisiv în realizarea politicilor de sănătate şi în îmbunătăţirea calităţii serviciilor oncologice. Spre exemplu, asociaţiile de pacienţi din America din domeniul oncologiei au început prin a oferi sprijin pacientelor diagnosticate cu cancer, după care au continuat să ofere informaţii şi să educe publicul cu privire la această afecţiune. Nu a durat mult şi s-au îndreptat spre acţiunile de lobby, pentru a cere diferite măsuri şi soluţii guvernanţilor, inclusiv creşterea fondurilor pentru cercetarea medicală din domeniul oncologiei. “În prezent avem un important program de cercetare în domeniul cancerului, prin care sunt oferite diferite granturi şi care există datorită acţiunilor de lobby organizate de asociaţiile de pacienţi. De asemenea, au ajutat la crearea anumitor legi şi se ajută foarte mult între ele. De fapt, unul dintre marile beneficii ale acestor conferinţe regionale este că asociaţiile de pacienţi văd cât de puternice pot fi dacă lucrează împreună şi dacă reuşesc să atragă cât mai mulţi susţinători”, ne-a explicat dr. Julie Gralow.

Pe lângă punerea în legătură a susţinătorilor, medicilor, supravieţuitorilor, factorilor de decizie politică şi mass-mediei, Summit-ul internaţional de cancer mamar şi col uterin îşi propune să ajute pacientele şi asociaţiile de pacienţi din România să dobândească abilităţi avansate de advocacy în cancerul la sân şi de col uterin, precum şi să formeze femeile pentru a deveni lideri în comunităţile lor.

Summit-ul WE CAN “Advocacy, Educaţie şi Outreach în cancerul la sân şi de col uterin” va fi organizat în perioada 22 – 23 octombrie, la Palatul Parlamentului, de Asociaţia Îngrijire Acasă şi revista Politici de Sănătate, sub auspiciile Comisiei de sănătate publică din Senatul României.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: