Politici de Sanatate

Subprogramul de radioterapie ar trebui să țină cont de performanța și de calitatea serviciilor

21 iulie
16:46 2015
Subprogramul de radioterapie ar trebui să țină cont de performanța și de calitatea serviciilor

Interviu cu dr. Claudiu Tronciu, general manager Neolife Medical Center

Accesul pacienților români la serviciile de radioterapie a fost extins de la 1 mai, prin lansarea subprogramului de radioterapie din cadrul Programului Național de Oncologie, care permite decontarea integrală a radioterapiei, atât la stat, cât și la privat. În prezent, subprogramul se derulează în 28 de unități medicale publice și private, aflate în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Măsura este salutată inclusiv de reprezentanții spitalelor private de oncologie. Ea ar putea fi însă îmbunătățită, ținând cont de câteva aspecte, cum ar fi nivelul de dotare și echipare al spitalelor și calitatea serviciilor oferite.

În ultima vreme, piața serviciilor private din domeniul oncologiei s-a dezvoltat foarte mult în România. Ce anume credeți că a favorizat această creștere?

Din nefericire, incidența cancerului este în creștere și, în consecință, inclusiv nevoia de diagnostic și tratament oncologic. Pe fondul insuficienței mijloacelor curative, în special de tratament radioterapeutic, s-a creat o acută criză, ajungându-se ca la un moment dat doar 10%-15% dintre pacienții oncologi să aibă acces la acest tip de tratament. Centrele private au creat condiții noi de tratament, implementând tehnici inovative (IMRT, Rapid Arc, stereotaxie), care nu sunt încă disponibile în niciun centru public. A crescut astfel și numărul pacienților tratați, dar și calitatea actului medical, nu numai prin echipamente, ci și prin know how-ul importat, reflectat în nivelul de pregătire a personalului: medici, fizicieni, tehnicieni.

Înțeleg că este prietenoasă piața serviciilor medicale din România pentru clinicile și spitalele private de oncologie?

Din moment ce aceste clinici și spitale umplu un gol, vin în ajutorul pacienților, scăzând în acest fel și presiunea pe spitalele publice, și tensiunea socială, nu poate exista decât un feedback pozitiv la adresa acestora. S-a creat deja o complementaritate între clinicile de oncologie private și cele publice sau cu alte tipuri de unități medicale, pentru că pacientul oncologic este un pacient complex, cu multe patologii asociate, necesitând metode de investigație multiple: laborator, imagistică, medicină nucleară, precum și tipuri diferite de tratament pe lângă chimioterapie și radioterapie – tratament chirurgical, medicamentos, de recuperare.

Știm cu toții că în sistemul public există liste lungi de așteptare pentru radioterapie și că această nevoie este acoperită de clinicile private. Considerați că managementul privat al cancerului abordează cu precădere serviciile de radioterapie?

În clinicile private de oncologie nu ar trebui să existe o concentrare pe tratamentul radioterapeutic. În Neolife, de exemplu, am introdus un concept de abordare integrată a pacientului oncologic, pornind de la diagnosticul timpuriu, prin teste genetice de laborator și prin investigații PETCT, trecând prin determinarea stadiului bolii, prin imagistică și medicină nucleară, chimioterapie și radioterapie, dar și suport psihologic, nutrițional și fizic.

Cum afectează clinicile și spitalele private lansarea subprogramului de radioterapie, care prevede că toți pacienții vor avea acces gratuit la radioterapie, atât la stat, cât și la privat?

O investiție în radioterapie presupune foarte multe resurse, financiare, umane și de know how. Această prevedere este una bună pentru pacienți, dar, prin excluderea oricărui tip de coplată, limitează consistent apetitul pentru noi investiții în echipamente de calitate și de ultimă oră. Trebuie să existe o deosebire între diferitele centre datorită diferențelor de echipare și de calitate a serviciilor prestate. S-a ajuns în situația paradoxală în care nu poți încasa coplata în clinica privată, dar se știe că există plăți informale în spitalele publice. Un alt paradox este acela că pacientului român, tratat în străinătate, i se rambursează sumele echivalente cu valoarea tratamentului din România, acesta  plătind doar  diferența până la valoarea reală a serviciului. De ce nu este acest lucru valabil și pentru clinicile private din România? Totul este perfectibil. Și, de aceea, consider că acest program de decontare integrală a tratamentelor de radioterapie ar trebui detaliat: pe criterii clare de evaluare a clinicilor (tip construcție, confort, echipamente, echipă medicală), pe serviciile oferite pacienților (de exemplu, ar trebui separat prețul planului de tratament de cel al ședințelor de iradiere, diversificat tipul de iradiere – nu doar brahiterapie, 2D, 3D și IMRT, ci și RapidArc – VMAT, stereotaxie, care sunt tehnici superioare, benefice pacientului). Faptul că se dorește tratarea tuturor pacienților este un deziderat pentru toți factorii implicați, dar trebuie luate în calcul și diferențiate tipul și calitatea tratamentului.

Neolife este deja pe piața din România de doi ani. Cum a evoluat clinica în acest timp?

Suntem mulțumiți de modul în care am evoluat în acest an și jumătate. Putem spune că ne-am atins toate țintele calitative și cantitative pe care ni le-am propus. Suntem convinși că putem mai mult și că e momentul în care se justifică noi investiții, atât în cadrul centrului din București, cât și în dezvoltarea de noi centre în țară.

Ce proiecte sau inițiative plănuiți până la sfârșitul anului, pentru a veni în sprijinul pacientului oncologic?

În primul rând, dorim să aducem al doilea accelerator liniar în cadrul centrului. Avem în plan și diversificarea specialităților clinice și imagistice în cadrul centrului, pentru a completa gama posibilităților de diagnostic și tratament. Am început și un program de dezvoltare a competențelor personalului medical și administrativ care intră în contact nemijlocit cu pacienții, astfel încât aceștia să se simtă prețuiți și respectați în cadrul Neolife, să aibă confortul pe care îl merită și siguranța unui tratament adecvat. De asemenea, evaluăm, în virtutea noilor condiții, oportunitatea extinderii Neolife în România și în regiune.

 Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: