Politici de Sanatate

Studiul clinic, un demers în beneficiul pacientului

18 noiembrie
17:48 2016
Studiul clinic, un demers în beneficiul pacientului

Psihiatria bazată pe dovezi reprezintă știința aplicării rezultatelor obținute din studiile de cercetare în conduita terapeutică medicală, au explicat reprezentanții Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie în cadrul conferinței organizate ca preambul al forumului Psihiatru.ro (19 noiembrie, București).

“Studiul clinic al medicamentului reprezintă un demers legitim și necesar desfășurat în beneficiul pacienților”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Tudose (foto), președinte al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie. Din păcate, procesul de dezvoltare a unui medicament necesită aproximativ 10 ani și costă în jur de 1,3 miliarde de dolari. El se desfășoară în etape riguroase, clar definite și strict reglementate internațional și național. Nu este posibilă includerea în studii clinice a unei substanțe care nu a fost suficient studiată sau a cărei studiere nu a respectat standardele internaționale (elaborate de FDA2 si EMA3) sau care a dovedit un efect nociv în studiile experimentale.”Durata lungă a acestor studii și costul ridicat sunt două dintre problemele cercetării medicale care ar trebui remediate”, a mai spus prof. univ. dr. Cătălina Tudose.

 

Informații pentru public

În România, ca în orice țară participantă la un studiu internațional multicentric trebuie obținute aprobarile necesare de la instituțiile naționale autorizate, respectiv Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și Comisia Națională de Etică. Specialiștii consideră necesară intensificarea diseminării de informații către publicul larg în scopul clarificării rigorilor legislative și a practicilor în domeniu. Specialiștii doresc să transmită încredere populației: studiile clinice nu sunt periculoase pentru oameni, iar în absența lor progresul terapiilor și al medicinii ar fi fost și ar fi imposibil.”Să vă dau un exemplu: în SUA examenul de atestat în psihiatrie conține întrebări (30- 40%) care se referă la rezultatele studiilor clinice. Specialiștii trebuie să cunoască rezultatele studiilor clinice din domeniul lor pentru ca, la rândul lor, să poată informa pacienții”, a atras atenția președintele Asociației de Psihiatrie

 

Finanțare și decontare

O altă problemă cu care se confruntă psihiatria este modalitatea de finanțare și decontare a cazurilor psihiatrice. Sistemul DRG reprezintă una dintre modalitățile de finanțare a spitalelor, extinsă ulterior la evaluarea activității medicale. Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie atrage atenția asupra faptului că alegerea acestui sistem și utilizarea lui este neadaptată în domeniul psihiatriei. Se generează situații în care nu sunt satisfăcute nevoile de îngrijire medicală ale persoanelor suferinde de tulburări psihice. De altfel, legislația în vigoare, respectiv Normele de aplicare a Legii de Sănătate Mintală 487/2002, prevăd programe obligatorii de terapie ocupațională, educativă, recreativă etc. Intrate în vigoare de la 15 iunie a.c. normele reglementează condițiile de îngrijire în structurile de psihiatrie pentru pacienți, adulți și copii.

Cel mai grav lucru este faptul că persoanele cu grad înalt de recuperare nu pot beneficia de intervenții terapeutice eficiente care să urmărească integrarea profesională și socială.

În acest context, profesioniștii solicită sprijin guvernamental pentru susținere financiară care să permită crearea condițiilor în vederea aplicării acestor prevederi legale, respectiv normarea de personal, calificarea acestuia, amenajarea și/sau creearea spațiilor necesare pentru desfășurarea intervențiilor terapeutice menționate ca obligatorii începând cu această dată, respectiv psihoterapie individuală și de grup, consiliere și psihoeducație pentru pacienți și familiile lor, programe de terapie ocupațională.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: