Politici de Sanatate

STUDIU: O evaluare comparativă privind implementarea soluţiilor e-Health în rândul medicilor generaliști (2013)

01 iulie
12:59 2014
STUDIU: O evaluare comparativă privind implementarea soluţiilor e-Health în rândul medicilor generaliști (2013)

Un număr de 9.196 de medici generalişti din 31 de ţări (EU28 + Islanda, Norvegia şi Turcia) au reprezentat obiectul unui studiu care a vizat evaluarea comparativă privind procesul de implementare a soluţiilor e-Health în rândul acestora. Principalele obiective ale studiului au constat în măsurarea gradului de utilizare a soluţiilor e-Health în asistenţa medicală primară şi determinarea motivelor care duc la adoptarea sau respingerea folosirii acestora. În afara tehnologiei şi a infrastructurii, pilonii de bază ai e-Health includ: dosarul electronic al pacientului, telemedicina şi schimbul de informaţii între specialişti în domeniul medical.

Studiul arată că folosirea unui minimum de echipamente tehnologice în cabinet (calculator conectat la Internet) a devenit o cerinţă întâlnită la nivel global. Cu toate acestea, se doreşte creşterea gradului de utilizare a instrumentelor şi serviciilor digitale în domeniul Sănătăţii.

Cu toate că s-a observat o creştere a folosirii sistemelor e-Health, în anul 2007, folosirea acestora în asistenţa medicală primară rămâne scăzută. Ne referim în mod special la folosirea dosarului electronic al pacientului și accesul la acesta, telemedicina sau schimbul de informații între profesioniștii din Sănătate. Dacă ar fi puse în practică pe deplin, aceste servicii ar oferi pacienților mai multe informații, posibilitatea de a se implica mai mult în procesul de îngrijire medicală, un acces mai bun la sfaturi și la tratamente medicale și ar putea eficientiza sistemele naționale de Sănătate.

În acest moment însă, medicii pun accentul, mai degrabă, pe bariere posibile, decât pe avantajele folosirii sistemelor e-Health. Amintim lipsa resurselor financiare şi a stimulentelor, lipsa interoperabilităţii şi lipsa unui cadru de reglementare în privinţa confidenţialităţii datelor personale, ca principale obstacole.

 

Interviurile au fost realizate în perioada ianuarie – martie 2013.

Sursă: Comisia Europeană

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: