Politici de Sanatate

Studiu: Halatele și mănușile nu oferă suficientă protecție personalului medical

15 octombrie
09:00 2015
Studiu: Halatele și mănușile nu oferă suficientă protecție personalului medical

Un spital ar trebui să fie ultimul loc în care o persoană ar trebui să ia o infecție periculoasă, dar se mai întâmplă. Nimeni nu este ferit, nici măcar angajații unităților spitaliere. Personalul medical riscă să se contamineze cu agenți patogeni periculoși chiar și atunci când folosesc în mod corect halate și mănuși de protecție, arată un nou studiu publicat în JAMA Internal Medicine.

În realizarea studiului, cercetătorii americani au cerut angajaților din patru spitale din Cleveland să-și dea jos halatele și mănușile de protecție acoperite cu bacterii false. Astfel, au observat că bacteriile false au trecut de pe halate și mănuși pe pielea sau pe hainele personalului în 46% din cazuri. Personalul medical s-a contaminat în 38% din cazuri în momentul în care și-au dat jos halatele și în 53% din cazuri atunci când și-au îndepărtat mănușile. Potrivit cercetătorilor, conduși de dr. Myreen Tomas de la Centrul Medical al Veteranilor din Cleveland, șansele ca angajații din cele patru spitale să se contamineze au fost practic de 50%, iar în cazurile în care angajații nu au respectat întocmai protocolul, șansele de contaminare au crescut la 70%.

Din cele 435 de simulări efectuate în cadrul studiului, 246 au fost efectuate de asistente medicale, 72 de medici și 117 de alți angajați, cum ar fi terapeuți, dieteticieni și tehnicieni de radiologie.

Măsuri pentru a reduce gradul de contaminare

După prezentarea rezultatelor, conducerea Centrului Medical al Veteranilor din Cleveland a demarat o serie de cursuri pentru a instrui personalul medical să se dezechipeze corect, urmând întocmai protocoalele recomandate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Concret, angajații au urmărit procedura corectă într-un videoclip de 10 minute, după care au exersat tehnica timp de 20 de minute. Ulterior, ei au fost rugați să repete testul cercetătorilor, iar rezultatele au arătat că riscul de contaminare a scăzut de la 60% la 19%.

„Deși contaminarea pielii și hainelor a fost semnificativ redusă după perioada de instruire, riscul nu a fost eliminat complet”, au scris autorii studiului.

Pe lângă nevoia de training a personalului medical în ceea ce privește îndepărtarea corectă a echipamentului de protecție, soluțiile propuse de cercetătorii americani vizează inclusiv dezinfectarea halatelor și mănușilor înainte de a le scoate, cu înălbitor sau ultraviolete.

Sursa: www.reuters.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: