Politici de Sanatate

Studiu: Big Data în sănătate publică, telemedicină și îngrijire

17 ianuarie
15:59 2017
Studiu: Big Data în sănătate publică, telemedicină și îngrijire

Comisia europeană a publicat un studiu privind conceptul Big Data (bazele de date mari) în sănătate publică, telemedicină și îngrjiri de sănătate. Acesta prezintă recomandări de politici în 10 domenii: creșterea conștientizării, educație și training, surse de date, date deschise și schimb de date, aplicații și scopuri, analize de date, guvernanța accesului la date și folosirii acestora, standarde, finanțare și resurse financiare, aspecte legale și intimitate.

”Big Data în sănătate se referă la seturi de date colectate în mod obișnuit sau automat, care sunt stocate electronic. Big Data pot fi refolosite și constau în fuziunea și conectarea datelor de baze existente în scopul de a îmbunătăți sănătatea și performanța sistemului de sănătate. Nu se referă la datele colectate pentru un studiu anume”, se menționează în studiul publicat de Comisia Europeană.

După ce a analizat valoarea adăugată și calitatea dovezilor, studiul a selectat 10 exemple prioritare de utilizare a bazelor de date mari în sănătate. Mai mult decât atât, sunt identificate potențiale politici pentru implementarea Big Data în sănătate și a fost realizată o analiză SWOT pentru fezabilitatea acțiunilor propuse.

Bazându-se pe analize și cu ajutorul unor  experți cunoscuți, echipa de cercetare a dezvoltat 10 recomandări de politici în domeniu. Aceste recomandări au fost validate prin consultări publice la 3 conferințe relevante din Europa, după care au fost din nou revizuite de un grup de experți.

Scopul recomandărilor este să maximizeze oportunitățile pe care bazele de date mari le pot aduce sănătății publice din Uniunea Europeană- să îmbunătățească atât sănătatea pacienților, cât și performanța sistemelor de sănătate ale statelor membre. Toate recomandările sunt susținute de anumite principii, precum nevoia de a respecta standarde etice și intimitatea sau siguranța cetățenilor, dar și de a include stakeholder-ii (grupuri de advocacy pentru pacienți) în implementarea lor.

Recomandările prezentate în acest studiu vor fi integrate în acțiunile Comisiei Europene de dezvoltare a lanțului de valoare Big Data în contextul Pieței Unice Digitale Europene.

Citiți studiul aici.

V. Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: