Politici de Sanatate

Strategii de achiziții publice în domeniul farmaceutic

14 decembrie
09:53 2016
Strategii de achiziții publice în domeniul farmaceutic

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății oferă o perspectivă asupra modului în care țările din regiunea europeană a OMS pot îmbunătăți accesul și reduce prețurile medicamentelor prin intermediul unor procese strategice și bine planificate de achiziții publice. Raportul examinează efectul diferitelor practici de achiziții publice privind securitatea aprovizionării și a prețurilor. Abordează,  de asemenea, modul în care colaborarea între țări poate crește numărul medicamentelor disponibile pentru pacienții din regiune.

Țările din regiune au o capacitate și o putere de negociere variabile atunci când vine vorba de achiziționarea de noi medicamente și tehnologii medicale. Prin urmare, prețurile pe care o anumită țară ajunge să le plătească pentru medicamente pot fi disproporționat de mari în comparație cu puterea de cumpărare.

Un studiu citat în raport ilustrează perfect problema. Compară prețurile a 2 medicamente utilizate pentru tratarea hepatitei C: sofosbuvir și ledipasvir-sofosbuvir. Costul tratării întregii populații infectate cu hepatita C, în fiecare dintre cele 30 de țări examinate, ar varia între 10,5% din cheltuielile farmaceutice totale în Olanda și 190,5% în Polonia. Prețul unui singur ciclu de sofosbuvir a fost echivalent cu 5,28 ani de salariu mediu anual în Turcia. Prețul ridicat al ledipasvir-sofosbuvir din Anglia a făcut ca Serviciul Național de Sănătate să restricționeze tratamentul pentru cazurile cele mai grave.

Noul raport al OMS analizează modul în care accesul la medicamente poate fi îmbunătățit atunci când țările colaborează la achizițiile publice, la nivel regional sau subregional. Colaborările de această natură pot avea loc la diferite niveluri, variind de la cumpărare în cunoștință de cauză – în cazul în care țările participante schimbă informații privind prețurile, furnizorii și metodologiile de evaluare a tehnologiilor medicale, dar își desfășoară achiziții publice în mod individual – la contractarea centralizată de achiziții publice – în cazul în care țările participante emit oferte comune prin intermediul unei unități centrale de cumpărare. Țările și-au unit eforturile pentru a forma asemenea inițiative de colaborare în ultimii ani, printre ele, grupul Benelux și Forumul nordic.

În elaborarea raportului, OMS / Europa, în colaborare cu alți parteneri, a cartografiat procesele de achiziții publice care sunt, în prezent, în vigoare în țările din regiune.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: